Management & Health News

Når Helsenorge svikter – kan du være så snill å hjelpe Kari?

Når Helsenorge; Høie, Nakstad og Solberg svikter! I dag lar jeg ordet går til Kari som ble overfalt på jobb og hennes venninner Anne-Lise og Helene som her kommer med en bønn om hjelp. I 1997 ble Kari slått ned av en psykisk syk medarbeider, mens hun satt intetanende ved skrivebordet sitt på jobb. Kari havnet på sykehus og slet etter dette med intense smerter i nakken og hodet, men fikk ikke hjelp fra helsevesenet i Norge. Etter en feilslått operasjon i utlandet har Kari både infiserte og løse skruer i hode og nakke, og en løs hodeskalle. Om du kan bidra og hjelpe Kari, gjør du det her på Spleis. Her er hennes sterke historie.

Kjære dere. Jeg er en to barns mor som nå trenger din hjelp om jeg skal klare meg videre. Jeg har så lyst å være her videre og se mine to fantastiske gutter videre i livet. Men nå er det trått og vanskelig. Etter at jeg ble alvorlig skadet, fikk jeg ingen hjelp av norske leger, fordi denne type nakkeskade kommer i en vanskelig kategori av ekstremt komplisert/innblanding av forsikringsselskap/veldig farlig og leger i Skandinavia vil ikke røre deg om du blir alvorlig nakkeskadet med mindre du knekker nakken. Så jeg var så dårlig at jeg ikke lenger klarte meg hjemme uten hjelp, og valgte å dra til utlandet for å få operasjon. Men jeg hadde lite penger og hadde ikke mulighet til å dra til ekspertene i USA. Det gikk galt og skruene var infiserte da de ble satt inn og det har endt med at jeg etter flere forsøk med infisert metall og infeksjoner nå har løst metall inni hodet og nakken – og en hodeskalle som er nå løs og sklir inn i hjernestammen og nervesystemet. Jeg har blitt verre og verre og nå er det ulevelig og egentlig krise. Jeg må få hjelp så fort som mulig. Det er tungt å puste, jeg har spasmer i øyet, tungen/ganen og det er som å bli operert med skalpell i hele munnen uten bedøvelse. Smerter i hodet, ansikt, munn er ekstreme. Kvalme, svimmelhet, hjerterytme som er helt på avveie. Det knaser i bein og hodet sklir bakover når jeg tørker ansiktet litt for hardt m håndkle. Og hodet sklir til siden når jeg reiser meg opp i stående stilling. Følelsen av å bli kvalt fra innsiden av strupen når hodet er sklidd ut av stilling og jeg kan nesten ikke snakke lenger på kvelden eller gå. Må sitte urørlig på en stol mesteparten av dagen.

En amerikansk lege sier han er i stand til å hjelpe meg, men jeg trenger hjelp til å klare regningen. Det er svært dyrt på amerikanske sykehus. Så jeg må legge all stolthet til side for mine barns skyld og be folk om hjelp til å samle inn i spleiseaksjon. Jeg forventer ikke at folk med lite penger skal gi mye, men om mange nok deler spleisen, så kan små bekker gjøre stort utslag. Jeg håper så mange som mulig vil hjelpe å dele og kanskje gi litt hver. Jeg er dypt og inderlig takknemlig for all hjelp! Tusen tusen takk! 

Klikk på bildet om du vil bidra.

Her er noen ord skrevet av Helene Dillner: I 1997 slo en psykisk syk medarbeider henne ned i bakhodet med en bok, mens hun satt intetanende ved skrivebordet sitt på jobb. Kari havnet på sykehus og slet etter dette med intense smerter i nakken og hodet, men hun fikk ikke hjelp fra helsevesenet i Norge. Fikk ikke hjelp i Norge, et av verdens rikeste land, hvordan er det mulig?

Etterhvert klarte ikke Kari å jobbe eller å fungere normalt mer og i sin desperate kamp etter å leve uten invalidiserende smerter, så opplevde hun å bli totalt avvist i alle instanser som sterkt pleietrengende pasient, for nakkeskader eksisterer ikke i Norge. (Se ref. 1.) Er du den som er så uheldig å få problemer med nakken og nakkesmerter i Norge, så skal du vite at du blir overlatt til deg selv for å pines til døde – sakte, men sikkert i ditt eget hjem. Hjemmet blir ditt personlige fengsel, fordi smertene er så intense at det eneste man kan gjøre, er å ligge helt i ro. Kroppen er ditt eget private torturkammer.

I disse corona-tider fikk nordmenn i begynnelsen føle litt på hvordan det var å være innestengt i sitt eget hus og hjem, men dere hadde da muligheten til gå rundt i huset, kanskje ta en liten tur på butikken eller en liten luftetur? 

Kari har ikke den muligheten. I flere år har hun hatt så enorme smerter at hun ikke klarer å bevege seg et par meter engang. Hun må sitte helt stille på en stol med enorme mengder med sterke smertestillende hver eneste dag. Hun har ikke vært utenfor huset sitt på flere år og har ikke kjent frisk luft som alle oss andre. Et av hennes største ønske, er å se havet igjen. Se bølgene, fargene, himmelen og kjenne lukten av salt sjø.

