News

Når kronprinsparet fjerner seg fra folket

norwegian-flag-2585931__480

I fjor fylte Haakon og Mette-Marit 40 år. Det satte spor i regnskapet, gitt.

6,7 i underskudd grunnet fester – i følge en artikkel i NRK i går. Slottet ble tildelt 174 millioner skattekroner i 2013, men brukte 6,7 millioner mer enn dette. En av årsakene til underskuddet var Haakon sin bursdagsfest hvor Mette-Marit arrangerte en musikkfestival som kostet over 5 millioner kroner.

Kronprinsparet feiret dagen til Haakon med å invitere 220 av sine nærmeste til musikkfestival og bursdagsfeiring på Skaugum i fjor sommer. Festen fikk stor oppmerksomhet i pressen, og det var flere som mente festen var litt i overkant storslagen. Fest-arrangør Mette-Marit innrømmet at festen ble stor, men var fornøyd med opplegget. Og selvsagt var hun fornøyd, det var jo ikke hennes penger som ble brukt – men våre, og vi var ikke en gang invitert.

Økonomisjef Astrid Kværner ved Asker og Bærum politidistrikt sier at de grovt regnet brukte 2,76 millioner på kronprinsens feiring.

– Det inkluderer både personell og materiell som måtte leies inn. Blant annet måtte det leies inn gjerder, sier Kværner.

Med andre ord betalte vi – skattebetalerne – rundt fem millioner for å holde oss selv ute fra en lukket musikkfestival. Det er ganske komisk. Mer alvorlig er det at Slottet brukte fem millioner på festivitas for fiffen – fester kongehuset egentlig ikke hadde råd til.

Dårlig dømmekraft. Jeg mener at utgifter skal tilpasses lommeboken og dette bør også gjelde kongehuset som lever på våre skattekroner – og kongehuset må forstå at de representerer folket, ergo – å distansere seg fra folket slik det ble gjort under kronprinsens festivalfeiring, skaper små bølger som når de blir mange og store nok, kan velte et stort skip.

Dyrt og ubrukelig. Jeg har altså for lengst konkludert med at monarkiet er dyrt og ubrukelig – vel og merke ikke kongeparet – for de har jeg all respekt for. Jeg syntes kongeparet gjør en utmerket jobb for monarkiet, men har dessverre en helt annen oppfatning av kronprinsparet og har tidligere skrevet innlegget under bildet som jeg velger å gjengi nå i sin helhet – i forbindelse med fjorårets underskudd, bursdagsfester og festivaler for fiffen, and it goes like this:

Når kronprinsparet distanserer seg fra folket. 

Kronprinsparets valg av skole har skapt debatt, og Martin Kolberg mener i følge Aftenposten at dette er et skritt i retning av avvikling av monarkiet. Jeg mener kronprinsparet må få stå fritt til å velge skole for sine barn som alle andre. Om de mener den norske offentlige skole er for dårlig, så må de få lov til å mene det. Og vi trenger ikke pakke det inn – norsk skole er ikke god nok for kronprinsparets barn – ellers ville det neppe vært grunn til å skifte over til privat skole annet enn å separere seg ytterligere fra resten av folket, hvis muligens også er en medvirkende faktor. Men nok om det.

Om dette skolevalget ene og alene er et skritt i retning avvikling tror jeg neppe. Men setter vi dette steget sammen med en rekke andre, så aner vi kanskje konturene av en retning for kongehuset. Her er fem andre argumenter som begrunner hvorfor jeg mener kronprinsparet fjerner seg fra folket og sin oppgave:

1. Kronprinsparet er en levende reklameplakat for internasjonale designere. At kronprinsparet, dvs Mette-Marit – bytter sin kongelige tittel mot gratis klær fra store motehus, internasjonale designere og dyre merkeklær, spesielt fra Italia – er etter min mening sterkt kritikkverdig – det fremstår nemlig som ganske simpelt og billig, på nivå med en rosablogger. At vår kronprinsesse vandrer rundt som reklameplakat for utenlandske designere, viser derfor usedvanlig dårlig dømmekraft fra kongehuset – og bidrar til å undergrave det norske monarkiet og dets verdighet.

Kronprinsessen representerer ikke seg selv, men Norge i jobbsammenheng og bør opptre ryddig. Monarkiet vårt skal ganske enkelt ikke bytte titler mot gratis klær – det er uverdig.

2. Dårlig image og manglende troverdighet. Under Ghana-besøket for noen år siden bar Mette-Marit eksempelvis en dyr Prada-veske som vekket oppsikt. Flere medier skrev da at «vesken lyste opp i et slavefort». Dette er betenkelig, for det er neppe god reklame for Norge at Mette-Marits dyre merkevaner stadig kommer i fokus fremfor sak.

Hykleri. Det er utidig å vandre rundt med dyre merkeklær og vesker i slummen mellom aidssyke barn. En dansk journalist mener dette er hykleri. Alt til sin tid, tenker nå jeg – det bør være mulig å innimellom vise skjønn – og ikke bare merkevarer.

