Art & artists Books & Literature Laughter News Reviews

Trude Helén Hole ute med ny bok og det går som det vanligvis gjør, litt over styr

Intervju i Røyken og Hurum avis; Hun var i finalen i den første Robinson-ekspedisjonen, har vært reservemamma for Mustafa Hasan og holder digitale vinkurs. Som forfatter har Trude Helén Hole høstet flere superlativer enn de fleste norske forfattere kan drømme om. Nå kommer bok nummer fire i suksess-serien om Lotte-Marie. 

Humorprinsessen. Tøffere enn toget. Norges første chicklit-forfatter. Hun er av Dagsavisen omtalt som Norges beste kvinnelige forfatter, og Budstikka beskriver hovedkarakteren Lotte-Marie som «bedre enn Bridget Jones».

Nå er den siste boken, Lotte-Marie og Matchmorderen, oversatt til engelsk. Den selges nå over hele verden under tittelen The Dark Side of Winter.

Rekordsalg

Den første boken, Sannheten om Lotte-Marie, satte debutant-rekord da den ble solgt i 6000 eksemplarer etter utgivelsen i 2006. Bøkene om Lotte-Marie er fortellingen om den splittede personligheten til forretningskvinnen og hovedpersonen, Lotte-Marie. Uten helt å lykkes, hopper Lotte-Marie mellom rollene som en pertentlig forretningskvinne og en ganske så eventyrlysten og fordomsfri privatperson.

Krim, ironi, psykologi, kjærlighet og mystikk går igjen i bøkene, som appellerer til både mannlige og kvinnelige lesere.

Det er bok nummer tre i serien som nå er i ferd med selge seg inn i utlandet. I neste måned kommer bok nummer fire i serien; Lotte-Marie Goes West.

– ­I denne boken forlater Lotte-Marie livet i Sydney, Australia, til fordel for ødemark, hester, vin og grillede kenguruer, og selvfølgelig cowboyer. Det går som det vanligvis gjør med Lotte-Marie, litt over styr, forteller forfatteren, som selv har jobbet på hesteranch og på kvegfarm i Australia.

De siste åtte årene har Trude hatt tilholdssted i det gamle blå pumpehuset på Dikemark.

– Jeg reddet huset fra forfall, og har tatt godt vare på selve bygget og dets omgivelser – men det er ikke beboelig. Jeg bor på Leangkollen, men har leid det gamle pumpehuset i over 8 år som skrivestue og atelier, og er vel en slags forvalter, forklarer hun.

Fra vin til bøker

Idéene til de første bøkene om Lotte-Marie hentet forfatteren fra sin egen erfaring fra et noe utradisjonelt yrke, sett fra et feministisk ståsted:

– Jeg er utdannet sommelier og importere vin i seks år før jeg ble forfatter og journalist. Den mannsdominerte vinindustrien er opphavet til både idé og innhold i de to første bøkene om Lotte-Marie, forteller Trude.

I de to siste bøkene har historiene imidlertid tatt en helt ny retning og beskrives av forfatteren som saftige og bisarre krim-parodier.

– Bøkene om Lotte-Marie fra Helgelandskysten er ifølge media og lesere Norges beste innen humor-sjangeren og blir ofte omtalt som Norges friske, feministiske og humoristiske svar på våre trauste, dystre og halv-alkoholiserte krimhelter som eksempelvis Harry Hole og Varg Veum. Dette synes jeg er veldig hyggelig, smiler hun.

Uredd bergenser

Trude Helen Hole er opprinnelig fra Bergen, men har bodd Asker i mange år. Hun har publisert totalt 13 bøker i forskjellige sjangre. Den samfunnsengasjerte og uredde bergenseren har også skrevet en historisk roman fra hjembyen Bergen, en dokumentar om SAS Julefly med hjelp til trengende, og en dokumentar om selvmord.

