Det gjør jeg. Men jeg har på egne vegne ikke betegnet insomni som en lidelse, fordi jeg ikke opplever det slik. Jeg har nemlig konkludert for meg selv at noen sover godt og mye, mens andre sover mindre og dårligere, inklusive meg. That´s life. Men i dag kom jeg over dette klippet fra TV2, der Pia Haraldsen forteller om insomni – ta gjerne en titt om du sliter med å få sove.

Skjermbilde 2015-01-21 kl. 15.59.50

Insomni og grader av det – er selvsagt forskjellig fra person til person. For meg er det slik at jeg går og legger meg fordi jeg er trøtt. Klokken kan være ti på kvelden, eller elleve, det spiller ingen rolle, men når jeg legger meg så får jeg ikke sove. Jeg er ikke lenger trett, og klokken kan bli både to og fire, og ingenting hender.

Da kan det være jeg leser litt i Fifty Shades of Fucking Boring, det hjelper av og til – eller skriver på manus selv. Ofte ser jeg at klokken er rundt fire, halv fem på natten, og det neste som skjer da, er at vekkerklokken ringer etter 3-4 timer med søvn – aaargghh!

Det oppleves da som om hele verden rister. Det er nesten som om en har vært på fylla. Kroppen er i ulage og føles virkelig stresset, balansen er litt så som så, hodet litt tullerusk and so on – men slik føles det stort sett kun den første timen på morgenen, så slike netter går generelt ikke ut over hverdagen min. Tror jeg. Jobbene blir gjort og leveres godt til punkt og prikke. Det er som om kroppen min er blitt vant til lite søvn. Og nettopp derfor har jeg egentlig ikke sett på dette som et problem, og i hvert fall ikke en lidelse. Det er mulige jeg enkelte dager er litt mer hissig enn ellers – men det merker i så fall andre bedre enn meg:-)

Andre ganger sovner jeg greit, men våkner en time eller to senere. Og jeg våkner svært lett, dessverre. Enkelte ganger sovner jeg fort igjen, eller timene rusler og går. Om klokken blir 4-5 uten at jeg har sovnet igjen, pleier jeg som regel å stå opp og skrive litt på manus. Det er i grunnen veldig deilig. Da føles det som om jeg er helt alene i hele universet, og kan sitte der og observerer det hele, at solen titte frem, fuglene begynner å synge og at resten av verden våkner til liv. Men jeg var først! Med andre ord helt vidunderlig.

Insomni har fint lite med stress å gjøre. Selvsagt kan hendelser og stress påvirke søvn og søvnkvalitet, men insomni kan like godt inntreffe i perioder der alt går på skinner og mer til. Den har ikke noe mønster, den bare er der. At jeg sover lite og dårlig har jeg lært meg å leve med det. Det er liksom bare slik jeg er og jeg har altså ikke tenkt på det som en lidelse, for jeg kan egentlig ikke se at dette går ut over livskvaliteten min. Men det er kanskje fordi en tilpasser seg livet sitt, eller hur? Selvsagt sover jeg også hele netter innimellom, og det er jo glimrende – så opp i opp tenker jeg at det er helt ok. At det går i balanse. Jeg sover det jeg trenger.

Min kur. Når nevnte er sagt og når jeg nå tenker over det – tenker litt tilbake i tid, så tror jeg at jeg har sovet bedre og mer den siste tiden enn det jeg har gjort på lenge. Skjønt, jeg kan fortsatt gå fire dager i strekk med kanskje bare to-tre timers søvn på nettene. Dette er gjerne i forbindelse med fullmåne, men utover dette, så har det altså blitt bedre.

Og hvorfor? Tja, det er mulig dette har sammenheng med at jeg har gått fra å være passe aktiv og inaktiv i perioder, til mer stabilt aktiv sammen med kjæresten min Hans-Jacob som jeg møtte august i forfjor. Det er nemlig lettere å komme seg ut og være mer aktiv når vi er to. Vi trener nesten daglig annen hver uke, går kveldsturer hver kveld når vi er sammen og er generelt mye ute i naturen. Ok, ute i naturen er jeg jo uansett kjæreste eller ei – men kanskje blir gleden av å være ute i naturen større når man er to om det? Jeg tror nemlig det – at gleden forsterkes og de positive ringeffektene av å være ute i naturen øker når opplevelsen deles med noen.

Det gjelder stort sett alt, tror jeg. Så livet mitt har nå flere plusser enn før. Og sånt kan vi jo like – og kanskje sover jeg bedre av det? 🙂 Her er forøvrig ti tips du kan prøve.

Yoga hjelper mot mangt. Jeg har også så smått begynt med yoga fordi Hans-Jacob har vært yogainstruktør. Yoga skal hjelpe mot insomni sies det – yoga hjelper mot mangt, mener nå jeg, og er virkelig en fantastisk aktivitet som er godt for kroppen og får deg i kontakt med deg selv – så jeg håper jeg blir flink i dette på sikt. Per dags dato føler jeg meg som en kråke når vi holder på, men det kan jeg fint leve med. Så mine tips om du sover dårlig, er:

-å komme seg mer ut i frisk luft ila dagen og spesielt kvelden.

-vær aktiv og varier aktivitene – finn gjerne en å være aktiv med.

-en ti minutters gåtur hver kveld er veldig bra og gjør utrolig godt!

-drikk sitronvann ila dagen, det regulerer ph-balansen din.

-vær mindre på nett (energiene dine flyr out in space) og vær heller mer tilstede i deg selv på kveldene (energiene samles, blir rolige og konstruktive)

-dropp tv og les heller en god bok eller prat med dem du har kjær.

Dette i sum har altså hjulpet meg. Jeg sover bedre og mer stabilt nå, men det hender som i natt, at å sove ikke er mulig. Men får du ikke sove, så er det ikke verdens undergang. For selv om insomni er definert som en «lidelse» – er vi mange som sliter med søvn uten at det ødelegger dagen for oss. Det gjelder å se det positive i det, husk at nettene kan være fantastisk herlige. Et eget stille univers, kun for deg.

Del gjerne:-)

Trude Helén Hole

Les også 10 toxid people to avoid, Hva skal stå på graven din når du er død? Bør overvektige gå mindre? Hvorfor løpe når du kan gå? Er du alkoholiker? Er du høysensitiv? Det er jeg.

Ps, liker du innleggene mine, er jeg svært takknemlig om du trykker liker:-)

Annonsebilde New Spirit