Adventure & Travel News

Svartisen – vi kan ikke la private tjene penger på å ødelegge våre nasjonalskatter

Det har vært en fire år lang kamp for selskapet Svaice, men nå kan et av de største hindrene se ut til å være passert – isbiter fra Svartisen skal bli et eksklusivt tilskudd til gourmetrestauranter over hele verden. Fylkesmann og Rådmann i Meløy kommune, henholdvis Tom Cato Karlsen og Adelheid Buschmann Kristiansen åpner nemlig opp for at private kan forurense, ødelegge og tjene grovt på vår felles naturressurs og nasjonalskatt for at noen skal ha is i drinken. Er dette ok?

IMG_0422.jpg

Prosjektet har møtt mye motstand fra flere hold. Spesielt støyen fra et lite miljøvennlig helikopterbruk og den potensielle ødeleggelsen av turistnæringen ved Norges nest største isbre er trukket frem. Nå har Fylkesmannen i Nordland gjort helomvending etter to innsigelser og vil altså ikke stå i veien for at isbit-eventyret skal bli en realitet for private – dette på bekosting av alle oss andre og vår skjønne natur.

Brev fra Fylkesmannen til Svaice AS; Uttak og transport av ismasser kan kun foregå i perioden 1. september–1. april. Uttak av is skal bare skje i tidsrommet mandag til fredag mellom klokken 07.00-17.00. Transport ved hjelp av helikopter eller tråkkemaskin skal kun foregå mellom klokken 16.00-20.00. Det er ikke tillatt med drift og transport i helger eller helligdager. Helikopter er kun tillatt benyttet for transport av ismasser i september og oktober. Eventuell benyttelse av tråkkemaskin vil kun være tillatt på vinterføre.

Med dette vedtaket bør det vel være fritt frem for oss alle å hakke løs blå is til drinkene våre, dog mellom 1. september og 1. april og mellom kl 07-20:00 mandag til fredag, og gjerne med helikopter, eller hur?

En som ikke er like positivt innstilt til utviklingen er Cecilie Hegge i Meløy Venstre. Hun sier at en slik utvikling er svært skadelig for isbreen. Til NRK sier hun følgende;

– Det er sjokkerende at Fylkesmannen nå har snudd i en så grundig utredet sak som is-uttak fra Svartisen. Man kan gjerne si fylkesmannen har godkjent aktiv dødshjelp for isbreen.

Skjermbilde 2019-02-24 kl. 08.35.15.png

Navnet Svartisen kommer fra den gamle betegnelsen «Svartis», som beskriver den karakteristiske dype blåfargen i isen, med kontrast til den hvite snøen. Ismassene viser et spekter av blåtoner, fra transparent is, til turkis og mørkt blått. At det nå legges til rette for at noen skal tjene grovt på å hakke ut isbiter til gourmetrestauranter verden over – er hårreisende.

Min familie er fra Meløy, og jeg har vært på Svartisen mange ganger. Den er ubeskrivelig vakker. Isbreen vitner om endringer i tid, og gir deg ro i hjertet.

Bør få sparken! Fylkesmann Tom Cato Karlsen og Rådmann Adelheid Buschmann Kristiansen, som ønsker å la private tjene penger på å ødelegge vår felles naturressurs og nasjonalskatt, bør få sparken med umiddelbar virkning. Deres rolle er å forvalte vår felles naturressurs – ikke forurense og ødelegge den.

Del gjerne.

……

Ps, vil du bli med meg på vintur til Portugal og Italia, kan du sjekke det ut her. Med dette ønsker jeg dere alle en riktig fin dag. Følg drømmen din – for den kan bli så mye mer enn bare en drøm, og spre kjærlighet og glede hvor enn du ferdes. 🙂

Mvh. Trude Helén Hole

MIN FORFATTERSIDE 

GRATIS vinkompendium og vinkurs finner du her.

Vil du følge denne bloggen, meld deg på nyhetsbrevet eller trykk på FOLLOW oppe til høyre.

Mine bøker – Min TV kanal – Bilder – Vinkurs– Referanser – Linkedin – Twitter – Facebook – Instagram.

Trude Helén Hole!-kopi