Adventure & Travel News

Drømmer du om Dubai, Maldivene og Tyrkia? Vel, tenk deg om…

Når du velger destinasjon for den etterlengtede ferien din – så gjør en jobb i forkant. Når du reiser til et land, støtter du nemlig regimet rent økonomisk – reiser du eksempelvis til et menneske, dyre- eller miljøfiendtlig land, så støtter du opp under dette.

polynesia-3021072__480

Tyrkia er jeg for lengst ferdig med, for da jeg var der sist, ble jeg og mine venninner trakassert fordi vi var nettopp det – kvinner. Min venninne ble til og med slått fordi vi ikke ville inn og handle i en veskebutikk. Det samme skjedde i Tunisia. Vi ble spyttet etter og skjelt ut med hånsord når vi gikk i handlegatene, fordi vi takket høflig nei til de påtrengende tunisierne – vi ønsket ikke å gå inn i butikkene, drikke te og handle.

Tunisia og Tyrkia er derfor historie for min del, dessverre, dette basert på personlige erfaringer. Når vi i dag i tillegg vet så mye som vi gjør om enkelte lands groteske skyggesider – bør også dette med i regnestykket når vi velger destinasjoner for vår kommende ferie.

Det er derfor underlig at reiselivsbransjen og eksempelvis Torild Moland i Magasinet Reiselyst, jubler oppunder eksempelvis Tyrkia. Vel er Tyrkia et vakkert land, men vi kan ikke bare tenke på sol, strender og landskap – vi må tenke på landets befolkning og hvordan landene forvalter natur og miljø, og ikke minst opptrer eksternt.

Amnesty International skriver blant annet: – Opposisjonen i Tyrkia blir nådeløst undertrykket, med journalister, politiske aktivister og menneskerettighetsforkjempere blant målene. Bruken av tortur har økt i fengsler og på politistasjoner. Samtidig fører Tyrkia erobringskrig i nabolandene Irak og Syria. Her kan du lese et godt innlegg om nevnte av Erling Folkvord.

Dette støtter du altså oppunder ved å dra til Tyrkia nå. Turistinntektene smører krigsmaskineriet og styrker president Erdogans grep om makten.

Tenk litt på det. Kanskje du skal vente litt med Tyrkia?

Dubai er en glanset fasade med en bedriten bakside. Jeg har vært i Dubai to ganger, første gang var jeg rimelig uvitende – andre gang visste jeg bedre og av den grunn ønsket jeg ikke å dra ned igjen, men dro i et kompromiss med min eks – det angrer jeg på. Dubai er bare en kjedelig, glanset fasade med en virkelig stygg bakside. Jeg kommer ikke til å dra dit mer.

Jeg ser eksempelvis at Norwegian nå har begynt å benytte seg av bloggere i markedsføringen. Det er fornuftig. Det som derimot IKKE er fornuftig, er å ikke ha en klar strategi over HVILKE TYPE BLOGGERE en samarbeider med, samt hvilke type DESTINASJONER en velger.

I denne type samarbeid representerer nemlig både bloggere og destinasjon også reisearrangørene ref. verdier, i dette tilfelle Norwegian.

Å eksempelvis aktivt promotere Dubai, som er sterkt menneskefiendtlig og hvor folk bures inne for å bruke sosiale medier tilsvarende bloggerne Norwegian sender på tur – er lite gjennomtenkt. I Dubai kastes du i fengsel om du blir voldtatt. Det er heller ikke spesielt vakkert å se unge jenter og kvinner flyte rundt i det grumsete vannet i store, sorte, tunge likkleder som dekker dem fra topp til tå.

Jeg har alltid hatt stor sans for Bjørn Kjos og Norwegian – men her ble jeg skuffet.

En stygg skyggeside har også Maldivene som tukter befolkningen hardt. Her kan du lese om en 15 år gammel jente som ble straffet med 100 piskeslag offentlig, fordi hun var blitt voldtatt av sin stefar. Dont´go to the Maldives, until they stop this inhumane cruelty.

Det er på tide at reisearrangørene nå tar et etisk ansvar for hvilke destinasjoner de fremstiller som “reise-paradis”.

Det finnes nok av fantastiske steder vi kan besøke rundt om i verden, som er både vakre og bra – og som fortjener litt av de godene en sunn og konstruktiv turismeindustri faktisk kan by på, om den forvaltes riktig.

Bare et lite tips her altså – vi reisende, og spesielt reisearrangør her til lands bør i større grad være seg bevisst hva som skjuler seg bak fasadene i de enkelte land, før en går aktivt ut og promoterer det som ferieparadiser.

Vinartikler finner du her.

Gode reisetips finner du her.

Ps, vil du bli med meg på vintur til Portugal og Italia, kan du sjekke det ut her. Med dette ønsker jeg dere alle en riktig fin dag. Følg drømmen din – for den kan bli så mye mer enn bare en drøm, og spre kjærlighet og glede hvor enn du ferdes. 🙂

Mvh. Trude Helén Hole

MIN FORFATTERSIDE 

Gratis vinkompendium og vinkurs finner du her.

Vil du følge denne bloggen, meld deg på nyhetsbrevet eller trykk på FOLLOW oppe til høyre.

Mine bøker – Min TV kanal – Bilder – Vinkurs– Referanser – Linkedin – Twitter – Facebook – Instagram.

Time spent with good books is never wasted. (2)