Management & Health News Sex & Relationships

Er du høysensitiv? Det er jeg.

Hei dere – jeg tenker det passer det fint i dag å hente opp igjen denne artikkelen jeg publiserte første gang i 2012; Er du høysensitiv? Men aller først – la meg komme deg i forkjøpet: dette handler ikke om å være sjenert eller om å være en som alltid overreagerer – ei heller handler dette om å være synsk, introvert og sky.

Å være høysensitiv handler om å besitte en omfattende intelligens og en overlevelseskode som rundt 20% har, dvs vi fanger opp mer av våre omgivelser enn de resterende 80%. Ja, dette kan være til tider være slitsomt, men på den andre side så har høysensitive med denne overlevelseskoden større sjangser for å overleve. Tenkte du dette da du leste overskriften?

IMG_1723 - versjon 2

Er du høysensitiv? 20% av oss er altså det. Mao tar vi i bruk mer av våre naturlige instinkter. Er du for eksempel som meg – en av dem som ser detaljer ute i naturen, en maur som klatrer oppover en stamme, en hvitveis som så vidt stikker opp av jorden? Kan du høre ekornet som jobber med konglene før du ser det? Er du en av dem som aktivt lytter og observerer hvor enn du befinner deg, det være seg by eller skog? Bruker du nesen din? Hva med blikket ditt? Ser du ned på bakken når du går, eller ser du litt rundt og  overalt?

Her 10 punkter du kan reflekterer litt over:

1. Er du en av dem som «kartlegger» områdene du begir deg inn på? Kan du ved et blikk på himmelen fortelle hvordan de neste timene vil utarte seg? Kan du kjenne «det i luften» før værendringene kommer? Kan du reagere på «støy» selv om det egentlig ikke er noe støy rundt deg?  Er begrepet «energi» noe som opptar deg? Tar du eksempelvis innover deg andre menneskers energi? Føler du eksempelvis at enkelte mennesker stjeler energien din? (jeg kaller dem energivampyrer)

Og tilsvarende omvendt – kan du føle sterkt at enkelte mennesker lett gir deg energi? Er du impulsiv og kanskje i perioder en smule hissig og overfølsom? Reagerer du kraftig på urettferdighet? (høysensitive reagerer ofte på ubalanse). Blir du utladet og trist når omgivelsene, eller nyhetsbildet rundt deg er preget av for mange dårlige nyheter på en gang?

Tips om de siste punktene treffer deg; du må skjerme deg. Ha perioder uten nyheter og sosiale medier, og kvitt deg med energivampyrene – mer om disse kan du lese her.

2. Er frihet, rettferdighet og kreativitet viktig for deg? Er du i tillegg en av dem som ikke tar alt du blir fortalt for gitt fordi du lytter til din indre stemme? Er du kritisk til systemer, autoriteter, medier, rammer og regler? Er du kreativ? Reagerer du på urettferdighet? Er begrepet «frihet» noe som opptar deg?

3. Har yrker og gjøremål gjerne vært et kall? Det sies at høysensitive mennesker før i tiden ofte arbeidet som leger, sykepleiere, advokater, forskere etc, altså områder som innebar mennesker og utvikling – noe som kanskje ble valgt grunnet et «kall«. I dag er disse yrkene forbundet med mye stress og rammer/begrensninger en ikke kan styre selv, så det er ikke sikkert høysensitive mennesker vil trives i disse yrkene lenger.

“Kallet” målet og visjonen blir overstyrt av omstendigheter høysensitive mennesker ikke liker, og dette fører fort til ubalanse.

4. Blir du stresset av å føle deg “bundet”? Som høysensitiv har jeg problemer med yrker som er for rammebelagt i forhold til oppgaver, tid (8-16) og sted, alt som gjør at jeg kan føle meg fanget. Og jeg kan ha problemer med autoriteter og sjefer, slik er det bare. Møter med flere mennesker samtidig opplever jeg ofte som bortkastet tid fordi jeg er svært tids-effektiv og fokusert på oppgaver og løsninger. Jeg liker å kalle en spade en spade og foretrekker fokus og handlekraft fremfor ord.

For mye prat rundt viss-vass som ikke omhandler sak, kan derfor frustrere meg sterkt og jeg kan med dette bli direkte utladet av møter som blir overtatt av «uvesentligheter» og som fjerner meg fra årsaken til at jeg i utgangspunktet er på møtet. Jeg kan da føle meg fanget i møtene, og det liker jeg ikke.