Trude har aldri vært redd for å gå egne veier eller prøve nye ting. Allerede som 13-åring hadde hun sin første artikkel på trykk, og som tenåring eide og trente hun flere hester samtidig som hun trente aktivt svømming. Svømmingen har vært en av lidenskapene gjennom hele livet, noe hun også tok med til Østlandet, der hun satt som daglig leder i Asker svømmeklubb i flere år.

Som ung voksen deltok hun i både Årets Fotofjes og Miss Universe. I sistnevnte konkurranse fikk hun sparken etter å ha oppfordret de andre deltakerne til å streike. Hun var også i finalen i den første utgaven av Robinsonekspedisjonen, og har erfaring som reporter, produsent, journalist og skuespiller, i tillegg til modellkarriere som både ung og godt voksen.

Vinkurs og malerier

Når hun ikke skriver, er det maling og vin som opptar mesteparten av tiden. Multitalentet i det Blå huset på Dikemark har også en fjern fortid som tegner, maler og kunstner. I ungdomsårene var foto, sløyd, form og farge blant favorittfagene.

– Jeg elsker å skape, fastslår hun og peker på de fargerike maleriene som pryder vegger og bord i det kombinerte kontoret og atelieret ved Dikemarksvannet.

Det har heller ikke manglet kjøpere til de natur- og vinbransjeinspirerte bildene. Men det er ikke bare bøker og malerier som inspireres av forfatterens tidligere karriere som vinimportør. Hun holder også digitale vinkurs via sin egen YouTube-kanal På Druen.

– I forrige uke spilte jeg inn nye digitale vinkurs, denne gangen med musserende vin som tema. Så nå er jeg ikke bare Norges første med digitale vinkurs, men er kanskje også Norges største, sier hun.

Reservemamma for Mustafa

Kvinnen bak Lotte-Marie-suksessen har ikke tenkt å sette ned tempoet med det første. For tiden engasjerer hun seg sterkt i saken til Mustafa Hasan, som kjemper mot å bli tvangsutsendt av landet etter mange år i Asker og Norge.

– Jeg har kjent Mustafa fra da han kom for 13 år siden, ettersom han i alle disse årene har gått i klassen til min sønn. De spilte også fotball sammen, og jeg ble litt sånn reservemamma på sidelinjen, for jeg ble veldig fort glad i Mustafa, forteller Trude.

Hun beskriver 18-åringen som en usedvanlig ren, dyp, omtenksom og klok sjel.

– Jeg oppdaget diktene han skrev som trettenåring ved en tilfeldighet. Diktene er råsterke og omhandler den fortvilte situasjonen hans, sett med et barns øyne. Jeg bestemte meg for å utgi et samlet verk via mitt forlag Feather Book Publishing., forteller Trude, som tok kontakt med Borgen ungdomsskole og fikk 9. klasse med på å lage illustrasjoner og tekster.

Dum og sta, og litt senil

«Jeg følger ikke drømmene mine – de følger meg», står det øverst på forfatterens hjemmeside. Men å gi opp drømmen om å jobbe fulltid som forfatter er ikke et alternativ.

– Jeg er rett og slett for dum og sta, og kanskje litt senil, ler hun og legger til at verden trenger mer latter og glede i en tid der mye ikke går som det skal. Intervjuet i Røyken og Hurum avis finner dere her.

Spre kjærlighet og glede, så blir verden et bedre sted å være for oss alle.

Med vennlig hilsen Trude Helén Hole

Forfatter, sommelier, coach og foredragsholder

….…..@………

Trykk gjerne på FOLLOW oppe til høyre om du vil følge denne bloggen for å lese artikler om politikk og næringsliv, samt bøker, film, vin og kunst, og ikke minst selvutvikling. Du er også velkommen til å joine meg på YouTubeInstagramLinkedinTwitter og/eller Facebook. Ønsker du informasjon om Norges morsomste bøker og Norges første digitale vinkurs – kan du gjøre det her. Bøker, kunst og digitale vinkurs kjøper du her.

Fjerde bok i serien om Lotte-Marie, Norges morsomste serie – er nå i salg.

norges-morsomste-forfatter-5