Føler du deg ensom? Fortvil ikke – du er ikke alene og det finnes mange muligheter der ute. Søk på nett, så finner du nok mange arenaer der du kan sosialisere deg. Dette innlegget handler om hva vi selv kan gjøre om vi føler oss ensom. Hva gjør eksempelvis du for å komme deg ut av ensomheten om du føler på det, og hvor inkluderende er du selv med andre?

sunset-3087288_1280.jpg

Ensomhet er en følelse – og den skaper vi som oftest selv. De fleste studier understreker at det er følelsen av å kjenne seg ensom som er skadelig. Det å være alene er med andre ord ikke det samme som å være ensom. I følge psykolog og forsker på ensomhet John Cacioppo, går hjernen inn i en overlevelsesmodus når vi føler oss ensom. Dette kan føre til at vi blir selvsentrert og selvmedlidende, og opptatt av hvordan vi selv har det, og glemmer å fokusere på hvordan andre rundt oss har det.

Du er ikke alene om å føle deg ensom, det er faktisk ganske vanlig å føle seg ensom i kortere eller lengre perioder. Ofte, og kanskje det enkleste når en føler på ensomheten, er å bli sittende hjemme og sture – og føle seg trist. Men nettopp denne strategien får nok ingen ut av ensomheten, vel og merke om ensomhet er en tilstand en ikke trives i. For enkelte av oss – og stadig flere heldigvis – liker å ha mye tid for seg selv. En kan også trene seg selv opp til å trives i eget selskap.

Men hva om du ikke trives når du er alene, hva gjør du da?

Det jeg vil beskrive som “passiv ensomhet” skyldes vanligvis deg selv, så jeg har derfor lyst å skrive litt om passiv ensomhet som gjerne oppstår når vi overlater vårt sosiale liv til andre. Spesielt ferier, helger og høytider kan for mange føles tomt om en ikke har noen å dele tid med. Men hvorfor og hvordan har det egentlig blitt slik? Ta en titt i speilet, hvor flink er du  egentlig til å aktivisere og sosialisere deg selv?

– Ensomhet er en del av livet, og vi må lære at det går bra. Vi skal ikke undervurdere ensomhet, men heller ikke hause det opp, mener Linn-Heidi Lunde, psykologspesialist ved Haukeland universitetssykehus.

Om du føler deg ensom i likhet med svært mange andre, skaff deg en hobby, eller et kjæledyr, slå av en spøk og snakk med folk i butikken, bruk naturen – for natur er en helsebringende faktor, begynn å trene, søk på nett etter sosiale arenaer og meld deg på kurs, og igjen – ta initiativ og ta kontakt med folk! Det er ikke farlig å få et nei, dagene og ukene har tross alt for få timer, spesielt for de med barn – for innimellom vil du også få flere JA!

Når det er sagt – det er ingen ulempe å være “bare deg”. Det kan tvert om være fantastisk herlig om du lærer deg å se det positive i det. Du er sjef i eget liv, det er du som er arkitekten og i tillegg er du din beste venn! Det finnes ingen bedre å tilbringe tid med. Plei deg selv med kjærlighet, respekt og omtanke – og nyt friheten du har ved å styre og bruke tid på deg selv!

Du står fritt til å gjøre akkurat det du vil, når du vil. Ønsker du derimot å sosialisere deg, må du altså ta initiativ selv og oppsøke sosiale arenaer – ikke sitte hjemme og bli en passiv tilskuer i eget liv. Det er mao ikke andres ansvar å ta kontakt med deg og invitere hit og dit for at du skal ha et sosialt og aktivt liv – ta initiativ selv, spre glede og positiv energi, inviter og aktiviser deg selv.

Det er du som har fått utlevert hovedrollen i eget liv – ta den rollen!

Flere innlegg om tilsvarende finner du her.

……..

Spre kjærlighet, positivitet og glede, så blir verden et bedre sted å være for oss alle.

Del gjerne.

Mvh. Trude Helén Hole

MINE BØKER OG MIN FORFATTERSIDE FINNER DU HER

Gratis VIN kompendium og online VINkurs finner du her.

Vil du følge denne bloggen, meld deg på nyhetsbrevet eller trykk på FOLLOW oppe til høyre.

Mine bøker – Min TV kanal – Mitt firma – Blogg – Bilder – Vinkurs – Referanser – Linkedin – Twitter – Facebook – Instagram.

Time spent with good books is never wasted. (6)-kopi