News

Fjordene er vår felles naturressurs – derfor bør oppdrettsnæringen betale mer skatt

Dagbladet – Fordi fjordene er en naturressurs på lik linje med olje, gass og vassdrag, bør også en stor del av verdiene som skapes der tilfalle fellesskapet. Oljebransjen må for eksempel betale en grunnrenteskatt på 55 prosent, mens kraftbransjen må ut med 35 prosent. Fordi oppdrettsnæringen både utnytter og forurenser felleseide naturressurser er det ingen prinsipielle argumenter mot at akkurat eierne av milliardoppdrettsbedrifter skal slippe unna lignende beskatning.

21.2.2019 skrev jeg følgende innlegg; Svartisen – vi kan ikke la private tjene penger på å ødelegge våre nasjonalskatter. I denne saken tillater norske myndigheter private å hogge løs isbiter og frakte dette med helikopter. Isbiter fra Svartisen skal nå bli et eksklusivt tilskudd til gourmetrestauranter over hele verden. Etter min mening bør både Rådmann og Fylkesmann som gir etter for denne type idioti, gå på dagen.

At norske myndighetene i det hele tatt har lagt til rette for at private kan tjene penger på å ødelegge vår natur, dvs våre felles naturressurser og nasjonalskatter i den grad de har gjort, er forunderlig.

Les også Ny forskning – lusegift farligere enn antatt – over 120.000 tonn dumpet i havet de siste årene.

Myndighetenes rolle er å forvalte vår felles naturressurs til fellesskapets beste – ikke forurense og ødelegge, og la private tjene grovt på vår felles naturressurs, mens vi andre blir jaget bort, eksempelvis om vi kommer for nær et oppdrettsanlegg som noen har plassert i fjorden som er vår felles naturarv og rekreasjonsområde. Dette er ikke ok.

Når en tenker på hvilke summer oppdrettsnæringen håver inn årlig og det til svært få, og når jeg så leser at denne næringen ikke betaler grunnrenteskatt tilsvarende oljenæringen, så blir jeg nok en gang forundret, for dette er heller ikke ok. Igjen, at myndighetene lar private utnytte våre felles natur på denne måten uten at det også kommer felleskapet til gode, gir vond smak i munnen.

Derfor er det flott at Dagbladet som belyser dette. Dagbladet`s ledelse skriver; Oppdrettsmilliardene bør fordeles raust og rettferdig. Norske fjorder er en felleseid naturressurs på lik linje med olje, gass og vassdrag. Derfor bør en større andel av verdiene som skapes der tilfalle fellesskapet. Nettopp! Les hele artikkelen her.

Her kan du lese flere artikler om norsk lakseoppdrett.

Del gjerne.

……

Ps, vil du bli med meg på vintur til Portugal og Italia, kan du sjekke det ut her. Med dette ønsker jeg dere alle en riktig fin dag. Følg drømmen din – for den kan bli så mye mer enn bare en drøm, og spre kjærlighet og glede hvor enn du ferdes. 🙂

Mvh. Trude Helén Hole

MIN FORFATTERSIDE 

GRATIS vinkompendium og vinkurs finner du her.

Vil du følge denne bloggen, meld deg på nyhetsbrevet eller trykk på FOLLOW oppe til høyre.

Mine bøker – Min TV kanal – Bilder – Vinkurs– Referanser – Linkedin – Twitter – Facebook – Instagram.

Trude Helén Hole!-kopi