Books & Literature News

Forfatter Pål Johan Karlsen på amerikansk prestisjeliste

Etter ti år med avslag kom gjennombruddet for Pål Johan Karlsen: The Stormwater Drains in Canberra er blant årets utvalgte indie-bøker(BOK365) Romanen hans er blant årets utvalgte på Kirkus Reviews liste, som offentliggjøres i dag.

skjermbilde-2017-01-27-kl-10-58-34

«A frank, funny, immensely winning novel about a ‘sex pioneer’ exploring the hinterlands of desire,” skriver Kirkus Review om Pål Johan Karlsens roman The Stormwater Drains in Canberra. De trekker frem boken som en av årets hundre beste indie-romaner – altså romaner fra uavhengige (independent) forlag. Indie-gruppen favner om et enormt antall forlag og utgivelser I USA.

– Etter så mange år med avslag sliter jeg med å la det synke inn. Vi snakker tross alt om et av de fremste og mest innovative bokanmelderne i USA. Kirkus Reviews anmelder enormt mye og er kjent for å være strenge, sier Pål Johan Karlsen til BOK365, og legger til:

– Jeg tror Knausgård er den eneste andre nordmannen på Kirkus-listen over «Best books of 2016», med bind fem av Min kamp som nylig utkom i USA. I fjor var Per Petterson på lista med Jeg nekter. I 2014 var Linn Ullmann på lista med Det dyrebare. Jo Nesbø var inne i 2012 med Gjenferd.

Bransjebladet Kirkus Review anmelder hvert år nær 10.000 bøker. Disse er delvis bestilte og betalte anmeldelser fra forlagene, men anmelderne og anmeldelsene er likevel ansett som uavhengige og kritiske. På grunn av denne anmeldelsen har boken fått full distribusjon i USA. Den er hittil kjøpt inn av biblioteker i 39 amerikanske delstater – inkludert Harvard, Yale, Princeton, Dartmouth College, Columbia og Stanford – og elleve land.

På jakt etter eventyr. The Stormwater Drains in Canberra handler om Kurt Larsen, en hemmelighetsfull homofil Bodø-gutt på jakt etter eventyr. Han baler med et par dilemmaer. Hvordan finner du frem til de beste eventyrene når du ikke tør å la noen vite hvem du «er»? Hvordan skal du få frem hva du vil når du er i stemmeskiftet og ingen skjønner hva du sier? 14-årige Kurt tar i bruk de virkemidlene han har til rådighet. Vi følger ham til han er 21 år.

– Boken kan også treffe lesere med interesse for seksualitet og LHBT, sier Pål Johan Karlsen til BOK365.

Hvor skjer innovasjonen?

– Forfattere bør kanskje oftere spørre seg: Hvor finner man den beste redaktøren, de mest spennende bokfolka, de spenstige designerne? Er i de store konsernene nyvinningene skjer for tiden? spør Pål Johan Karlsen retorisk, men skynder seg å legge til:

– Å utgi på småforlag eller eget forlag er nok likevel ikke for alle. Det krever enormt med tid hvis man vil få det til. Man må gå fra dør til dør. De fleste forfattere vil nok fortsette å drømme om å komme ut på «seriøst forlag». Det er menneskelig å være ganske trygghetssøkende når det kommer til stykket. Vi ønsker oss kvalitetsstempel og å få være med i «klubben». Hele artikkelen kan leses her.

……..

Det skjer altså ting i bokbransjen og det fort – men Norge er et litterært Molboland. Forlagsbransjen er i endring, og etter min mening vil vi i fremtiden se flere nye fremadstormende forfattere med gode manus å by på, og som en av Norges første Indieforfatter gleder jeg meg stort over utviklingen. Indieforfattere er nemlig en litterær berikelse og dette har de for lengst innsett i resten av verden – men i Norge vil ikke avisenes bokanmeldere anmelde bøker skrevet av Indieforfattere, for det er de liksom for god til – dette sier litt om norske bokanmelderne. #latterlige

Les mer om mitt forlag Feather Books Publishing her.

Jeg har ikke lest The Stormwater Drains in Canberra ennå, men det skal jeg jaggu meg gjøre så fort jeg kan! 🙂

Flere skriblerier om mine og anders bøker finner dere her. Og med det ønsker jeg dere alle en fin dag:-)

Mvh. Trude Helén Hole

Dristig stoff for damene