Adventure & Travel News

Bud er mer enn tre bokstaver ved havgapet

Ingen fjell i Sør-Norge er som Rondane, Jotunheimen og Dovre, for i disse tre majestetiske fjell-massivene finner du topper som bokstavelig talt trollbinder deg, samt langstrakte fjellformasjoner som innbyr til vandring, for ikke å snakke om reinsdyr, moskus, troll og slike som Mette og jeg. Ja, vi har nylig vært på en liten roadtrip til fjellheimen, og når vi først var så langt vest i landet, måtte vi selvsagt ta den enda lengre ut og dro derfor helt ut i havgapet, nemlig til Bud som byr på mer enn hva en skulle tru!

Det er august og året er 2020. Mette og jeg befinner oss på en liten mini-roadtrip. Målet er å komme oss ut i naturen – og da mener jeg ut i naturen – ikke natur slik den defineres i indre Oslofjord og Oslomarka. Vi ønsker oss variasjoner; dramatikk i alle former og fasonger; stort og smått, høyt og lavt – og det fant vi så det monner.

Første stopp var Rondablikk Høyfjellshotell på toppen av Kvamsfjellet og som du kan lese om her. Deretter satte vi kursen mot Bud utenfor Molde for å oppleve litt sjøsprøyt, båtliv og salt hav, for ikke å snakke om skjulte grotter og ivrige fossefall. Ja, jeg må ærlig innrømme at E136 fra Dovre mot Molde via Åndalsnes er er en meget vakker reise, så tipset er å bare la seg henføre og kjøre sakte, ja, helst i snilefart slik som Mette og ikke minst stoppe og se de mange severdighetene som finnes på løpende bånd! Trollveggen og Trollstigen er selvsagt noen, men stopp også langs elven og ta de små avstikkerne når du ser et skilt som forteller noe annet enn fartsgrensen – og ta deg en matbit og litt kaffe, og nyt livet.

Husk at endestoppet ikke er målet når du er på roadtrip – det er selve reisen fra A til Å som er målet.

En meget krevende og religiøs tur til Trollkirka 484 m.o.h. Mette og jeg ble tipset om å ta turen opp til Trollkirka, hvilket er en unik kalkstein- og marmorgrotte i fjellet med underjordiske elver og fosser. Grottene ligger i fjellet nord for riksvegen mellom Moen i Fræna og Eide, og det enkleste er å parkere ved RV64. Deretter følger du merket sti mot Trollkirka. Det tar ca. en og en halv time å komme opp til grottene og turen er ganske bratt og ulendt, så du bør være i middels god form eller helst bedre.

Hovedhulen er ca. 70 m lang og fører inn til en foss som faller ned i en hvit marmorskål. Det anbefales å ta med lommelykter eller helst hodelykt, men jeg brukte bare mobilen. Det er også lurt med fjellsko/vanntette sko ettersom stien kan være bløt, den følger nemlig elven, og inne i grottene er det selvsagt er meget fuktig og vått.

Etter turen opp til Trollkirka gikk ferden videre til Bud, hvor det ganske enkelt ikke er så veldig mye som foregår – og nettopp derfor er det så herlig å være i Bud. En må rett og slett senke skuldrene, ta dagene som de kommer etter en har sett an været. For i Bud er det ganske enkelt været som bestemmer. Men ikke la deg lure av det søvnige utrykket – i Bud og nærområdet finner du nok av aktiviteter om du ønsker det.

Korte fakta; Bud er et meget sjarmerende fiskevær som ligger vakkert til i havgapet omkranset av idyllisk jordbruk og kystnatur. Fiskeværet har en ganske ukjent, men ganske rik historie, for på 1500-tallet var Bud et av de største handelsstedene mellom Bergen og Trondheim, og fortsatt er fiske et av hovedattraksjonene i Bud. Du kan fint fiske fra land, men å leie båt og dra ut på havet er nok mer hensiktsmessig og mer spennende i så måte. Om ikke fiskelykken står deg bi, kan du jo prøve en av fiskerestauranter i Bud.