Det er høy selvmordsstatistikk blant de nakkeskadde (Se ref. 2.) Smertene er intense, men Kari ønsker ikke å gi opp fordi hun er enslig mor til 2 flotte sønner som hun ønsker å se vel i havn før hun gir opp. Slike nervesmerter fra nakken er umulig å beskrive for andre som aldri har hatt dette.

Nakkeskadde er som en pariakaste i Norge, som har fått alle pasient- og menneskerettigheter brutt, for hvem bryr seg? Dessverre ikke flere enn de nakkeskadde og deres pårørende, for de vet hvilket helvete man går gjennom. Når hodet ikke sitter festet på resten av kroppen via nakken, så kan man jo bare forsøke å forestille seg hvilke smerter dette gir.

Norge forpliktet seg i Stortinget til å følge WHOs retningslinjer for nakkeskader i 2009, men frem til dags dato i 2020 (dvs 11 år), har ikke dette skjedd og sviket er ikke bare et juridisk overtramp, men også en menneskelig forakt for de nakkeskadde.

Følgende vedtak fra Stortinget angående nakkeskader i 2009:

Vedtak 484:
Stortinget ber Regjeringen sørge for at alle parter som forholder seg til nakkeskader, må forholde seg til WHO’s retningslinjer gjennom å bruke ICD-10-koding og ICF ved bruk av DRG (diagnoserelaterte grupper) og diagnostisering, behandling, oppfølging, skadeomfang, jus og forsikring.» https://www.stortinget.no/no/Saker-og-publikasjoner/Vedtak/Vedtak/Sak/?p=43453 (Se ref. 3.)

Norge er derfor innklaget til ESA flere ganger for brudd på menneskerettighetene. ESA har nå tatt saken ( Se ref. 4).

Siden Kari ikke fikk hjelp i Norge, ble hun operert i utlandet for noen år siden ved å sette inn stålstag og flere skruer i nakken. Hun betalte for operasjonen selv av sin egne midler og det er en kjennsgjerning at nakkeskadde selger hus og hjem i et forsøk på å overleve. Dette er Norges egentlige ansvar, så vi får håpe at Norge blir knust av ESA i menneskerettighetsdomstolen.

Karis stålstag og skruer har dessverre løsnet, hvilket tilsier at hver gang Kari feks. nyser eller hoster, så er det en fare for at staget kan brekke nakkevirvlene hennes. Bare det å  ligge og sove er fylt med risiko, fordi staget kan brekke nakken. Det er spesielt 2 skruer i øverste nakkevirvel som har løsnet og som hun kjenner på hver eneste dag. Siden alt er løst, er dermed både hodet og nakkevirvlene løse igjen. Dette sklir så inn i ryggmargen slik at hun får respirasjonsproblemer, for her ligger nervene til pustesenteret.

Kari har ikke tid til å vente på noen dom fra ESA, ei heller tid til at menneskerettighetsadvokater skal ta saken hennes, for Kari er døende og legger seg med den visshet om at hun kanskje ikke våkner opp til neste dag. Hun har funnet en dyktig lege som er villig til å operere henne, men operasjonen i USA er kostbar og koster alene 1,4 mill kroner. Ingen i Norge kan utføre denne operasjonen, fordi de har hverken kunnskap eller kompetanse.

Vi håper og ber en instendig bønn om at dere kan betale inn på Karis spleis, en spleis som vil gi Kari tilbake livet hennes. Hun fortjener livets rett. Det er bedre at dere gir 10 kr, enn at det ikke blir gitt noe i det hele tatt. Som god venninne, ønsker jeg ikke at Kari skal lide mer, for et mer varmt og godt menneske skal man lete lenge etter <3

Hvis dere ønsker å lese om generell informasjon om nakkeskader og de nakkeskaddes kamp for å få rettmessig hjelp, kan dere gjerne se denne linken og finne verdifull informasjon, hos Nakke- og kjeveskaddes landsforening: https://www.facebook.com/tmdforeningennorge/

Vi takker ydmykt for alle bidrag som blir gitt – her kan du også bidra til at Kari får hjelp.

“No one has ever become poor by giving.”
― Anne Frank, diary of Anne Frank: the play

……………….

Spre kjærlighet og glede, så blir verden et bedre sted å være for oss alle.

Med vennlig hilsen Trude Helén Hole

Forfatter, sommelier, coach og foredragsholder

….…..@………

Trykk gjerne på FOLLOW oppe til høyre om du vil følge denne bloggen for å lese artikler om politikk og næringsliv, samt bøker, film, vin og kunst, og ikke minst selvutvikling. Du er også velkommen til å joine meg på YouTubeInstagramLinkedinTwitter og/eller Facebook. Ønsker du informasjon om Norges morsomste bøker og Norges første digitale vinkurs – kan du gjøre det her. Bøker, kunst og digitale vinkurs kjøper du her.

Fjerde bok i serien om Lotte-Marie, Norges morsomste serie – er nå i salg.

norges-morsomste-forfatter-5