Art & artists News Reviews

Terningkast 1 til Dagbladet og Grønneberg!

Jeg pleier vanligvis ikke følge med på sirkus Melodi Grand Prix. Men sirkuset i ettertid er det umulig å ikke få med seg. I går så jeg Debatten på NRK og ble med det dratt inn i en verden jeg trodde tilhørte fordums tid. For er ikke – gretne, gamle gubber med små baller bruker spalteplass til å blåse opp eget ego – veldig passé?

Ja, jeg vet – det var et slag under beltestedet. Men jeg prøver å senke meg ned til Anders Grønnebergs nivå slik at han skal få en reell mulighet til å forstå hva jeg skriver. For jeg har nå lest hva Grønneberg faktisk lirer av seg som musikkanmelder, og jeg vil heller beskrive det som ren mobbing. Å ta ballen, ikke mannen er det noe som heter. Men Grønneberg har åpenbart misforstått hva som ligger i dette. En god musikkanmelder skal ganske enkelt fortelle hvorfor en låt er god eller dårlig basert på kunnskap – og dette behersker ikke Grønneberg.

Jeg har også sett hans arrogante og nedlatende fremtoning på Debatten/NRK i anledning Tix. En skulle tro Grønneberg hadde fått tid til å tenke seg litt om og med det ville vise seg moden nok til å fremføre en beklagelse, men han fortsetter sitt korstog og på toppen av det hele gjør han seg til offer! Det er et begredelig skue!

Musikk er følelser! Det er forøvrig også et underlig skue at en gammel musikkanmelder som skryter av å ha jobbet med musikk i en mannsalder ikke har fått med seg at musikk er følelser – SELVSAGT bruker musikere egne liv, følelser, erfaringer, opplevelser og betraktninger i musikken sin – det er nettopp dette musikk handler om!

Grønneberg tråkker på folk som ikke har det greit. Det tredje jeg reagerer sterkt på er at Grønneberg i tillegg til å ikke ha forstått det innlysende som nettopp er nevnt – beskriver mennesker, og spesielt gutter og menn som “sutrete” når de forteller om opplevelser som er vanskelig å håndtere – eller viser følelser. Både Grønneberg og Dagbladet viser her en meget skadelig, utdatert og forkastelig holdning og bør vite bedre!

Gutter og unge menn tar selvmord grunnet utidige holdninger og manglende arenaer å dele erfaringer på.

Årlig tar over 600 mennesker sine liv fordi de ikke orker mer. Dette er et stort samfunnsproblem. I 2016 kom jeg ut med en dokumentar om selvmord. I følge NHI er selvmord den største trusselen mot barn og unges helse. Over ni tusen jenter og fire tusen gutter prøver å ta sine liv hvert år – gutter “lykkes” i større grad. 1/3 del av alle barn og unge forteller at de har hatt selvmordstanker og selvskading er i dag blitt vanlig. Dette er 2015 tall – og det er ingen grunn til å tro at situasjonen er bedre nå, seks år etter.

De årene jeg gjorde research til dokumentaren var det én ting som stod frem som åpenbart; unge gutter og menn har ingen arenaer hvor de kan prate ut om problemene sine og fortsatt er mentale lidelser tabubelagt – dette må det gjøres noe med!

Etter mitt syn er det derfor direkte umusikalsk å beskrive mennesker som prøver å være til hjelp i et stort og alvorlig samfunnsproblem som rammer mange – som individer som “leker offer” for å selge mer produkter – denne type stempling av artister og utidige hentydning er i tillegg et tydelig overtramp på Vær Varsom plakaten.

Grønneberg evner nok ikke å forstå dette, for han er ingen journalist – men Dagbladets kulturredaktør Sigrid Hvidsten bør sannelig vite et og annet om Vær Varsom plakaten, men den gang ei. I stedet fikk vi se en kulturredaktør gi uforbeholden støtte til Grønneberg i debatten på NRK – og det med et flir om munnen. Jeg kan vanskelig finne ord for hva jeg føler i så måte!