Har du barn, må jeg få anbefale Atlanterhavsparken som ble kåret til Nordens beste akvarium i konkurranse med både Legoland i Danmark og Astrid Lindgrens verden i Sverige, samt en tur over Atlanterhavsveien som er en Nasjonal Turistvei og gratis å kjøre. Atlanterhavsveien forbinder Averøy med fastlandet over øyer, holmer og skjær ved hjelp av 8 bruer over en strekning på 8274 meter.

Den vakre strekningen er ikke bare vakker og unik, den fører deg helt ut i selve storhavet og ble kåret til århundredets byggverk i Norge i 2005. Når det stormer som verst kan veien selvsagt ikke kjøres, og under selve byggeprosessen var de stadig skiftende værforholdene en stor utfordring – hele 12 orkaner ble registrert under byggingen av Atlanterhavsveien før den ble åpnet i 1989. Det er ganske spesielt!

Når du først fyker over Atlanterhavsveien bør du virkelig ta en stopp ved det store Servicebygget og gå den svært hyggelige Utsiktsstien rundt selve Eldhusøya, og hvorfor ikke opp til toppen av servicebygget og nyte utsikten derfra? Her finner du mer informasjon om Atlanterhavsveien.

Et annet tips er å ta turen til den vakre Farstadsanden og derfra gå til fots til Nordneset Fyr og videre til Julshamna. Underveis finner du informasjonsskilt som forteller om natur, flora og historie fra området, hvilket altså er meget rik – og i tillegg er det tilrettelagt for flere rastestopp på ruten. Også Julshamna som er en tidligere handelshavn er hyggelig, og her er det laget en fin gapahuk og grillplass om du er av den selvforsynte sorten.

I Bud finner du også Ergan Kystfort som er et krigshistorisk museum fra andre verdenskrig, samt Kystmuseet som er en interessant kulturhistorisk utstilling. Midt i Bud ligger forøvrig også et fuglefjell som i hekkesesongen huser en koloni med krykkjer hvilket selvsagt er et populært fotomotiv for oss som kommer utenfra. Og det er mer – for helt ytterst mot havet er det etablert en idyllisk «kyststi» med en rekke informasjonstavler som forteller om Buds allsidige historie, samt små og hyggelige installasjoner laget av barn. Så selv om Bud tilsynelatende er litt søvnig, trenger du ikke ligge på latsiden.

Til sist må jeg absolutt anbefale Strømsholmen Sjøsportsenter hvor du kan få oppleve sightseeing til havs, havsafari, fiske og dykking, ja – til og med svømme med Spekkhoggere om du tørr. Mette og jeg rakk ikke dette i denne omgang, men har det på listen til vår neste roadtrip på vest-kysten. Strømsholmen Sjøsportsenter ble etablert i 1981 og tilbyr ganske enkelt en unik blanding av spennende opplevelser til eventyrlystne i alle aldre – og det beste er at Sjøsportsenteret som ligger PÅ selveste Atlanterhavsveien, også tilbyr overnatting og har en særdeles hyggelig bar/pub som i bunn og grunn er et rikt historisk kystmuseum i seg selv. Nærmere havet kommer du faktisk ikke.

Vi bodde i en meget hyggelig leilighet som vi fant på AirBnB. Her finner du mer informasjon om det trivelige fiskeværet Bud som ligger der helt for seg selv, langt der ute i havgapet, og her finner du forslag til aktiviteter i nærområdet. God tur, hilsen Mette og Trude.

…….

Om denne bloggen; bloggens eier heter Trude Helén Hole. Hole er kjent som Norges mest hardtslående blogger i følge Nettavisen og blant annet Norges beste jenteforfatter i følge Dagsavisen. Mer om hennes forfatterskap og bøker finner du her.

Spre kjærlighet og glede, så blir verden et bedre sted å være for oss alle! 

 TRUDE HELÉN HOLE

Til Holes forfatterside og tilbakemeldinger fra media – klikk her

Gratis vinkompendium og online vinkurs – klikk her

Vil du følge denne bloggen, meld deg på nyhetsbrevet eller trykk på FOLLOW oppe til høyre.

Holes bøker – Holes TV kanal – Bilder – Vinkurs– Referanser – Linkedin – Twitter – Facebook – Instagram.

Norges morsomste forfatter i følge media og lesere!
GraTis kompendium om vin (1)