Management & Health News

Det er alvorlig når media og annonsører glorifiserer bloggere med dårlig dømmekraft og lav selvfølelse

– For det første så elsker jeg å ta selfie i speilet slik at dere ser både telefonen og ansiktet mitt. Jeg vet ikke hvorfor, men av en eller annen grunn så synes jeg at jeg blir penest slik, skriver Pilotfrue i et blogginnlegg der hun “lærer opp” leserne i selfies – dere finner det glupe innholdet på Nettavisen/Side2. Jepp, det finnes altså en del uetiske og tanketomme bloggere der ute, for å si det litt skarpt, men de største no-brainerne – er følgere, media og annonsører! Jeg har i en årrekke skrevet en del kritiske innlegg om bloggere som dytter sine barn ut til offentlig spott og spe, som selger dem til annonsørene, og som fronter all slags dritt og faenskap fra skjønnhetsbransjen – hvilket bidrar til at unge jenter ødelegger både kropp og ansikt.

At dette har kunne fortsette så lenge og i den grad det har gjort – er forunderlig. 

Bloggverdenen er fordummende og misledende. For en tid tilbake gikk altså Pilotfrue – en av de over “100 blogg-fruene uten egen identitet”, ut med et innlegg som altså heter Slik tar jeg selfies. I dette innlegget skriver hun direkte sitert:  – For det første så elsker jeg å ta selfie i speilet slik at dere ser både telefonen og ansiktet mitt. Jeg vet ikke hvorfor, men av en eller annen grunn så synes jeg at jeg blir penest slik. Heldigvis blir jeg «tvunget» til å variere bildebruken min fordi jeg blogger.

At slike bloggere blir dyttet frem av media og får med det både lesere og annonsører, er direkte fordummende og ubegripelig.

Vel, Pilotfrue representerer fortsatt the mainstream i bloggverden slik vi kjenner den i dag. Vi får ganske enkelt hva vi fortjener. Nevnte blogger er også en av dem som forherliger det unaturlige og misleder leserne sine. Ofte handler dette om bagateller, men når bloggere eksempelvis påstår at «botox er en superfin måte å forebygge fremtidige linjer og rynker» på, blir dette ganske alvorlig.

Nettopp dette tok jeg opp med Julia Nyland som i innlegget sitt Ting jeg fikser på, skriver om hva hun «fikser på». Innlegget er sponset av Karl Johan Hudpleie, og Nyland skriver følgende:

– I flere år har jeg brukt restylane i leppene, samt botox i panne/sinnarynke. Sistnevnte er mest for å forebygge. Man trenger nemlig ikke være førti år med kraftige rynker for å bruke botox! Det er en superfin måte å bruke forebygge fremtidige linjer og rynker.

Vel, Julia Nyland fremmer dessverre ikke bare et unaturlig og et usunt skjønnhetsideal, hun fremmer feilinformasjon. Jeg anmodet henne om å være forsiktig og ta ansvar som blogger, for her misleder hun leserne sine til å tro noe som ikke er riktig. Botox forebygger ikke rynker. Botox er en gift som lammer musklene i den perioden giften varer.

Å mislede unge mennesker til å tro at botox er en bra investering for fremtiden – er ikke bare etisk utidig, men direkte feil.

Skjermbilde 2015-07-26 kl. 13.08.21

Annonsørene fremmer faktafeil via uvitende bloggere. En av Storbritannias mest kjente kosmetiske kirurger, Dr. Darren McKeown, har sett seg lei på all mis-informasjonen rundt botox. I en artikkel i The Telegraph skriver han at det ikke stemmer at botox kan forebygge rynker – om du i ung alder sprøyter inn botox i musklene og dermed lammer dem, vil musklene svinne hen, noe som kan resultere i at du ser eldre ut før tiden, skriver Dr. McKeown.

Fakta er altså at botox kan få deg til å se eldre ut, fordi du mister naturlige bevegelser og fordi musklene gjøres uvirksomme over tid – botox “forebygge” altså ikke, slik Julia Nyland skal ha det til. Her burde Karl Johan Hudpleie korrigert Nyland, men de vet kanskje ikke bedre, de heller.

Bloggere med lav selvfølelse og dårlig dømmekraft = dårlige rådgivere. Etter min mening er det altså alvorlig når bloggere serverer tullete påstander og faktafeil, og påvirker unge mennesker til å ta dårlige beslutninger rundt eget utseende. Et annet viktig aspekt er at disse “rådgiverne” burde hatt rådgivning selv. Vi vet at bloggere og mennesker som stadig fikser på eget utseende har både dårlig dømmekraft og lav selvfølelse.

