Guest Authors Management & Health News

Kan vi stole på EAT-rapporten?

Dagens gjesteinnlegg er skrevet av Cecilie Børgund, og det handler om Gunhild Stordalens EAT og hvem som i praksis er deltagende. Formålet med EAT er å “redde” kloden. Jeg har alltid sans for mennesker som øker vår bevissthet og gjør en innsats for vår verden. Men det er klart – om handling står langt fra tale eller omvendt, så skurrer det litt. Walk the talk, er det noen som heter, tror jeg. 

Skjermbilde 2019-01-25 kl. 09.43.54.png

Når det gjelder EAT, er det dessverre lett å la tankene streife innom ordet dobbeltmoralisme. Gunhild og Petter Stordalen flyr blant annet rundt i sin Bombardier private jet, og lager med det et solid karbonavtrykk. En kan ikke be folk endre livsstil for å redde kloden, om en ikke følger opp selv. Det handler om å være troverdig.

Et annet aspekt med EAT er hvem som faktisk er bidragsytere. Hvilke firma er med og hvorfor? Er de med fordi de vil redde verden, eller fordi de vil øke salg av egne produkter og utslette konkurranse? Og er forskning som fremmes av disse troverdig? Listen under er skrevet av Cecilie Børgund som har gjort en jobb i forbindelse med hvilke firmaer som representerer FReSH som har levert den mye omtalte EAT-rapporten. Når en ser hvilke firmaer som er representert – er det grunn til å bli kritisk. Her er innlegget;

skjermbilde 2019-01-25 kl. 09.32.25

Her er en rask bakgrunnssjekk av firmaene som er medlemmer i prosjektet FReSH som samarbeider med EAT Forum, som nylig har gitt ut den mye omtalte og ferske EAT-rapporten:

DuPont er kjemi-industri, nest størst i verden etter Basf, og produserer blant annet plantevernmidler. Mer om Dark History of DuPont her.

Baker McKenzie er et advokatfirma.
Basf er verdens største kjemiske konsern, med medisiner og plantevernmidler som hovedfelt.
Bayer trenger vel svært liten presentasjon. Husk at dette nå også omfatter Monsanto. Les mer om Monsanto her.
BCG er et konsulentfirma.
Bûhler lager landbruksutstyr.
Cargill distribuerer og prosesserer korn, palmeolje og ingredienser som stivelse, glucose sirup og vegetabilsk fett og oljer til matindustrien.
Cermaq er verdens nest største på lakseoppdrett.
CP Group var litt vanskelig å finne noe konkret, det er veldig stort, og driver med veldig mye ulikt, som fôrproduksjon, industrielt landbruk, reker, 10 000 SevenEleven butikker osv.
Danone er verdens største produsent av meierivarer.
Deloitte er revisjon, rådgivning og advokattjenester.
DSM «is a global purpose-led, science-based company specializing in Nutrition, Health & Sustainable Living».
Edelman er reklamefirma.
ERM er et rådgivningsfirma.
Evonik er også kjemisk.
Femsa produserer øl og andre “leskedrikker”, blant annet alle Coca Colas drikker.
Friesland Campina produserer meieriprodukter.
Givaudan produserer smaks- og lukttilsetninger.
Google trenger ikke presenteres.
IFF produserer smaks- og lukttilsetninger.
Kelloggs trenger ikke presenteres.
KDD – The Kuwaiti Danish Dairy Company.
kddc.com/Home-standard/About-KDD
Nestle trenger ikke presenteres, men blir omtalt som verdens ondeste selskap – les mer her.
Olam er storprodusent av bl.a ris og palmeolje.
Pepsico Selskapet produserer, markedsfører og selger et mangfold av leskedrikker, samt salte, søte og kornbaserte snacksvarer og andre matvarer.
Protix produserer insektsprotein til mat og fôr.
Quantis er rådgivningsfirma.
Sigma produserer prosessert mat.
Solvay er også kjemisk.
Sonae har hypermarkeder, supermarkeder o.l.
Stora Enso er et skogindustriselskap.
Symrise produserer smaks- og lukttilsetninger.
Syngenta produserer plantevernmidler og såkorn.
Team fant jeg ikke.
Unilever er en av verdens største produsent av dagligvarer.
Sist, men ikke minst – Yara som produserer gjødsel- og kjemikalievarer til landbruket.

