Books & Literature News

Ukens bokanbefalinger

Trude Helen Hole har jobbet som bokanmelder siden 2003 og har selv skrevet en rekke bøker med gode anmeldelser. Hun har anbefalt følgende bøker til ferielesingen.

1. Jan Wiese: «Kvinnen som kledte seg naken for sin elskede». Boken har en handling fra høymiddelalderen og skildrer de voldsomme kreftene som tar tak i menn og kvinner; begjær, kjærlighet, hovmod og sjalusi. Den skildrer også en del av en eksistensialistisk diskusjon: – Hva skal vi la styre livene våre?

Boken har tre fortellerstemmer som flettes sammen. Med det skapes den kompleksiteten en slik vakker bok trenger for å ikke virke plump. Jeg vil hevde at denne boken appellerer til de aller fleste, uavhengig av alder og kjønn. Jan Wiese er en kunstner. Han maler ord. Han skildrer slik at du blir fanget i tilstedeværelsen, hver setning danser og lokker deg inn i dypet av hvert eneste ord, hver eneste bokstav. Boken avsluttes brått slik at du blir sittende og undre i etterkant.

2. Paulo Coelho: «Pilgrimsreisen». Paulo Coelho er kjent for sine filosoferende og reflekterende bøker, og Pilegrimsreisen er et mesterverk. Boken tar deg med på en reise inn i det ubevisste, gjennom et landskap skildret så godt at du kjenner det på pulsen – i de rolige hjerteslagene og langt inn i hjernebarken. Dette er en bok som krever noe av deg. Tilstedeværelse!

Pilegrimsreisen tar oss med på en pilegrimsvandring fra Frankrike til Spania, nærmere bestemt Santiago de Compostela, en pilegrimsferd som er bevandret av mennesker fra hele verden i over 1000 år. I boken skal fortellerstemmen sammen med sin lærermester prøve å gjøre seg fortjent til «Mestersverdet». For å oppnå det må han ikke bare vandre den lange, fysiske strekningen, men også begi seg ut på en reise i sitt eget indre – noe som er langt mer komplisert. Forfatteren har en egen evne til å skildre livet. Coehlos filosofi om å «stoppe opp og kjenne etter» i sitt indre er vel verdt å lytte til. Vi trenger alle en befriende stans i vårt travle hverdagsliv.

Boken er krevende å lese, men den setter fokus på det som betyr noe her i livet: deg selv og din indre balanse.

3. Sigrid Olssen: «Trippelgjengen og loftsmysteriet». Sigrid Olsen debuterte med historien om trippelgjengen våren 2017. Dette er en bok for deg som har barn i hus. Even bor i Oslo og sommerferien på den nye hytta ved sjøen frister ikke. Likevel blir han fort kjent med jevngamle Marcus og Emma. Ikke langt fra hyttene ligger et gammelt forlatt hus som ser ut som om det kan falle sammen når som helst. Rykter sier at en gammel dame går igjen, og første kvelden ser Even et svakt lys på loftet. Eller … er det bare fantasi?

Even bestemmer seg for at han aldri skal gå dit. Men hva skjer når Emma utfordrer ham til å gå inn i huset midt på natten? Bare for å se, sier hun. Trippelgjengen og loftsmysteriet byr på spenning, vennskap og glede, og er fremfor alt et aldri så lite mysterium. Boken passer gutter og jenter i alderen 9-13 år.

Vel lest og godt nytt år!

Hilsen Trude Helén Hole

Trykk på FOLLOW oppe til høyre, om du vil følge denne bloggen. Ønsker du å følge meg på YouTubeInstagramLinkedinTwitter eller Facebook, eller kjøpe mine bøker og vinkurs – kan du gjøre det her.

Tredje bok i serien om Lotte-Marie, Norges morsomste serie – er nå i salg.

norges-morsomste-forfatter-5