Books & Literature News

Suksess med selvpublisering

(BOK365) Da svenske forlag brukte måneder på å lese debutmanuset hennes, valgte Emelie Schepp å utgi boken selv. Nå har krimromanen Merket for livet solgt over 100.000 eksemplarer bare i Sverige. Rettighetene er solgt til 10 land , boken er ute på norsk i disse dager og om en uke kommer oppfølgeren ut på svensk.

Merket-for-livet.jpg

– Jeg ville ikke gi opp. Jeg ønsket å nå ut til leserne, forteller Emelie Schepp til BOK365 som forklaring på hvorfor hun valgte å se forbi de tradisjonelle forlagene og selvpublisere krimdebuten.

– Jeg sendte først manuset til de mest suksessrike forlagene på krimlitteratur i Sverige. Etter to uker tok Norstedts kontakt og sa takk, men nei takk. Jeg ventet en stund til, og etter et halvt år tok jeg kontakt med de andre forlagene jeg hadde sendt manuset til. De hadde ikke en gang lest det. Da bestemte jeg meg for å selvpublisere, forklarer Schepp.

Siktet høyt. Den ferske forfatteren etablerte eget forlag og leide inn redaktør, korrekturleser og designer til omslaget. Hun satte seg også høye mål.

– Jeg visste om en svensk forfatter som på to år hadde solgt 16.000 bøker på eget forlag. Han ble regnet som den største selvpubliseringssuksessen i Sverige, og jeg ville gjøre det bedre enn ham. Jeg har også litt sans for «the American Way», hvor man bretter opp ermene og jobber hardt for det man tror på. Jeg ville bli best på selvpublisering, sier Schepp. Les hele artikkelen her.

……….

Jeg kjenner meg svært godt igjen i historien til Emelie Schepp. Allerede i 2012 i et stort intervju med Nettavisen/Side 2 som du kan lese her, sa jeg at det ikke var aktuelt for meg å sitte på sidelinjen og vente på de sendrektige forlagene. At de sitter på manuset ditt i månedsvis og at mange ikke en gang gidder å svare – er ikke bare et hån mot forfattere, det er direkte uprofesjonelt.

Det skjer altså ting i bokbransjen og det fort – forlagsbransjen er i endring og de store gamle forlagene klarer ikke å henge med. Etter min mening vil vi i fremtiden se flere nye fremadstormende selvstendige og selvpubliserende forfattere med gode manus å by på, og som en av Norges første Indieforfattere gleder jeg meg stort over utviklingen. For hvorfor skal forfattere bruke den tungrodde forlagsbransjen og tjene lite – når de kan gjøre jobben selv (som de uansett gjør) og tjene mer? Just asking.

Les mer om mitt forlag Feather Books Publishing.

Ikke bare forlagsbransjen bør våkne – også norsk presse og bokanmeldere bør våkne, for de svikter sin rolle som kulturformidler. Som en del av dere kanskje har fått med dere, så syntes jeg pressen svikter når det gjelder å omfavne mangfoldet i norsk litteratur som de gjør med norsk kunst. Selv har jeg fått svar fra anmeldere at de ikke anmelder bøker fra Indieforfattere, dvs selvstendige forfattere uten forlag som nettopp Emelie Schepp som har solgt over 100.000 bare i Sverige  – les også Derfor er jeg Indieforfatter.

For meg er dette totalt uforståelig, det er tross alt forfatterne og bøkene som bør være i fokus i en anmeldelse – hvordan boken er utgitt bør være irrelevant.

Norsk presse har etter min mening også en lei tendens til å hause opp middelmådige bøker fordi de er skrevet av «etablerte og salgbare» forfattere – og slik forblir disse forfatterne salgbare, mens andre og kanskje bedre forfattere aldri får muligheten til å selge fordi de ties i hjel av norsk presse.

Nettopp derfor har jeg nå valgt å la norske indieforfattere få presentere seg og sine bøker her på bloggen min. Dere finner dem under MIN BOK, i kategorien Mine og andres bøker her på bloggen.

Les også Når media skjuler våre skatter.

Mens enkelte forfattere altså får mye ufortjent mye oppmerksomhet i media, er det stille rundt andre like gode og muligens bedre forfattere. Forfatter Pål Johan Karlsen er det kanskje ikke så mange som har hørt om, men han står oppført på amerikansk prestisjeliste og selger råbra, og det er ganske kult, dog, ikke så mye å skrive hjem om for norsk presse, kanskje – for han er jo Indieforfatter. Sett slikt?

Vel, jeg vil også anbefale alle som liker å lese bøker til å ta en titt på BOK365, samt boksamfunnet Pulsread og se om det er noe for deg og din litterære verden, for der anmelder nemlig bokelskere bøkene selv – så sees vi kanskje der – hvem vet. 🙂

Trude Helén Hole

 Flere presseoppslag finner du her.

#Å lese gir glede! Ønsker alle en riktig fin dag😉

Mvh. Trude Helén Hole

MIN FORFATTERSIDE 

Vil du følge denne bloggen, meld deg på nyhetsbrevet eller trykk på FOLLOW oppe til høyre.

Mine bøker – Min TV kanal – Mitt firma – Blogg – Bilder – Vinkurs – Referanser – Linkedin – Twitter – Facebook – Instagram.

klikk-her-for-a%cc%8a-lese