Kort oppsummert: Dette er en samling firmaer som alle er pådrivere for et kjemisk/syntetisk industrilandbruk, med stor vekt på vegetabilske ferdigprodukter. Og med det ble Gunhilds budskap plutselig helt logisk. Selvsagt vil både hun og rapporten, med disse firmaene i ryggen, forkynne et slikt kosthold og samtidig le av kålrota og heller promotere selskapenes veggisprodukter som «stadig blir bedre og flere.» Cecilie Børgund

“Kålrot kommer aldri til å bli en suksess, ler Gunhild Stordalen i NRK-programmet Uro. Kålrot vil bare være en dårlig variant av noe folk elsker. Stordalen har mer tro på at produsentene og da spesielt matindustrien, ikke bøndene – kommer til å lage lekre kjøtterstatningsprodukter som er sunne og bærekraftige. Jeg forstår meg ikke på denne dama. Istedenfor å hylle kålrot og andre gode grønnsaker som vi kan dyrke her nord og utfordre matindustrien og kokker til å lage god, sunn og virkelig bærekraftig mat med slike kortreiste råvarer, så trekker Stordalen frem veggis-kjøttdeig som det sunne og bærekraftige alternativet til kjøtt. Når hun og programleder Leo Ajkic lager taco av denne kjøtterstatningen, så smaker det ikke godt engang, det må de begge innrømme. Bli gjerne med på Leo og Gunhilds handlerunde og taco-kveld. Moroa begynner 32 minutter uti det andre Uro-programmet som heter «Går jorden under?» Skriver Nina Hovden Sæther på sin FB side.

skjermbilde 2019-01-25 kl. 09.01.50

«Ingen forskere med matjord som spesialfelt finnes i forskerteamet bak EAT-Lancet-rapporten. Ekspertisen er konsentrert rundt samfunnsmedisin, klima og miljø og ernæring. Dette er alle viktige fagområder i klimadebatten, men når kompetanse innen agronomi og matjord er fraværende i en rapport som skal gi innspill til hvordan jorda skal produsere nok mat i åra framover, er det kanskje ikke så rart at flere stiller spørsmål ved om Gunhilds resept er god nok,” skriver Erik Røed i en kronikk i Nationen.

…..

monsanto_fb-300x300

Det er altså grunn til å stille spørsmål ved EAT og den mye omtalte rapporten, og ikke minst hvilke firmaer som står bak og hvilken agenda disse har. Er de med fordi de vil redde verden, eller fordi de vil fjerne konkurranse og øke salg av egne produkter? Er forskning som fremmes av disse troverdig?

Som jeg har sagt før og sier igjen, vi er mennesker. Vi er et produkt av naturen. Vi vet hva kroppen trenger. Og det er ikke kjemikalier og syntetisk ferdigmat. Kålrot, som Stordalen ler av – blir omtalt som “Nordens appelsin” fordi den bl. annet er proppfull av C-vitamin. Mennesker som rakker ned på vår fantastiske natur og tror de kan gjøre det bedre, er enten dumme og naive –  eller grådige og onde.

Jeg er helt for å kutte ned på kjøtt og mener den stygge kjøttindustrien bør omstilles – men ikke faen om jeg vil spise produkter produsert av nevnte. Just saying!

Vinartikler finner du her.

Gode reisetips finner du her.

Ps, vil du bli med meg på vintur til Portugal og Italia, kan du sjekke det ut her. Med dette ønsker jeg dere alle en riktig fin dag. Følg drømmen din – for den kan bli så mye mer enn bare en drøm, og spre kjærlighet og glede hvor enn du ferdes. 🙂

Mvh. Trude Helén Hole

MIN FORFATTERSIDE 

Gratis vinkompendium og vinkurs finner du her.

Vil du følge denne bloggen, meld deg på nyhetsbrevet eller trykk på FOLLOW oppe til høyre.

Mine bøker – Min TV kanal – Bilder – Vinkurs– Referanser – Linkedin – Twitter – Facebook – Instagram.

Time spent with good books is never wasted. (2)