Støtte til terrorregimer. I dag (25.1.15) kan vi for øvrig lese at kronprinsen får kritikk av politikere og Amnesty for sin deltakelse under kondolanseseremonien i Saudi-Arabia, et land der bloggere piskes, folk halshugges og menneskerettigheter tråkkes på. Kronprinsens deltagelse signaliserer at Norge aksepterer regimets brutale og systematiske brudd på menneskerettigheter – noe de fleste av oss tar sterkt avstand fra. Dette burde kongehuset også gjøre og vise ved å ikke delta!

3. Norge ikke god nok. Videre syntes jeg det er kritikkverdig at Mette-Marit ikke i større grad fremmer norsk kultur og design – for tross alt, det er Norge hun representerer, ikke Italia. Vi har svært mange dyktige og hardtarbeidende designere i Norge som kunne trengt et nasjonalt og internasjonalt løft. Men de er kanskje ikke gode nok, de da – som skolen vår?

4. En unyttig kjendisfamilie. Kronprinsparet mangler bare eget tv show – så er vi der. Kronprinsparets, (les Mette-Marits) tilstedeværelse på diverse konserter og motevisninger med fiffen – mange av dem i utlandet med show og designere som altså ikke har så mye med Norge å gjøre – er et bilde som stadig forsterkes.

Spørsmålet jeg da stiller er om ikke kronprinsparet er redusert til en kjendisfamilie som lever på skattebetalernes kroner og lever et liv i sus og dus fremfor å gjøre en jobb som kongehusets representant. Og dette er et spørsmål det må være legitimt å stille.

Så har vi egentlig bruk for dem? Linjene mellom kongehusrepresentant og kjendis vannes altså mer og mer ut. Kjendis- og glamourfaktoren, og den umettelige trangen etter dyre merkevarer – spiser opp den kongelige verdigheten.

I tillegg har vi den siste tiden ved flere anledninger også bivånet regjeringen sette Kongehuset på sidelinjen under diverse markeringer. Dette får i hvert fall meg til å gjøre meg opp noen tanker om hva som foregår i korridorene. Om vi ser bort i fra diverse legat og fond opprettet i kronprinsparets navn – fylt opp med skattebetalernes skattekroner, og enkelte silkebånd som klippes i dann og vann, så har jeg altså store problemer med å finne nytteverdien rundt kronprinsparet.

5. Og ikke nok med det – kronprinsparet mangler identitet og den samlende faktor. Dette hadde kong Haakon og dronning Maud, kong Olav – Folkekongen, og dette har også dronning Sonja og kong Harald, men ikke kronprinsparet. Jeg mener altså på bakgrunn av nevnte punkter at kronprinsparet ville vært tjent med å opptre litt mer nøkternt og balansert, og representert Norge på en litt annen måte enn hva som er tilfellet i dag. Kronprinsparet fjerner seg stadig mer fra folket, de mangler identitet og tydelighet, og mister dermed også den “samlende” funksjonen som kongehuset en gang hadde.

Som nevnt, mange små bølger kan, når de blir store og mange nok, velte et stort skip. Jeg tror derfor at dronning Sonja og kong Harald som jeg har stor sans for, er endestoppet og at kongehuset i fremtiden bare blir en stor kostnad vi ikke ser nytteverdi av. Kanskje er vi mer tjent med å lønne en president som har visjoner, ideer, ambisjoner og tanker for landet vårt og som velges grunnet nevnte.

Snart på tide med ny folkeavstemning? Det er ikke lenge siden debatten om hvorvidt kronprins Haakon bør fortsette monarkiet eller ikke – var i omløp i norske medier. Jeg syntes denne debatten blir mer og mer aktuell. Monarkiet ble innført gjennom folkeavstemning i 1905. Demokratiet er vesentlig bedre og bredere i dag. Både samfunn og kongehus er noe helt annet i dag enn den gang. Derfor mener jeg det er på tide med en ny folkeavstemning rundt monarkiets legitimitet og fremtid som institusjon.

Og blir det nei til monarki – kan jeg godt stille opp som president. Jeg ser i kalenderen at jeg har ledig tid i tidsrommet 2021 – 2031, så det burde gå helt fint.

Ps, monarki eller ei, du trenger ikke være enig, så lenge jeg er det.

Link til artikkel om Mette-Marits luksusgaver. Link til Bør Haakon velges. Og liker du innleggene mine, er jeg takknemlig om du trykker liker. 🙂

 

……….

Mvh. Trude Helén Hole

MIN FORFATTERSIDE 

GRATIS vinkompendium og vinkurs finner du her.

Vil du følge denne bloggen, meld deg på nyhetsbrevet eller trykk på FOLLOW oppe til høyre.

Mine bøker – Min TV kanal – Bilder – Vinkurs– Referanser – Linkedin – Twitter – Facebook – Instagram.

Trude Helén Hole!-kopi 7

0 comments on “Når kronprinsparet fjerner seg fra folket

Leave a Reply