Management & Health News Sex & Relationships

Om å bruke sine barn i blogginnlegg

Skrevet 09.08.2015. Det er ikke ofte jeg leser andres bloggere, for jeg foretrekker fugleperspektiv og er nok mer interessert i den store verdenen og hva som foregår rundt oss enn i enkelte enkeltmennesker. Men noe har jeg da vitterlig fått med meg – og det er blant annet den økende bruken av #annonse #sponset #ad and so on, og ikke minst hvordan bloggeres barn nå i økende grad blir en del av dette sirkuset – både som reklameplakat og som tema.

Josefine fisker

#ad #annonse #reklame #sponset innlegg. En som har blogging som yrke må selvsagt ha inntekt som alle oss andre. Men jeg har notert meg at stadig flere nå bruker egne barn som reklameplakat med sponsede klær, mat, drikke og ting og tang, og vet dere – jeg stusser over fenomenet. Virkelig! For en ting er å blogge om seg og sitt, og selge seg selv – men å selge sine barn?

Vel, når barn brukes i kommersielt samarbeid med mamma eller pappas blogg, bør barna i all anstendighet være inneforstått med at dette er et kommersielt samarbeid – at de gjør en jobb og med det bør de selvsagt motta lønn for jobben de gjør. En fire år gammel gutt vil nok ikke forstå bæret av dette, men finner nok ut på et senere tidspunkt at han var i jobb som fireåring for diverse annonsører.

Og om han da ikke har mottatt honorar for jobben? Hvor kult er ikke det?

Å kle på barna en T-skjorte fra Bik Bok, gi dem en flaske fra Farris eller en tåteflakse fra Mimmis, og publisere bildet på bloggen og Instagram merket #sponset – vel, det hele er rimelig sjelløst. Er det bare jeg som tenker slik?

En skal forøvrig også ha tillatelse når en publiserer bilder av andre – dette bør selvsagt også gjelde barn. Jeg spør alltid om det er greit at jeg publiserer bilder av barna mine, noe jeg i bunn og grunn gjør ganske sjeldent. At barns rettigheter neglisjeres og at barn nå overeksponeres i kommersielle tjenester merket #ad, er et fenomen som nå vokser kraftig i bloggverdenen – and I don´t like it.

Selg deg selv til fanden om du vil – men hold barna dine utenfor.

Barns utseende, følelser, tanker og meninger – byttes i dag mot klikk. Å bruke sine barn som reklameplakater er en ting, en annen er bloggere som blottlegger barnas tanker, følelser og meninger – og ikke minst livsfaser de går i gjennom. Dette er for meg meget forunderlig. Jeg kommer aldri til å blottlegge mine barns følelsesliv her på bloggen min. Jeg skriver knapt om mine egne – jeg skriver om saker og temaer som opptar meg.

At andre bloggere deler av sitt indre er vel og bra, og kan være til hjelp både for den som skriver og den som leser. Men de bør holde sine barn utenfor. Foreldre skal nemlig beskytte sine barn – ikke stille dem ut og blottlegge dem, deres følelser, tanker, meninger og livsfaser – kun for å “lyste” leserne sine og få klikk. For det finnes vel ingen annen grunn til å stille ut barnets sjeleliv enn nettopp dette, gjør det vel?

Barn er ikke objekter, barn er ikke en salgsvare – ei heller utstillingsdukker!

Misforstå meg rett, jeg snakker ikke om Oles første dag på skolen, de flotte konfirmasjonsbildene og bestemors 100 årsdag der lille Ole tok en trippel salto baklengs. Jeg snakker om direkte utlevering – enkelte bloggere referer til og med til dype samtaler de har med barna sine, noe barna sikkert vil sette pris på når de selv finner det på nett.

Så jeg spør, er ikke samtaler mellom forelder og barn et privat anliggende?

Bloggere som Anne Brith Davidsen har nærmest slått seg opp som blogger ved bruk av sine barn, og bak henne kommer et gigantisk haleheng av “populære bloggere” som selger sine barn i bloggverdenen. Dette er ikke ok! Barns tanker, følelser, meninger og livsfaser er sensitiv informasjon og bør forbli barnets eiendom og privatsak til det er gammelt nok til å eksponere det selv.

Om barnet er av den sort som ønsker et privatliv – og hele barndommen er blottlagt for en hel verden – hva da?

Som coach og samtalepartner reagerer jeg derfor sterkt på dette. Å eksponere barns følelsesliv i blogginnlegg, spesielt om sensitive temaer – bør en unngå og heller skrive på generelt grunnlag basert på opparbeidet erfaring. Det lar seg nemlig fint gjøre!

Del gjerne.

Liknende artikler finner dere her under Ledelse, selvutvikling og helse.

Les også; Kjærlighet er å bry seg – si fra! og Ti trinn til ekte kjærlighet, og This is the person you should keep close to your heart

Mvh. Trude Helén Hole

MIN FORFATTERSIDE 

Vil du følge denne bloggen, meld deg på nyhetsbrevet eller trykk på FOLLOW oppe til høyre.

Mine bøker – Min TV kanal – Mitt firma – Blogg – Bilder – Vinkurs – Referanser – Linkedin – Twitter – Facebook – Instagram.

FB annonse 3

0 comments on “Om å bruke sine barn i blogginnlegg

Leave a Reply