Books & Literature News

2 x Kongens Fortjenstmedalje til SAS

Eller mer korrekt til flykaptein Karsten Midtun og flyvertinne Tamara Z. Egelund, drivkreftene bak SAS Julefly. Undertegnede er forfatter og fikk i fjor oppdrag av SAS å skrive en dokumentar om SAS Julefly, en bok som også forklarer de bakenforliggende årsakene til hvorfor nøden fortsatt er stor i Øst-Europa, som skildrer grusomheter fra 2. verdenskrig og russernes kalde klo som strekker seg langt inn i vår tid – og hvordan kjærlighet kan bøte på dype sår. Jeg ble gjennom denne prosessen godt kjent med både Karsten og Tamara, og må innrømme at tanken om å søke om Kongelig påskjønnelse kom relativt tidlig. Nå har de begge fått tildelt Kongens Fortjensmedalje – og det er velfortjent!

Juleflyet som gikk på vingene for 27 gang desember 2013, er i dag et av Norges mest suksessrike bistandsprosjekter målt i frivillighet, utholdenhet, effektivitet og ikke minst i resultatoppnåelse nettopp på grunn av disse to ildsjelene. SAS Julefly er nødhjelp drevet av frivillige i SAS. Hver høst i 27 år, har Tamara Zarins Egelund og Karsten Midtun sammen med andre gode hjelpere og frivillige, samlet inn varer og bidrag fra ulike bedrifter og privatpersoner.

Hjelpen har for det meste gått til nødstilte på ulike steder i Øst Europa, nærmere bestemt Polen, Latvia og Estland. Karsten Midtun og Tamara Zarins Egelund er drivkreftene bak Juleflyet. Uten dem til å trekke i trådene hvert eneste år, ingen nødhjelp. Takket være innsatsen fra disse to har titusenvis av mennesker, barn, familier og eldre fått et bedre liv. Men de kunne ikke hjulpet uten SAS.

SAS med hjerte på rett sted. Uten SAS – ingen nødhjelp. Det er ingen kommersielle krefter inne i bildet, ingen tanker rundt imagebygging involvert eller ønske om fronte “trendsettende hjelpeprosjekter” for å få goodwill og status utad. Ledelsen i SAS har bidratt i det stille med å stille med fly i over 20 år – fordi ledelsen, uansett hvordan det økonomiske bildet ser ut, ikke kan si nei til å hjelpe. De vet det nytter, og det er viktigere enn penger og status.

Derfor de sier ja til å bidra hvert eneste år. Ja! Få mennesker kjenner derfor til det faktum at Juleflyet har hjulpet titusenvis av mennesker i nød gjennom 27 år. Hjelpeprosjektet har stort sett kun vært kjent for de involverte i SAS som gjør en fantastisk innsats – og menneskene som hjelpes. Dette forteller litt om kjernen i prosjektet: SAS Julefly er drevet av et oppriktig ønske om å hjelpe og av kjærlighet.

 

Over: Tamara Z. Egelund til venstre, Latvias president Vaira Vika-Freiberga til høyre.

Tamara Zarins Egelund, tidligere purser i SAS med tre gullstriper, samt 34 års fartstid i SAS – ble for sitt humanitære og langvarige arbeid i Latvia via SAS Julefly, i 2003 tildelt den høye utmerkelsen Tre stjerners orden av Latvias president Vaira Vika-Freiberga. Dette er en utmerkelse tilsvarende Kongens Fortjenstmedalje. Hun er også æresmedlem i Embla som er et kvinnenettverk med opphavsted i Volda, hvis målsetting er å fremme fred gjennom kultur, kreativitet og skapende aktiviteter, både lokalt og globalt. Dato for utdeling av Kongens Fortjenstmedalje er satt til 11.2.2014 kl. 11 hos Ordfører i Skedsmo og mottagelse hos Kongen noe senere.

Karsten Midtun, pensjonert flykaptein i SAS etter 30 års tjeneste, mannen som startet det hele i 1986 med nødhjelp til Polen godt alliert med Lech Walesa, er for sin innsats i Juleflyet tildelt en av Lions høyeste utmerkelser, Melvin Jones Fellow. Denne ble overrakt av Mariann Valla, på vegne av Slottsfjellets Lions club. Dato for utdeling av Kongens Fortjenstmedalje er satt til 03.2.2014 kl. 11.30 hos Ordfører i Bergen. Mottagelse hos Kongen blir noe senere.

 

Dokumentar om SAS Julefly. Dette er en bok som også forklarer de bakenforliggende årsakene til hvorfor nøden fortsatt er stor i Øst-Europa, som skildrer grusomheter fra 2. verdenskrig og russernes kalde klo langt inn i vår tid – og hvordan kjærlighet kan bøte på dype sår. Jeg ble gjennom denne prosessen godt kjent med både Karsten og Tamara, og tanken om å søke om Kongelig påskjønnelse kom relativt tidlig, for ved å skrive denne boken fikk jeg meget god innsikt i en unik hjelpehistorie drevet av unike mennesker og hvordan Tamara og Karsten er som mennesker – deres utrettelige og langvarige innsats for å hjelpe mennesker i nød, fortjente ganske enkelt å bli hørt og verdsatt, også i Norge.

Egelund og Midtun har vist et unikt pågangsmot, drevet av ren kjærlighet og omtanke for mennesker i nød. Det finnes få mennesker med en slik verdighet, utholdenhet, energi og raushet, og ikke minst, det finnes få mennesker med hjerter av gull – som Tamara Z. Egelund og Karsten Midtun. De bør inspirere oss alle.

Gratulerer så mye med Kongens Fortjenstmedalje til dere begge to!

Jeg er veldig glad i dere:-)

Trude Helén Hole, www.newspirit.no

Boken koster 149.- og kan bestilles på SAS Julefly eller som ebok her.

Inntektene går uavkortet til gatebarna og Peeteli barnehjem i Tallinn.

mine-boker-til-10

0 comments on “2 x Kongens Fortjenstmedalje til SAS

Leave a Reply