News

Ærlig talt, Telenor! Dette stinker!

Hva er det som gjør at politikere og toppene i næringslivet, spesielt i offentlige bedrifter – til stadighet kan gjøre hva som helst og slippe unna, ja – kanskje til og med belønnes for snusk? Det er forunderlig å lese artikkelen Telenors ledelse legger logg på saken i Kapital, for jeg var i utgangspunktet svært kritisk til innsettelsen av Sigve Brekke som toppsjef i Telenor – for som kjent var det en del snusk i Brekkes kjølvann, blant annet hadde han “pyntet” litt på CV-en med en bachelorgrad han ikke har.

Dette var tydeligvis helt greit for de fleste. Men før ansettelsen var det visstnok også kjent at han via sine tidligere lederroller i Telenor har delt ut millioner til “veldedighet” styrt av egen familie, samt sine sønners svømmeklubb. Og Brekke og Telenor holder godt kjeft. Dette, samt en forfalsket CV er altså helt greit når en skal ansette en toppleder i bedrifter der staten er hovedeier – men for meg fremstår dette som meget forunderlig. Hva hente med “etikk, anstendighet og moral, åpenhet og god selskapsstyring“. Er dette ord bare til pynt?

Brekke støttet uregistrert organisasjon og barnas svømmeklubb. Det veldedige norske prosjektet Kids action for kids som styres av Brekkes familie startet i 2007 da Brekke var administrerende direktør i Dtac. Men organisasjonen Kids action for kids ble først formelt registrert i 2009. Videre har Brekke brukt Telenors midler til å støttet sønnenes svømmeklubb med “betydelige beløp”.

Sitert fra Kapital; “Det at korrupsjonsmistankene i Dtac knytter seg til ulike sponsoraktiviteter som relaterer seg til ansatte, gjør saken ekstra pikant for Asia-sjef Brekke. Han er nemlig selv ansvarlig for at det har blitt utbetalt et ukjent millionbeløp til ulike aktiviteter som hans egne sønner har vært sterkt engasjert i. Kapital sitter blant annet med dokumenter som viser at Dtac, som Telenor eier drøye 65 prosent av, har sponset svømmeklubben til Brekkes sønner – ISB Panther Swim Club i Bangkok – med det klubben selv omtaler som et “generøst” bidrag. Kapital vet også at Dtac har sponset Brekke-sønnenes veldedige prosjekt med et ukjent millionbeløp. Etter Kapitals beregninger beløper støtten fra Dtac til sønnenes veldedige prosjekt seg til minst 1,4 millioner kroner, men det kan også være snakk om større summer.

Det spesielle er altså ikke formålet, som er vel og bra, men det faktum at Kids action for kids ledes og drives av Sigve Brekkes aller nærmeste familie. Styret til Kids action for kids ledes av Sigve Brekkes sønn. Også Brekkes to øvrige sønner er medlemmer av styret. Det samme er Sigve Brekkes kone, hans nieser og deres mor.

Styremøtene i Kids action for kids må derfor fortone seg som rene slektstreff, for det er ingen utenom Brekke-familien som har fått slippe til der.

I årsrapporten for 2013 fremgår det dessuten at selskapet i den forbindelse også har hatt et seks års samarbeid med den norske organisasjonen Kids Action for Kids. Hvem som står bak organisasjonen er ikke nevnt i årsrapporten med et ord. På den internasjonale hjemmesiden til Telenor klarer vi imidlertid å søke frem en gammel link der det heter at Dtac hjelper barn med hareskår i Thailand i samarbeid med organisasjonen Kids action for kids, som er “en norsk ungdomsgruppe”.

Den norske “ungdomsgruppen” er altså Brekkes egen familie!

Les hele innlegget i Kapital her.

………@……….

Den norske stat opprettet Telenor i 1855. Staten eier fortsatt 54% av Telenor. Når det dreier seg om statlige midler er etikk og moral, og ikke mist åpenhet særdeles viktig ettersom vi alle eier 54% i Telenor – og gjerne vil vite hvordan våre midler benyttes. Men Telenor la den gang lokk på saken, og Telenors styreleder Svein Aaser og Monica Mæland stakk hodet i sanden som de feigingene de er.

Denne type “håndtering” av denne typer saker er et hån mot oss alle, for det er ikke akseptabelt at politikere og toppene i næringslivet, spesielt i offentlige bedrifter – kan gjøre hva som helst og slippe unna, ja – kanskje til og med belønnes for snusk og egenvinning på statens bekostning, mens andre familier med rå, bevæpnet politimakt fysisk kastes ut av sine boliger og ut på åpen gate i minus ti kuldegrader fordi de har jobbet hardt og tjent 15.000.- for mye.

Ærlighet i politikk og næringsliv er kanskje å håpe for mye? En skikkelig håndtering i saker med snusk og korrupsjon med påfølgende konsenkvenser, er vel for mye forlangt fra oss vanlig dødelige – for nevnte mennesker vet godt at bare de holder tyst lenge nok, forsvinner saken etterhvert som dugg for solen.

Når det er sagt, med en samlet lønnskompensasjon på 14,5 millioner kroner får vi da sannelig håpe at direktør Sigve Brekke fra nå av har råd til å sponse sine sønners fritidsaktiviteter fra egen lomme som resten av oss, i stedet for å ta av statskassen! For ærlig talt, Telenor – dette stinker!

Spre kjærlighet og glede, så blir verden et bedre sted å være for oss alle.

Med vennlig hilsen Trude Helén Hole

Forfatter, sommelier, coach og foredragsholder

….…..@………

Trykk gjerne på FOLLOW oppe til høyre om du vil følge denne bloggen for å lese artikler om politikk og næringsliv, samt bøker, film, vin og kunst, og ikke minst selvutvikling. Du er også velkommen til å joine meg på YouTubeInstagramLinkedinTwitter og/eller Facebook. Ønsker du informasjon om Norges morsomste bøker og Norges første digitale vinkurs – kan du gjøre det her. Bøker, kunst og digitale vinkurs kjøper du her.

Fjerde bok i serien om Lotte-Marie, Norges morsomste serie – er nå i salg.

norges-morsomste-forfatter-5