Books & Literature News

Bokbransjen hindrer fremvekst av nye forfattere og litterær utvikling – nå kan dette endres

– Dette er virkelig spennende nyheter. Det at Gyldendal mister sin mestselgende forfatter, Jørn Lier Horst, kan beskrives som et litterært jordskjelv, sier forfatter Tom Egeland til Dagens Næringsliv. Egeland snakker om nyheten om at Petter Stordalen har planer om å endevende bokbransjen. Med seg på laget har hotell- og eiendomsmilliardæren blant annet fått bestselger-forfatter Jørn Lier Horst, tidligere forlagssjef i Kagge, Anne Gaathaug, tidligere leder for krimavdelingen i Cappelen Damm, Anne Fløtaker, og forlegger Jonas Forsang i Pilar Forlag.

Til DN Magasinet sier Stordalen at bakgrunnen for at han nå står med eierandeler i tre ulike forlag, er et ønske om å være et alternativ til de andre store aktørene i bokbransjen.

– Du kan si at det nok har vært vanskelig for små aktører – kall dem bokgründere – å etablere seg i bransjen, fordi den er litt hermetisk. Vi kan være et alternativ til de andre, med nye og kreative løsninger. Jeg synes det er morsomt, sier Petter Stordalen til DN.

……….

Dette er mer enn bare morsomt, det er tvingende nødvendig. Jeg har i ti år kritisert den norske bokbransjen offentlig gjennom en rekke debattinnlegg og kronikker. Og allerede i 2012 publiserte jeg mine bøker  uten forlag i ryggen. Les intervju med Nettavisen i 2012 her.

Som Norges første Indieforfatter har jeg lenge spådd en ny vår i norsk bokbransje, en vår som lot vente på seg. 🙂 Beslutningen jeg tok i 2012 om å droppe forlag og bli selvstendig forfatter var basert på min erfaring med forlagene – jeg var lite imponert. All markedsføring stod jeg for selv og solgte med det over 6.000 bøker av debutromanen min Sannheten om Lotte-Marie som ble utgitt på N.W. Damm & Søn Forlag. Enkelte presseoppslag finner du her

I dag har jeg gitt ut 11 bøker. Tre nye bøker kommer i 2018, og de tre første bøkene i Norges morsomste serie skal oversettes til engelsk. Du finner de morsomme bøkene som leses av både menn og kvinner her.

I et stort intervju med Nettavisen i 2012 sa jeg følgende: Det skjer ting i bokbransjen! Forfattere er ikke lenger avhengig av hverken forlag eller media for å slå i gjennom, så i fremtiden vil vi se flere nye fremadstormende selvstendige og selvpubliserende forfattere med gode manus å by på til stor berikelse for oss alle. Vi trenger nemlig nytt blod i en sendrektig og sovende bokbransje.

Forlags- og bokbransjen slik vi kjenner den er en utdøende rase. Den er ikke bare er treg og kommersiell, men også uetisk ettersom forfattere må ta til takke med stusselige 15% på sine egen verk, og få dette utbetalt kun én gang i året – forfattere har jo regninger å betale som alle andre.

I tillegg skaper forlagsbransjen, dens struktur og styringsmekanismer til dels stagnasjon for litterær utvikling i en verden hvor kommunikasjonsformene er i stadig endring. Frykt for å utgi noe utenfor rammene og ved å ha nisjer og kategorier, samt maler for hvordan eksempelvis en roman skal bygges opp og se ut – vingeklipper forfattere som evner å tenke nytt. Dette er å binde det frie ord og hindrer litterær utvikling – fremfor å dyrke det. 

Ja, jeg vet – jeg beveger meg fort og har alltid vært tidlig ute med ting. Dette er fordi jeg ikke følger andre, men går mine egne veier – på denne måten ser jeg selvsagt annerledes på det meste. I denne spådommen var jeg nok litt for tidlig ute, men nå skjer det omsider;  “bokrevolusjonen” jeg har ventet på er på vei. Vel, det skjer i hvert fall noe. 🙂

Les også Suksess med selvpublisering og pressens unnfallenhet når det gjelder kunstnerisk bredde.

Nå følger andre etter. Til og med tunge etablerte forfattere Horst og investorer som Stordalen, og jeg mener det altså fortsatt at er tvingende nødvendig med nytt blod og endringer fordi de store forlagene har sovet i timen og med sine oppkjøp kveler de en hel bransje.

Bokbransjen er et monopol – dette hindrer fremvekst av nye forfattere og litterær utvikling. Forlagene i all hovedsak Aschehoug, Gyldendal og Cappelen Damm, eier bokmarkedets verdikjede, dvs bokhandlere, distribusjonsnettverk og bokklubber.

At de har fått lov til å kjøpe seg inn i hele verdikjeden og med det ta monopol på markedet er forunderlig. Gjennom eierandeler i distribusjonsselskapet Bladcentralen styrer de også salg i dagligvarehandelen. Hvor er konkurransetilsynet?

Denne eierstrukturen gjør det selvsagt vanskelig for andre å komme ut i markedet, ettersom nevnte forlag sitter med makten også i de delene av bransjen som uavhengige forfattere og andre forlag er avhengig av å komme inn i. Slik burde det selvsagt ikke være.

Bransjen er altså inne i en ny tid nå – bare seks år etter at jeg sa det. Vi har i år etablert en ny forfatterforening, les mer om det her. Fremover vil vi se flere oppbrudd fra godt etablerte forfattere. De kommer til å gjøre som vi Indieforfattere har gjort i en årrekke nå – stå på egne bein, og flere nye små spenstige forlag vil poppe opp.

Dette gjør meg glad – for med dette tvinges hele den sendrektige, inngrodde og tunge bremseklossen av en bokbransje til å måtte omstille seg – dette til glede for alle oss som er glad i bøker!

Jepp, just saying… Again! 😉

Intervjuet på SIDE2 kan dere lese i sin helhet her.

 Flere presseoppslag finner du her.

#Å lese gir glede! Ønsker alle en riktig fin dag😉

Mvh. Trude Helén Hole

MIN FORFATTERSIDE 

Vil du følge denne bloggen, meld deg på nyhetsbrevet eller trykk på FOLLOW oppe til høyre.

Mine bøker – Min TV kanal – Mitt firma – Blogg – Bilder – Vinkurs – Referanser – Linkedin – Twitter – Facebook – Instagram.

presentasjon

vinkurs-kompendium