5. Om du er høysensitiv er det svært viktig med balanse og egentid. For min del trenger jeg en tilværelse der jeg kan trekke meg helt tilbake – være helt alene og det gjerne over tid. Og jeg er helt avhengig av nærhet til naturen. Uten den i umiddelbar nærhet visner jeg sakte, men sikkert. Jeg liker energien i byen, men kan bli fort utladet av trafikk, mennesker og støy –  og det tar eksempelvis ca ti minutter før et kjøpesenter har stjålet alt jeg har av energi. Kjenner du deg igjen? 🙂

Padletur kveld

Jeg må altså ha min alenetid, og henter meg inn og finner balanse ute i naturen, som her, sene padleturer alene ute på fjorden. Det er Heaven! Når andre er på Tjuvholmen og ruser seg på alkohol, ruser jeg meg på naturen – og det kan virkelig anbefales om du er høysensitiv eller ei:-)

6. Høysensitive kan bli overstimulert, fordi de tar omgivelser og hendelser sterkere innover seg – igjen, styr derfor unna negativitet. Det kan gå uker uten at jeg leser nyheter fordi det blir for mye negativt å fordøye. I slike faser kan jeg ha kortere lunte, være mer aggressiv, rastløs og frustrert – og dette påvirker selvsagt også omgivelsene mine. Med for mye faenskap og fordervelse rundt meg kan jeg bli det jeg kaller en “negativ ladet energi” uten at jeg klarer å sett fingeren på hvorfor. Kjenner du deg igjen?

Jeg jobber derfor konstruktivt og aktiv for at mitt liv og mine hverdager skal gå i pluss ved å justere dagene mine slik at jeg ikke utsetter meg for ting som utlader meg eller lader meg negativt. Og jeg forsøker å fylle dagene med det som gir meg positiv energi.

Høres det fornuftig ut?

7. Høysensitive har en sterk tilstedeværelse. Jeg tror de fleste høysensitive mennesker har en sterk tilstedeværelse. Personlig merker jeg svært fort om jeg føler ubehag eller ikke ved å være med enkelte mennesker, et sted eller i et hus, eller på restaurant. Til og med hvilket bord jeg sitter på i en restaurant kan oppleves svært forskjellig. Derfor må jeg gi meg selv tid til å kartlegge for å finne ut hvor det er best for meg å være eller sitte for at det skal bli en positiv opplevelse. Jeg kan f.eks ikke sitte med ryggen mot døren eller inneklemt, og trenger tid for å peile ut et “godt bord”. Da er det greit å ha en tålmodig følge:-)

Colour of thoughts

8. Høysensitive er spontan og ekte i sine følelser. Jeg kan også reagere veldig spontant og synlig på noe. Noe kan oppleves veldig galt for meg – men jeg vet ikke helt hva. Da blir jeg frustrert og kan ikke skjule det. Følelsene er ekte og spontane, og til tider svært overveldende. Da trenger jeg tid og rom til å evaluere hvorfor jeg føler som jeg da gjør.

Når dette hender trekker jeg meg inn i grublefasen, inn i meg selv. Jeg må gi meg tid til å samle meg og komme tilbake til normalt.

9. Høysensitive kan føle seg annerledes og alene, og være veldig glad i dyr og natur. Har du alltid følt deg annerledes? Vel, da er det fordi du er det! 🙂 Selv har jeg alltid likt å tusle med mitt, rote rundt i sanden en varm ettermiddag eller lete etter småting ute i naturen. Jeg har alltid vært svært tilknyttet til dyr, og har aldri følt meg tilknyttet andre mennesker. Tvert om har jeg alltid følt meg alene og annerledes uten at jeg har sett på det som noe negativt – snarere noe litt rart, men også deilig og befriende. Mennesker og flokker har aldri tiltrukket meg – tvert om, det har derimot dyr og natur.

Kjenner du deg igjen i noe av det nevnte?

10. Back to basis – det handler om å overleve og leve godt med seg selv. 20% av oss senser altså sterkere enn andre – med andre ord kunne vi ute i naturen sense farer tidligere enn andre og med det redde eget og andres liv. Men dette fører også med seg en del “ulemper” i en moderne verden der vi får inn alt for mye informasjon, derfor vil jeg med dette gjerne bidra til økt bevissthet rundt det å være høysensitiv, slik at du kan skjerme deg når det blir for mye.

Når du har lært deg dette, vil du kunne leve bedre med det å være høysensitiv og se på det som den gaven det faktisk er, i stedet for å bruke livet på å gruble over om du er skrullete som føler så sterkt på rare ting.

In short; å være høysensitiv er å være i besittelse av en omfattende intelligens. Det handler om å bruke instinktene dine og kunne lese omgivelsene. Dette er en unik gave, så lær deg å bruke den riktig 🙂

Her er en fin video som forteller litt mer om det å være høysensitiv – dette er en serie på 3. Ta en titt og kjenn etter, og husk følgende: – det er helt ok å være annerledes. Det er faktisk ganske berikende å være annerledes. Du er unik!

Skjermbilde 2016-03-26 kl. 09.24.23

 

Del gjerne. Les også: Let you inner voice be your guide through life!

It´s all about thinking smart, working hard and having fun!

Ha en strålende dag, alle sammen – følg drømmen din, og spre kjærlighet og glede hvor enn du ferdes. 🙂

Mvh. Trude Helén Hole

MIN FORFATTERSIDE 

Mine online vinkurs og vinkompendium finner du her.

Vil du følge denne bloggen, meld deg på nyhetsbrevet eller trykk på FOLLOW oppe til høyre.

Mine bøker – Min TV kanal – Bilder – Vinkurs – Referanser – Linkedin – Twitter – Facebook – Instagram.

Time spent with good books is never wasted. (1)