News

Kjendisshow eller moteshow

(Dagbladet): I går viste skuespiller Pia Tjelta fram kolleksjonen hun har gjort i samarbeid med By Timo på Nationaltheatret i Oslo.


Jenny Skavlan, Maria Mena og Marian Saastad Ottesen var bare noen av kjendisene som fikk med seg showet, og i tillegg var Tjeltas skuespillerkolleger Agnes Kittelsen, Ane Dahl Torp og Petronella Barker hyret inn for den teatralske visningen av kjolene.

Tjelta er langt fra den første norske kjendisen som prøver seg i klesbransjen. Både Jenny Skavlan, Charlotte Thorstvedt og Maria Skappel har designet for Bik Bok, mens Tone Damli i fjor slapp sin egen Designers Remix-kolleksjon. Kjendiseriet får den norske designeren Jone Nielsen til å reagere. Nielsen er frustrert over måten nye kolleksjoner har en tendens til å vist fram på i Norge.

-At det hele tida er kjendisfaktoren som skal spille en rolle, er utrolig frustrerende for unge designere – at det skal være faktoren for at man skal bli sett, sier Nielsen til Dagbladet og skriver følgende på sin FB side:

-Sorry asså…. kjendis blir kjendis-designer og inviterer alle kjendisvennene sine som alle syntes venninna hadde gjort verdens beste jobb, helt objektivt der altså. Og skal si stanken av møllkuler aldri har vært strammere…

Kjendisklikkeri og ukritisk frem-promotering av venner. I aprilutgaven av motemagasinet Costume har redaktør Vanessa Rudjord viet ni sider til sin svært gode venninne Pia Tjelta, som også pryder forsida av den aktuelle utgaven. Generalsekretær i Norsk Presseforbund, Kjersti Løken Stavrum mener det er viktig at en journalist har en distanse til intervjuobjektet.

– Dette er helt åpenbart kritikkverdig og en gavepakke for Pia Tjelta, sier Stavrum til Dagbladet. Stavrum mener magasinet ødelegger for seg selv med tanke på troverdighet.

Har Nielsen og Stavrum et poeng?

– Er det ok å bruke kjendisvenner for å promotere egne produkter og dermed få ytterlige presseoppslag?

– Vil dette gå på bekostning av utdannede designere som ikke har samme mulighet til å promotere sin portefølge?

– Er “klikkesamfunnet” der kameraderi og enkeltsående grupper i stadig økende grad “hjelper og heier”  hverandre frem, en negativ eller positiv trend?

Hva mener dere?

Trude Helén Hole, New Spirit.

 

0 comments on “Kjendisshow eller moteshow

Leave a Reply