News

Det er en fallitterklæring for norsk film om Harry Hole filmes i Sverige

I forbindelse med at «Snømannen» av Jo Nesbø sannsynligvis blir spilt inn i Sverige om ikke politikerne i Oslo nå tar affære – henter jeg opp igjen en artikkel jeg skrev for over ett år siden med tittelen Norge sover i timen når det gjelder norsk film.

Om det blir en realitet at vår største nålevende forfatter og eksportartikkel innen litteratur går til Sverige grunnet Norges manglende vilje til å satse på norsk film – så er dette en skammelig fallitterklæring – ikke bare for hele filmbransjen, men også for norsk litteratur. Her er min artikkel fra leeeenge siden:

Tornerosesøvn. Norge gjesper i vei om mangt og meget, og i mellomtiden forsvinner oljen, den som gjorde oss rike over natten. Det er lite smart – rikdom kan forsvinne like fort som den kom. Vi må nå våkne og se etter nye muligheter!

Også når det gjelder norsk filmindustri sover Norge. Det syntes som at enkelte ikke evner til å se hvilken ressurs dette kan bli om ting gjøres riktig. Fakta er at Norge i dag kan lage film, bare se på Grethe Bøe-Waals siste film, Operasjon Arktis som ble spilt inn blant annet på Svalbard. Vi har i tillegg til gode filmskapere, en av verdens vakreste rammer for filmproduksjon – dette er en unik eksportartikkel.

Operasjon Arktis - plakat

Øystein Karlsen, regissør og manusforfatter skrev følgende artikkel: Hva er dere driver med… i Dagbladet i forfjor. I artikkelen etterlyser Karlsen intern vilje til å satse på film og tilrettelegge for å få internasjonal filmproduksjon til å satse på Norge, samt evne til å se de positive ringeffektene dette vil gi. Selv vil jeg i den forbindelse nevne Sør-Afrika – et fantastisk land som har satset stort på film, foto og reklameproduksjon. Dette utgjør i dag en stor og viktig industri for landet – så hvorfor satser ikke vi på det samme? Les hele artikkelen her.

Fra nettstedet South Africa’s film industry – kan du lese følgende: “South Africa has a vibrant, growing film industry that is growing in reputation and is competitive internationally. Local and foreign filmmakers are taking advantage of the country’s diverse, unique locations, as well as low production costs and favourable exchange rate, which make it cheaper to make a movie here than in Europe or the US. The government has identified the film industry as a sector with excellent potential for growth, and is regarded as a catalyst for both direct and indirect employment of people from different sectors of the economy. The South African film and television industry contributes around R3.5-billion a year to the country’s economy, according to a 2013 study conducted by the National Film and Video Foundation, an agency of the Department of Arts.”

Å satse på film kan altså føre til økonomisk og sosial vekst, generell kompetanseheving over flere næringer og økt turisme – ser ikke våre politikere potensialet som ligger her? Dette har de altså forstått i Sør Afrika og på Island. I Norge derimot, sover vi. Men oljen varer ikke evig – vi må ha flere bein å stå på og de må vi få opp og stå nå. Noen må våkne og ta grep.

Synergier vi ikke aner konturene av. Økonomiske og sosiale ringvirkninger står nevnt over her, vi har et fantastisk land å by på rent scenemessig, og vi begynner som nevnt å få rimelig bra kompetanse innen filmproduksjon med tilhørende arbeidsplasser. Dette kan fort svekkes om det ikke satses ytterligere på vekst. Ikke minst er filmindustrien en suveren måte å markedsføre Norge på – slik at vi i fremtiden kanskje til og med også kan ha turisme som en stor næring i motsetning til i dag, hvor den heller fremstår som flau bris i forhold til hva den kunne vært, med stadig sviktende besøkstall.

Vi må ganske enkelt begynne å legge forholdene til rette for alternativ næringsvekst og begynne å investere i eget land – norsk filmindustri er en ressurs vi derfor bør bygge opp, ikke ned. Om vi satser og satser stort, tror jeg norsk filmindustri vil gi synergieffekter vi ikke aner konturene av.

For å få dette til må vi innføre insentiver. En insentivordning vil si at dersom en utenlandsk filmproduksjon legger innspillingen sin til landet, får de en gitt prosentdel av pengene tilbake fra staten. På Island er refusjonssatsen 20 prosent. Det har gjort at Island med snaue 300 tusen innbyggere de siste 5 årene, har vært vertsland for innspillinger som «Game of Thrones», «Oblivion» med Tom Cruise, Ridley Scotts «Prometheus», «Batman Begins» og «Noah» med Russell Crowe for å nevne noen.”

Hva slike innspillinger med tilhørene synergieffekter vil kunne gjøre for Norge, ikke minst for turistnæring og norsk eksport, er spennende å tenke på – en tanke som nå bør omsettes til handling.

Vi har nylig slettet Kongos gjeld på 134 millioner, og i 2012 ga vi 500 millioner til fru. Clinton uten å blunke – så det burde være mulig å gi insentiver for å få fart i norsk næring. Når Sør Afrika og Island får det til – så bør vi få det til i Norge også. Vi har nemlig økonomi til å kunne konkurrere om dette markedet og med det bruke filmbransjen til få vekst i en rekke andre norske næringer. Så enkelt er det….

Vel, innlegget over ble skrevet for over 1,5 år siden – ståa i dag er at svenskene tilbyr angivelig 1,5 millioner svenske kroner for å få «Snømannen» til Sverige, ifølge Dagbladet. I følge Truls Kontny i Norway Film Commission må politikerne derfor ta affære NÅ – men det ser ut til at kulturminister Thorhild Widvey (H) er mer opptatt med å pleie skjønnhetssøvnen sin, og det er leit, for jeg trodde denne regjeringen var mer proaktiv og våken enn den forrige. Men kanskje jeg tok feil, det hender en sjelden gang.

Det er bare å bla opp! For vi kan ikke lenger sove i timen – og ærlig talt, å matche 1,5 mill svenske kronor er isolert sett lommerusk. Om det blir en realitet at vår største nålevende forfatter og eksportartikkel innen litteratur går til Sverige grunnet Norges manglende vilje til å satse på alternativ næring og vekst – så er det totalt uforståelig og en fallitterklæring, ikke bare for film- og norsk litteratur, men for oss alle. Harry Hole er nemlig VÅR!

Trude Helén Hole på en god dag, høh!

Følg meg gjerne på sosiale medier – gode bøker and son on finner du her🙂

Skjermbilde 2017-09-29 kl. 09.55.27

0 comments on “Det er en fallitterklæring for norsk film om Harry Hole filmes i Sverige

Leave a Reply