News

SAS Julefly, en dokumentar om krig og kjærlighet

Undertegnede er forfatter og fikk i 2013 i oppdrag av SAS å skrive en dokumentar om SAS Julefly, en bok som også forklarer de bakenforliggende årsakene til hvorfor nøden fortsatt er stor i Øst-Europa. Boken skildrer grusomheter fra 2. verdenskrig og russernes kalde klo som strekker seg langt inn i vår tid – og hvordan kjærlighet kan bøte på dype sår.

cover-sas-forside

Juleflyets historie gjennom 27 år, en historie om å hjelpe. “Dette er ingen tradisjonell flybok. Den er noe uendelig mye mer, og beskriver hvordan det har vært mulig for en gruppe ildsjeler og sponsorer å hjelpe en stor mengde vanskeligstilte mennesker i flere ulike land i snart en mannsalder. Boken er ført i pennen av Trude Helén Hole og er blitt på omkring 200 sider, godt illustrert. Hole har en lettbent skrivestil som gjør at en lever seg inn fortellingen, i oppturer og nedturer, sjokk, fortvilelse og glede i møte med mennesker med tilknytning til disse hjelpeaksjonene, både på mottakersiden og blant dem som på ulikt vis er med og organiserer dem. Dette er blitt en bok det er vel verd å lese. Anbefales på det varmeste.” Ole Bjørn Sælensminde, Norsk Luftsfartshistorisk magasin.

Vi fikk Kongens Fortjenstmedalje! Jeg ble gjennom denne prosessen godt kjent med initiativtaker og flykaptein Karsten Midtun og flyvertinne Tamara Z. Egelund, drivkreftene bak SAS Julefly. Tanken om å søke om Kongelig påskjønnelse for disse to kom relativt tidlig, for ved å skrive denne boken fikk jeg meget god innsikt i en unik hjelpehistorie drevet av unike mennesker og hvordan Tamara og Karsten er som mennesker. Deres utrettelige og langvarige innsats for å hjelpe mennesker i nød, fortjente ganske enkelt å bli hørt og verdsatt, også i Norge.

Tamara Z. Egelund og Karsten Midtun har vist et unikt pågangsmot, drevet av ren kjærlighet og omtanke for mennesker i nød. Det finnes få mennesker med en slik verdighet, utholdenhet, energi og raushet, og ikke minst, det finnes få mennesker med hjerter av gull – som Tamara og Karsten. De bør inspirere oss alle. Les mer om utnevnelsen og Tamara og Karsten her.

sas-mannen

SAS Julefly er en hjelpeaksjon drevet av mennesker i SAS på frivillig basis i 30 år. Hjelpen har gått til Polen, Latvia og de siste elleve årene til Tallinn i Estland. Mennesker i alle aldre har mottatt hjelp, men hovedfokuset er barn – hjemløse og foreldreløse barn. Slumbarna. Det er ingen kommersielle krefter inne i bildet. Få mennesker kjenner til det faktum at SAS Julefly i dag kan beskrives som et av Norges mest suksessrike bistandsprosjekter målt i frivillighet, utholdenhet, effektivitet og ikke minst i resultatoppnåelse. I boken får du vite hvordan Juleflyet ble velsignet av pave Johannes Paul II og hvordan Karsten Midtun ble kurér for Lech Walesa. Les mer om aksjonen og se (sterke) bilder her.

Andre aktører har forsvunnet eller trukket seg ut. Dette rammer selvsagt først de svakeste. Selvmordsraten er sterkt økende. Den store og økende arbeidsledigheten i Estland gjør at familier som tidligere bodde i vanlige leiligheter i Tallinn ikke klarer forpliktelsene sine. De finner veien til slummen Kopli hvor de flytter inn i falleferdige og halvveis nedbrente hus uten strøm og vann. Veien til alkohol, narkotika vold og misbruk er kort. Og tilsvarende gjør fortsatt barn som ikke har andre steder å gjøre av seg. Noen barn driver bare gatelangs, med foreldre som er ødelagt av narkotika og alkohol, eller døde. Skjebnen til mange av disse barna var allerede beseglet før de ble født. Kopli er i dag et av Europas verste slumområde, og det er her SAS Julefly dets flyvende engler kommer inn i bildet. De gjør noe og det nytter – de skaper en bedre hverdag og de redder liv.

Slummen Kopli består for stor del av delvis nedbrente hus og statsløse russere – de bor i tidligere arbeiderbrakker fra Sovjet-tiden. De fleste er statsløse uten russisk eller estisk pass. De faller også utenom alle sosiale hjelpetiltak. I Kopli finnes ingen gatenavn. Ambulanser kjører aldri inn i dette området, ei heller politiet. Det bor idag omlag 200 sjeler i denne slummen – ti minutter unna det moderne Tallinn. Området preges av kriminalitet og massivt rusmisbruk. Det kan være greit å notere seg først som sist at dette ikke endrer seg.

Folk i Kopli er fanget i ingenmannsland.

I en tid som ikke er – som har stoppet opp.

Mennesker som ikke eksisterer – som er statsløse.

Mennesker hvis hjerte banker og slår.

Små og store. Unge og gamle.

De er der i Kopli – den dag i dag.

Fanget i et tidløst ingenmannsland.

Det kommer ingen vår til Kopli – i Kopli er det bare slutt.

Dette er som nevnt også en bok som også forklarer de bakenforliggende årsakene til hvorfor nøden fortsatt er stor i Øst-Europa. Boken skildrer grusomheter fra 2. verdenskrig og russernes kalde klo som strekker seg langt inn i vår tid – og hvordan kjærlighet kan bøte på dype sår. Utdrag fra boken:ta%cc%8arer-2

ta%cc%8arer-1

Vi må ikke glemme det som var, fordi det fortsatt er.

Dette er en bok om krig, grusomheter, elendighet og nød, men også kjærlighet, utholdenhet, stahet, latter, glede og humor. Bokens tekst får deg til å trekke på smilebåndet, men også til å kjenne tårene presse på, fordi tekst, sterke bilder og dikt berører og vekker følelser. Det er uunngåelig, for det er slik Juleflyets historie nettopp er – sorg, glede, latter og tårer. Derfor er dette en bok også for deg.

Boken kan også bestilles innbunden hos SAS JULEFLY eller hos meg her

Bokens inntekter går i sin helhet til gatebarna i Tallin og barnehjemmet Peeteli. 

Trude Helén Hole

mine-boker-til-10