Adventure & Travel News Reviews Wine

Romantikk på Værtshuset Bærums Verk

I dag tar vi for oss Værtshuset Bærums Verk, for dit kom vi helt uventet en tirsdag kveld. Det meget hyggelige og romantiske Værtshuset er landets eldste spisested og ble bygget på forordning av kong Christian den 4. i 1640. Men til tross for sine solide røtter godt plantet i historien, fremstår Værtshuset i dag som et klassisk og tidløst sted hvor det gode måltid med utmerket mat og drikke, og ikke minst selve opplevelsen rundt måltidet gjør enhver kveld til en uforglemmelig opplevelse!


Det koselige, rødmalte tømmerhuset ligger ved elven Lomma. Bygningen og værelsene har en helt spesiell atmosfære, og alle værelsene har forskjellig størrelse og innredning. I restauranten fokuseres det på et Norsk inspirert Kjøkken, med hovedsakelig norsk mat på menyen – og allerede før du kommer til inngangsdøren vil du kjenne norsk kultur og mattradisjon rive lystig i nesen.

All mat fremstilles på vertshusets eget kjøkken, for her tas absolutt ingen snarveier – og består selvsagt av de beste råvarer som oppdrives kan. Også vinmenyen står det respekt av, og jeg må jo i den forbindelse nevne at jeg har vært på Værtshuset Bærums Verk tidligere og solgt vin. Det var en gang på 90-tallet, ja – det ligger et historisk sus også over den episoden; jeg hadde fortsatt krøller fra 80-tallet! Og jeg solgte kvalitetsvin selvsagt – kun det beste var godt nok for mine viner og vice versa, for Værsthuset tok selvsagt inn noen av mine viner og vinkartet er like bra i dag.

Norges eldste spisested på historisk grunn i Bærum. Ja, og så satt vi der i verdens hyggeligste omgivelser i Norges eldste restaurant og pratet om fremtidsplaner, dagens trivialiteter og gjøremål, mens hjemmebakt brød, lefse og parmaskinke, hummersuppe, hjort og pinnekjøtt, sjokolade og desserter fylte magene. Det er da en skjønner hvor stort magemål en egentlig har.

Og igjen som tilfellet med Maaemo, servicen var helt suveren – egentlig litt unorsk fordi den var så bra, men samtidig veldig norsk grunnet de historiske omgivelsene. Servitørene går i tillegg med antrekk fra “gamle dager”, noe som gjør det hele ganske så komplett, og maten som serveres er førsteklasses! Et lite trekk blir det allikevel, for det må jo nevnes at pinnekjøttet var for salt og hadde fått for liten tid i gryto. Pinnekjøttet skal altså slippe fra beinet når det er ferdig, og grunnen til at jeg vet dette er at jeg er dyktig til å lage mat selv. Bare spør de som ikke har havnet på sykehus av maten min.

Litt kjapp historie – Værtshuset Bærums Verk ble oppført ca 1640 på Bærums Jern Werk i et solid tømmerhus ved elven Lomma for å få kontroll på all drikkingen blant arbeiderne. Dette ble straks et livlig samlingssted for jernverksfolket og for langsveisfarende bønder og handelsmenn.

«Det beste et menneske kan gjøre, er å spise og drikke og unne seg gode dager midt i alt sitt strev.» (Forkynneren 2,24.)

Værtshuset fikk også en funksjon for de vanskeligstilte i lokalsamfunnet; for avgiften fra brennevins-salget gikk ikke til Kongen, men til Verkets fattigkasse. Om det ble en velfylt kasse, forteller historien ikke. Men Værtshuset var godt besøkt og i ca 250 år frem til omkring 1890 fungerte det som serveringssted, og etter den tid ble lokalene brukt som bolig for verkstedsbefolkningen. Senere ble bygningen fredet av Riksantikvaren og i 1987 ble den total-restaurert og gjenåpnet som serveringssted.

Hyggeligere julestemning og et mer romantisk sted å spise finner du knapt.

Flere artikler om vin finner du her.

PS!! Sjekk ut mine online vinkurs. Nå kan du lære alt du trenger å vite om vin på video – for jeg har også laget vinkurs på video til deg. Her finner mine online vinkurs som du kan se på video i din egen stue – når du har lyst og når du har tid! Mine bøker, mitt bloggkompendium og På Druen vinkompendium finner du her. På Druen TV-serie om vin finner du her.

Ps, vil du bli med meg på vintur til Portugal og Italia, kan du sjekke det ut her. Med dette ønsker jeg dere alle en riktig fin dag. Følg drømmen din – for den kan bli så mye mer enn bare en drøm, og spre kjærlighet og glede hvor enn du ferdes. 🙂

Mvh. Trude Helén Hole

MIN FORFATTERSIDE 

GRATIS vinkompendium og vinkurs finner du her.

Vil du følge denne bloggen, meld deg på nyhetsbrevet eller trykk på FOLLOW oppe til høyre.

Mine bøker – Min TV kanal – Bilder – Vinkurs– Referanser – Linkedin – Twitter – Facebook – Instagram.

.

VINKURS ONLINE

0 comments on “Romantikk på Værtshuset Bærums Verk

Leave a Reply