News

Kan vi ikke si at det er nok Giske-hets nå?

Jeg er ikke direkte forundret over det som nå skjer i “Giske-saken”. Jeg vet jo at media opptrer i flokk og jager vilt etter “skandaler” og klikk – dette uten nåde, og gjerne med “anonyme kilder” som ofte smører litt på, og gjerne med overskrifter og vinklinger som er kyniske og utspekulerte og kanskje ikke helt riktige, og ofte uten å ha gravd seg inn i sakene de omtaler, og i tillegg dessverre – i økende grad bruker sin rolle som journalist, kommentator eller redaktør som en stemme i et skittent politisk spill farget av personlig agenda – men ærlig talt, kan vi ikke si at det er nok Giske-hets nå?

Mektige menn som mister hodet og skjødesløst risikerer alt for ingenting, har tapt noe av sin sjarm de siste åra. Det er ikke bare metoo-bevegelsen som har fjernet sløret av beundring for en slik barnlig og narsissistisk risikoatferd. Trond Giske er ikke utsatt for en heksejakt. Han er utsatt for hva folk mener om oppførselen hans. I altfor lang tid kunne makta oppføre seg som de ville uten at noen hadde noe de skulle sagt. Det er det slutt på. De nederst på dansegulvet har fått en stemme. Kan ikke noen bare si at Trond Giske er en kødd? Skriver Marie Simonsen i et lite voksent innlegg i Dagbladet 22.2.2019.

Det er flere tiår siden media opptrådte som den fjerde statsmakt. I dag er de fleste avisene klikk-horer som selger pupper og rumper, sex og serverer fordummende artikler som “slik får du den fineste sommerfletten” i tillegg til å promoterer “restylinefyllte influensere” med opererte bakdeler uten å se bakdelen ved det – og ikke minst serverer avisene og de tilhørende kommentatorene i stadig større grad drittpakker om enkeltmennesker. Med dette etterlater de seg mange lik i kjølvannet.

Det er nemlig ikke bare enkeltmenneskene de jakter på som får merke blodsmaken i kjeften, men også dennes familie.

– Normalt ville videoen vært helt uproblematisk, forklarer Giske om den mye omtalte dansevideoen, – men med det bakteppet som er akkurat nå, burde jeg ikke sagt ja til det. Det hadde vært lureste å ikke være der i det hele tatt, sier Giske til NTB.

– Videoen ser verre ut enn det var. Det var ikke noe mer enn en dans. Det var vi som tok kontakt med Giske, ikke omvendt. Det var ikke noe annet enn hyggelig tone. Vi opplevde det som uproblematisk og greit, sier kvinnen ifølge NTB i en kommentar til videoen.

Alt i alt er dette altså en “ikke sak”, men VG fyrer løs og fremstiller det slik – UTEN å høre med kvinnen selv:

VG – Samme dag som tidligere Ap-nestleder Trond Giske (52) ble innstilt til et nytt toppverv i Trøndelag Ap og plass i Aps mektige landsstyre, mottok partisekretær Kjersti Stenseng en bekymringsmelding om Trond Giskes oppførsel overfor en ung kvinne. Ler mer i VG her.

At det sendes alvorlige bekymringsmeldinger og at media lager store saker UTEN at de involverte blir kontaktet og uten at fakta sjekkes, er oppsigelsesgrunn.

Knut Sandli bør etter min mening fratas sitt verv, og Gard Steiro i VG bør gå.

Giske har tidligere opptrådt uakseptabelt – og det var nok ikke et glupt trekk å krydre det hele med en “danseselfie” selv om dette av alle de involverte blir definert som uskyldig moro. Giske burde selvsagt visst bedre og takket nei. Men igjen – dette var ikke noe overtramp, et overtramp er derimot avisenes “dekning” av “saken”.

At media som i dette tilfellet oppkonstruere saker og fremstiller det som noe det ikke er for å “ta” folk, er ikke ok. Denne forfølgelsen begynner å bli et patetisk skue.

Kjetil Rolness skriver følgende på sin FB side; Giske-varsleren Knut Sandli, som forøvrig “misliker at Giske i hele tatt er inne i varmen igjen. Også uavhengig av videoen”, er svoger av VG-kommentator Anders Giæver, som utgjorde den ene halvdelen av podcast-duoen Giæver & Joffen, sammen med Frithjof Jacobsen, som måtte slutte i VG fordi han var blitt kjæreste med Jette F. Christensen, tilhørende anti-Giske-fløyen i Ap, etter at VG i lengre tid hadde vært pådriver i Giske-saken, med utstrakt bruk av anonyme kilder. Men som vi nå har lært: Det kan selvsagt se verre ut enn det var. Kjetil Rolness.

Pressens samfunnsrolle er å gjøre informasjon, politikk og kultur tilgjengelig for publikum i tillegg til å holde en kritisk debatt om samfunnet og samtiden. I dette ligger også å utøve press og kritikk mot politiske og økonomiske makthavere, samt utøve kritikk mot andre medier og journalister.

Med dette som bakteppe, har pressen et stort forklaringsproblem når de velger å kjøre nyopererte rosabloggere ut i nyhetsbildet. Når de i tillegg velger å forfølge og drive hets mot enkeltmennesker og oppkonstruere fiktive historier – begynner det hele å stinke.

Igjen – det er en god stund siden norsk presse var den fjerde statsmakt. Norge er et lite land. Kameraderi, grupperinger og bytte av tjenester er ganske synlig i en god del bransjer. Men at også media – som skal utøve sitt virke objektivt og nøytralt og etter klare retningslinjer, og i tillegg har “vær varsom plakaten” å forholde seg til – nå i økende grad lar seg styre av interne krefter med åpenbare fargelagte agendaer – er bare kjipt. Media er ikke hva den en gang var.

…….

Ps, vil du bli med meg på vintur til Portugal og Italia, kan du sjekke det ut her. Med dette ønsker jeg dere alle en riktig fin dag. Følg drømmen din – for den kan bli så mye mer enn bare en drøm, og spre kjærlighet og glede hvor enn du ferdes. 🙂

Mvh. Trude Helén Hole

MIN FORFATTERSIDE 

GRATIS vinkompendium og vinkurs finner du her.

Vil du følge denne bloggen, meld deg på nyhetsbrevet eller trykk på FOLLOW oppe til høyre.

Mine bøker – Min TV kanal – Bilder – Vinkurs– Referanser – Linkedin – Twitter – Facebook – Instagram.

Trude Helén Hole!