News

Anniken Hauglie, samt ledelsen i NAV og en rekke innenfor politi- og domstol bør gå!

Norsk forvaltning har via NAV begått lovbrudd og justismord, dette med vitende vilje – og forsøkt å dekke over det i stedet for å rydde opp! Det er innlysende at Anniken Hauglie, samt ledelsen i NAV og en rekke innenfor politi- og domstol bør gå! For denne skandalen kan ikke en rettsstat som Norge være bekjent av – den bør gi konsekvenser!

prison-553836_1280

Ikke noe er mer undergravende for samfunnets tillit enn offentlige etater og ansatte som bryter, overser eller går rundt loven. Verst blir det om handlingene inneholder elementer av egeninteresse. I Nav-saken avdekkes lag på lag med svikt når det gjelder lovforståelse, saksbehandling og straffereaksjoner.

Ikke overraskende kan vi nå føye til et nytt element i denne kjeden av feil eller selvbeskyttelse. I et notat som Arbeids- og velferdsdirektoratet oversendte Arbeidsdepartementet 4. oktober, og som Bergens Tidende har fått tilgang til, går det fram at Riksadvokaten ikke fikk en skriftlig orientering om trygdeskandalen fordi Riksadvokaten «praktiserer full offentlighet».

Riksadvokat Tor-Aksel Busch praktiserte lovbestemmelsene om offentlighet i forvaltningene, slik vi har all grunn til å forvente. For direktoratet innebar det åpenbart en utålelig mulighet for lekkasje og avsløring. En muntlig orientering ville ikke etterlatt slike spor i dokumenter som kan bli offentlige, og dermed tilgjengelige for journalister eller hvem som helst andre.

Det er hårreisende at en offentlig etat benytter seg av slike tjuvtriks for å legge taushetens slør over en betent sak, men direkte overraskende er det ikke, skriver Trygderettsadvokat på sin Facebookside, og jeg er enig – denne unndragelsen er så alvorlig at den i seg selv bør granskes.

De ansvarlige i NAV bør selvsagt stilles til ansvar, og som en naturlig konsekvens  bør de fratas jobben de ikke er skikket til å forvalte.

Allerede høsten 2017 varslet Trygderetten om at NAV var på ville veier da de nektet å betale ut trygdepenger til folk som oppholder seg i andre EØS-land. Mellom juni 2017 og mars 2018 sendte de ni saker tilbake til NAV – men NAV endret likevel ikke praksis.

Høsten 2017 burde altså noen tatt grep, men i stedet har forvaltingen jobbet for at skandalen ikke skulle bli offentlig kjent. Arbeidsminister Anniken Hauglie (H) og NAV-direktør Sigrun Vågeng orienterte først i november 2019 om feilpraktisering av EØS-regelverket som har ført til at en rekke mennesker har blitt uriktig dømt, den seneste ble dømt 17. september i år. Til sammen har 23 domstoler feildømt i minst 48 NAV-saker og minst 36 personer har fått ubetinget fengsel i opptil åtte måneder.

Jeg stiller med dette også et stort spørsmålstegn ved domstolene, og mener at også de involverte her bør fratre sine oppgaver.

– Mange har sviktet: Statsrådene har sviktet, NAV har sviktet, politiet har sviktet og domstolene har sviktet, sier Per Lægreid til VG. Lægreid, som er ekspert på offentlig forvaltning er ikke nådig i sin omtale av NAV-saken der folk på feil grunnlag er dømt til fengsel og har måttet tilbakebetale flere hundretusener kroner. Lægreid frykter at ansvaret koker bort i kålen, og det frykter dessverre jeg også – for som jeg har skrevet en rekke ganger før; loven gjelder tydeligvis ikke på samme måte for politikere og mennesker i offentlig sektor – som for oss vanlige dødelige.

Men denne saken er så graverende at den bør gi de involverte store konsekvenser! Norsk forvaltning har altså begått lovbrudd og justismord – dette med vitende vilje – og forsøkt å dekke over det i stedet for å rydde opp. Ingen ord kan beskrive denne skandalen godt nok, men i stedet for å ta ansvar, driver de ansvarlige nå med offentlig skittentøyvask og ansvarsfraskrivelse i media, hvilket er et patetisk og pinlig skue – ikke minst med tanke på de mennesker som ble gjort til svindlere og kriminelle, og uriktig dømt til fengselsstraffer og tilbakebetaling av penger de faktisk hadde krav på.

Det er urimelig at de som forvalter lover og regler slipper unna, mens vi andre dømmes over en lav sko! Det er innlysende at Anniken Hauglie, samt ledelsen i NAV og en rekke innenfor politi- og domstol bør gå – for denne skandalen kan ikke en rettsstat som Norge være bekjent av. Saken bør altså resultere i store konsekvenser for de ansvarlige involverte om tilliten til norsk forvalting og rettssystem skal gjenopprettes, men det gjenstår å se.

……..

Les også Når NAV tar liv

Andre saker; Hun hater Norge, men krever penger fra NAVNAV knekker menneskerNils-Odd (51) har amputert beina – må hvert år sende legeerklæring til NAVKen Morten (22) lever i smertehelvete – nektes uførepensjonSkremmende overprøving av NAVMin absurde kamp mot NAV og NAV driver dokumentsforfalskningNår barnevernet selger barn, bare for å nevne noen saker.

Del gjerne.

Mvh. Trude Helén Hole

MIN FORFATTERSIDE 

Gratis vinkompendium og online vinkurs finner du her.

Vil du følge denne bloggen, meld deg på nyhetsbrevet eller trykk på FOLLOW oppe til høyre.

Mine bøker – Min TV kanal – Mitt firma – Blogg – Bilder – Vinkurs – Referanser – Linkedin – Twitter – Facebook – Instagram.

Time spent with good books is never wasted. (3)