Books & Literature Management & Health News

Dronning Sonja – mer enn bare en kropp

Det er forunderlig hvordan media ikke forstår sitt ansvar når det gjelder likestilling. I artikkelen Nøden lærer naken kvinne å spinne, skrevet i 2015, kritiserer jeg kvinnemagasiner, for i verdens mest likestilte land anno 2017, velger stadig flere kvinnelige redaktører å la nakne kvinnekropper fronte/selge kvinnemagasiner – til kvinner. Om dette er resultatet etter 100 års kamp med kvinnefrigjøring og likestilling, har vi god grunn til å skamme oss. Og ingen slipper unna, ikke en gang Dronning Sonja.

Nedgradering og objektivisering av kvinner. Medias fokusering på kvinnekropper og utseende fremfor å fremme hva kvinner gjør og er, er totalt ubegripelig – og like mye som det er ubegripelig – er det trist. Med dette degraderer media enhver kvinne til kun en kropp – «til noe å se på». Dette er skammelig og uverdig.

Og hva lærer vi dagens unge jenter med denne type forsider og vinklinger på kvinners kropp og utseende? Til og med Dronningens?

Korte fakta: 1 av 10 jenter i Stavanger forsøkte å ta livet sitt i 2013, bruken av antidepressiva blant unge jenter har økt med 83 prosent på ti år (2016 tall), og selvskading er på rundt 12% og øker.

En kropp en 40 åring vil misunne. 10 mai 2017 smelte VG til med følgende tittel i anledning Kongeparets bursdagsfeiring. «En kropp en 40-åring kan misunne» I artikkelen får Jan Thomas uttale seg om dronningens kropp, klær og utseende.

Dette er ikke å ære landets førstedame – det er å nedgradere henne til et objekt.

Som Mai Eckhoff Morseth skriver på sin blogg: “I likhet med de fleste damer, er kvinnen med de vakre kjolene, hun som forelsket seg i  Norges kronprins i 1959, mer enn en kropp. Som dere vet er dronningen kunstsamler, friluftsmenneske og forkjemper for likestilling og likeverd. Hun er mor og bestemor. Hun har aktivt engasjert seg for å hjelpe flyktninger, hun har vært visepresident i Røde Kors, og er innehaver av et titalls ordener. Hun er Sonja fra Vinderen som måtte vente ni år på å få gifte seg med kjæresten sin fordi hun ikke var kongelig eller adelig, men «bare en vanlig kvinne». Siden det har hun stått i rollen sin med verdighet, for folket. For dere. Hun er altså ikke bare en dame med en kropp, om dere misunner den eller ei. Og vinklingen deres er dypt uverdig. Det kan godt hende landets førstedame er flink til å trene, stelle huden og å forsyne seg med passe store porsjoner ved gallamiddagene. Men vær så snill, VG. Det blir bare for trist.”

I VG artikkel av 16. februar i år, siteres dronningen under denne ingressen: Hun kaller seg feminist og medgir at hun kan bli frustrert over oppmerksomheten som vies klær og antrekk.

– Det har irritert meg. For eksempel når man er ute på et offisielt oppdrag, så hender det at pressen ikke skriver om det som foregår, men bare om det man har på seg. Det er meget skuffende, sier dronningen.»

VGs artikkel En kropp en 40 vil misunne, er ikke bare diskriminerende – den er direkte respektløs.

Vi bør stille oss følgende spørsmål: -Klarer vi å se for oss VG skrive en tilsvarende artikkel om Kongens hud, hår, negler, kropp og klær?

Økende selvmordsforsøk og selvskading blant unge jenter. Jeg har skrevet mange artikler om medias unnfallenhet og hvordan de styres av nakenhet, klikk og penger i stedet for å gi oss skikkelig journalistikk. Og jeg har tilsvarende skrevet mange artikler om media som undervurderer, nedgraderer og objektiviserer kvinnen og skaper et stygt sex, kropps- og skjønnhetspress.

Igjen, det finnes klare årsaker til at 1 av 10 jenter i Stavanger forsøker å ta livet sitt, at bruken av antidepressiva blant unge jenter har økt med 83 prosent på ti år (2016 tall), og at selvskading har økt til rundt 12% blant unge jenter – og norske presse bidrar ikke akkurat i positiv retning!

I boken min Når våren ikke kommer om selvmord, tar jeg opp problematikken om kroppsfokus i media og plasserer skapet der det skal stå – nemlig i redaksjonene. Jeg anbefaler også å lese den sterke boken 13-21 skrevet av Vilde Bratland Hansen, tidligere elitespiller i håndball, om kroppspress og anoreksi.

Dere finner bøkene her.

VG artikkels om Norges Dronning og hennes kropp er – sett i et større perspektiv – direkte skammelig, og jeg beklager overfor Dronning Sonja og alle kvinner for at verden er som den er og media skriver som de gjør. Det er direkte trist!

Trude Helén Hole

Skjermbilde 2017-04-01 kl. 10.24.16