Dette skriver de forøvrig også om i bøkene sine – men i ettertid!

Allikevel fortsetter media å fremme denne type bloggere som “forbilder” med det resultat at yngre mennesker følger i samme spor – de ødelegger seg med ytre inngrep og operasjoner, og kjøper ting de ikke har bruk for eller har råd til.

Alt for å fremstå perfekt, mens innsiden råtner på rot. 

Botox- og restyline-ansikter er ikke vakkert – men derimot et tegn på et usunt skjønnhetsideal og et dårlig selvbilde. 

Ikke misforstå – bloggere må gjerne fikse på ditt og datt selv, men bør være seg bevisst den påvirkningskraft de har for andre unge mennesker. Dette tror jeg dessverre er en mangelvare blant Norges 20 mest leste rosabloggere i dag. men kanskje media og annonsører nå bør våkne?

Ansikter uten liv er ikke vakkert – det er stygt. Jeg har også lyst å nevne at vi lever i et vrengebilde. At unge jenter bruker restyline og botox for å bli «penere» er misforstått. Et oversminket, stivt botox-ansikt, med tonnevis av brunkrem, fake øyevipper og Donald Duck lepper ser bare skittent og dumt ut – er hva jeg ofte hører fra det annet kjønn.

Spør en hvilken som helst gutt/mann, og de vil ha jenter/kvinner som er mennesker – ikke stive dukker med perfekt sminke. De vil ha jenter/kvinner som er trygg på seg selv og kan smile med glitrende øyne med ekte vipper og et ekte smil. De vil ha kvinner som kan le høyt av ekte glede, vise valkene rundt magen som forøvrig er ganske naturlig å ha, og ta en «bad hair day eller to» med et lurt smil – and so on!

Glansbilder kan være vakre, men et levd og lykkelig liv er vakrere. Just saying!

Depresjoner og selvskading blant unge øker – dette kan vi ikke lenger overse. I 2016 kom jeg ut med en dokumentar om selvmord; Når våren ikke kommer finner du her.  I denne skriver jeg mye om nevnte. Fokus på ytre verdier har altså økt på bekostning av indre og viktige verdier. Kropps- og skjønnhetspresset er stort og uhåndterlig i jungelen av bloggere som pøser ut faktafeil og usunne verdier- vi kan aldri bli vakre nok.

Det er ikke rart at stadig flere unge mennesker blir depressive og medisineres. Vi jager etter idealer vi aldri kan innhente.

Pilotfrue og Nyland er dessverre bare to, små dråper i et stort hav av bloggere som får lov å spre feilinformasjon og et svært stygt og ødeleggende skjønnhetsideal på første side i landet største aviser.

Heldigvis har myndighetene nå innsett at dette er et samfunnsproblem. Men igjen – når skal media og annonsørene våkne? Jeg nekter å tro at det ikke finnes unge, gode bloggere der ute som faktisk tilbyr lærerike innlegg med både fornuft og kloke verdier å tilby. Hva med å gi disse spalteplass og annonsekroner?

Gro og meg

Min botoxfrie bestevenninne Gro og meg på Lorry. Og bare så det er sagt, vi er nærmere 50 enn 40! 

Age is true beauty! Vel, avslutningsvis vil jeg gjerne komme med følgende – jeg kjenner svært mange kvinner i 40/50 årene og oppover som er vakre, selvsikre, trygge, selvstendige, morsomme, ironiske, sunne, sporty og ikke minst utrolig sexy – nettopp fordi de vet at rynker er uvesentlig!

Disse kvinnene har en utstråling som går svært mange stive botox- og restyline-fylte 20 åringer en høy gang! 

Som Coco Chanel en gang sa det: – You can be gorgeous at thirty, charming at forty, and irresistible for the rest of your life! Hun gidder ikke en gang å nevne 20 årene og det skjønner jeg godt. Jeg ville ikke byttet tilbake til 20 årene for alt i verden! Just saying! 😉

Del gjerne.

Liknende artikler finner dere her under Ledelse, selvutvikling og helse.

Les også; Kjærlighet er å bry seg – si fra! og Ti trinn til ekte kjærlighet, og This is the person you should keep close to your heart

Mvh. Trude Helén Hole

MIN FORFATTERSIDE 

Vil du følge denne bloggen, meld deg på nyhetsbrevet eller trykk på FOLLOW oppe til høyre.

Mine bøker – Min TV kanal – Mitt firma – Blogg – Bilder – Vinkurs – Referanser – Linkedin – Twitter – Facebook – Instagram.

FB annonse 3