Artisten Tix har gjennom hele oppveksten slitt med mobbing, psykiske problemer og selvmordstanker. Å se hvordan disse to snur åpenhet til selvpromotering, er direkte avskyelig.

Dagbladet var en gang landets største kulturavis. De siste årene har Dagbladet vist seg frem som landet største drittavis. Nå har avisen sunket lenger – Dagbladet er farlig for den norske folkehelsen.

Jeg repeterer – årlig tar over 600 mennesker sine liv fordi de ikke orker mer. Størsteparten av disse er nettopp gutter og menn. Svært mange lever sine liv i en boks uten å våge å fortelle noen hvordan de egentlig har det – nettopp grunnet mennesker med holdninger som Grønneberg og Hvidsten som latterliggjør og håner nevnte.

Når så stadig flere, og spesielt artister som folk flest ser opp til – er modige nok til å stå frem om sykdom og vanskeligheter, om mobbing og mentale lidelser, så gjør de dette fordi de vet de representerer mange og de vet at ved å dele sine historier selv om det kan bli en stor personlig påkjenning – så kan deres historier hjelpe andre og redde liv – dette bør applauderes – ikke hånes!

Åpenhet redder liv – og dette forstår altså de fleste av oss. At Grønneberg derimot – prøver å få det til at mennesker bruker sin sykdom eller et liv med mobbing, sosial angst og uro – for å promotere seg selv er direkte avskyelig. Når Grønneberg fortsatt holder fast ved dette i Debatten, viser han frem sitt sanne ansikt hvilket ikke er et pent syn!

Grønneberg regelrett pisser på mennesker som har det vanskelig, og spesielt gutter og unge menn.

– Psykisk helse, særlig blant gutter, er tabubelagt. Holdninger som «stikk og grin» er nettopp grunnen til at gutter ikke stikker og griner på Lindmo. De går og henger seg, sier artist og låtskriver Andreas Haukeland alias Tix til TV2.

Mennesker og kulturredaktører som ikke bryr seg med dette, selv når dette blir forklart for dem en rekke ganger – er ikke bare full i dritt fordi de er nedlatende og arrogant og tar mannen ikke ballen, men fordi de forsøpler det offentlige ordskiftet og er farlig for den mentale folkehelsen. Dette bør Dagbladet nå ta innover seg!

At én million fluer liker dritt, betyr ikke at dritt er bra. Jeg synes også det er noe underlig at en voksen musikkanmelder får seg til å si følgende til TV2; «At én million fluer liker dritt, betyr ikke at dritt er bra.» Med dette mener han åpenbart at en million mennesker er fluer som liker dritt. Vel, jeg tror neppe folk flest tar seg nær av dette, for dette er direkte tåpelig. Kommentaren er derimot svært avslørende – for med dette viser Grønneberg frem sitt selvgode syn på seg selv som tydeligvis er så altoppslukende at han faktisk ikke er i stand til å se annet enn eget ego. En god anmelder skal vise profesjonalitet og objektivitet, og beskue og beskrive utenfra – ikke gjøre seg selv til hovedrolleinnehaver og deretter til offer når berettiget kritikk på utilbørlig opptreden er på sin plass. Tix har fortsatt et helt liv foran seg som artist. Grønneberg derimot, bør ta sin hatt og gå.

Trenger du noen å snakke med?

  • Mental Helses hjelpetelefon: 116 123 (døgnåpent)
  • Kirkens SOS: 22 40 00 40 (døgnåpent)
  • Leve Landsforeningen for etterlatte ved selvmord: Tar imot henvendelser på e-post: post@leve.no eller telefon 22 36 17 00 (hverdager 9-15)

Kilde: Helsenorge.no

Spre kjærlighet og glede, så blir verden et bedre sted å være for oss alle! 

……….@………..

Mvh. Trude Helén Hole

MIN FORFATTERSIDE 

Gratis vinkompendium og vinkurs finner du her.

Vil du følge denne bloggen, meld deg på nyhetsbrevet eller trykk på FOLLOW oppe til høyre.

Mine bøker – Min TV kanal – Bilder – Vinkurs– Referanser – Linkedin – Twitter – Facebook – Instagram.