Management & Health News

Smal, smalere og dum, dummere, dummest?

– Tidlig på’n med svetting og midje-trening. #WaistGang. Khloe Kardashian delte nylig et bilde av seg selv på sitt lokale treningssenter iført treningsklær og et innsnørt sort korsett, i følge en artikkel på Klikk.no.

Skjermbilde 2017-07-04 kl. 12.26.19.png

Den 30-år gamle reality-stjernen har i likhet med søstrene Kim og Kourtney kastet seg på trenden med såkalt “waist-training”, som går ut på å gå med korsett snøret stramt rundt midjen og nedre del av brystkassen i timer av gangen med håp om at det skal gi smalere midje og den klassiske timeglassfiguren.

Men legestanden jubler ikke. Spesialist i allmennmedisin, Gry Furu, ved Høybråten Legesenter i Oslo forklarer hvorfor.

– Organer klemmes sammen ved bruk av korsetter over tid, dette vet man fra historien, forklarer Furu til Kvinneguiden. For trend eller ei, å bruke korsett for smal midje er ikke noe nytt, og selv de som liker å være først ute med det siste må innrømme seg godt slått her.

Korsetter har nemlig eksistert i mange former og perioder opp gjennom historien, og ifølge Wikipedia ble plagget særlig populært fra 1500-tallet og utover, da moten bestemte at kvinner “skulle” ha smale midjer og bredere hofter. Fenomenet “waist-training” red den engelsk overklassen som en mare allerede rundt forrige århundreskifte, og vår egen Dronning Maud, som var født og oppvokst i England, var viden kjent for sin ekstremt smale midje på minimale 16 tommer.

Tok livet av tusenvis av kvinner. Men Mauds sylfide-fasong kom med en nokså heftig prislapp ifølge den norske medieforskeren og forfatter av boken “Dronning Mauds arv”, Carl-Erik Grimstad.

maud-of-wales

SYKT SMAL: «Jeg er kjempefet, får ikke på meg noen av klærne mine, ser skrekkelig ut» skrev dronning Maud i et brev til hoffdamen sin. Biograf Tor Bomann Larsen har tidligere sagt at en norske dronningen hadde “anorektiske trekk.” Slik moten tilsa brukte dronning Maud korsett for smalere midje. FOTO: Wikimedia.org

I et intervju om boken avslørte nemlig Grimstad at datidens livsfarlige motebilde tok livet av så mange som 15 000 kvinner i året – veldig ofte på grunn av fødselskomplikasjoner som oppstod på grunn av kvinnenes smale midje, forklarte Grimstad til Aftenposten. Hele artikkelen kan leses på Klikk.no.

……….

Forflytter indre organer. Bruk av korsett er regelrett idioti etter min mening, og i tillegg er dette så helseskadelig at det kan medføre død. Galleblære, nyrer, lever, samt magesekk og tarmer blir dyttet inn i posisjoner hvor de ikke skal være. Lang tids bruk av korsetter kan føre til både knuste organer, brukne ribbein og lunger som ikke fungerer som de skal lengre, i tillegg til svekket kjernemuskulatur og sure oppstøt.

Og så skal dette liksom være “kult og in”? Jeg må bare le, og det høyt og grovt.

Det er ganske innlysende – kun idioter, ja, unnskyld utrykket – hiver seg på denne trenden og slik er det med den saken 😉

Ønsker dere en fantastisk fin torsdag med sunn fornuft i hodet og en velfungerende kropp å leve med.

Mvh. Trude Helén Hole

Del gjerne. Om du vil følge denne bloggen, trykk på FOLLOW oppe til høyre. Om du vil lese gode bøker til helgen – klikk her.

Skjermbilde 2017-09-25 kl. 20.47.03