Books & Literature News

Takk for meg!

Takk for meg, skriver Christer Falck på sin Facebook-side i dag, hvilket er en særdeles trist nyhet. Christer Falck er nemlig en unik mann som i en lang årrekke har gjennomført mange unike prosjekter og med det løftet frem mange unike kunstnere i alle sjangre! At Christer nå takker for seg, er derfor trist, men meget forståelig, for dette kan jeg med letthet trekke paralleller til innen mitt felt – og som selvstendig forfatter er det altså bokbransjen. Her er Christer´s takke-avskjed;Skjermbilde 2019-10-16 kl. 11.34.41

TAKK FOR MEG! Jeg ble 50 år i august, og omtrent samtidig som Platekompaniet gikk ut med nyheten om å gå fra 11 til 3 butikker, tenkte jeg at det kanskje er greit å gi seg før det går helt gærn´t. For det gjør det.

For å tjene penger på musikk i Norge, må du sitte på en diger katalog. Jeg har gitt ut litt over 100 plater, og det er ikke i nærheten av nok. Og selv med stor katalog, forsvinner brorparten til grådige teleselskaper og plattform-eiere. Alle oss andre jobber mot klokka og i et evig håp om at Kulturrådet skal forbarme seg over oss.

Foran hver tilslagsrunde svettes det og soves dårlig. Støtteordningene i Norge er dessverre ikke lagt opp til at man skal jobbe grundig med artister eller utgivelser, men heller bare spy ut enorme mengder av musikk som ikke selger og håpe på publiseringsstøtta – plateselskapenes livbøye – fra gang til gang.

Dette er ikke realt for hardtarbeidende artister og det er altfor nervepirrende for hardtarbeidende idealister.

De siste årene har det blitt så godt som ingen uttelling. Det jeg driver med passer ikke inn. «Du tenker for stort, for omfattende, for avansert, for vanskelig. Du kan ikke blande musikk og litteratur, eller festival og utgivelser, eller bok, konsert OG plate», får jeg høre.

«Det er dere som tenker for smått», tenker jeg.

Som, et lite eller uavhengig selskap er det så å si umulig å lykkes i markedet (og jeg er faktisk ganske god) og når jeg heller ikke når opp som “støtteverdig” i Kulturrådet, da er det ikke så mange knagger igjen å henge konseptene på.

Og når jeg først er i gang, så velger jeg også å skrinlegge bokforlaget mitt Falck Forlag As.
80 bøker på 10 år holdt. Mange av dem kritikerfavoritter og snakkiser, men hva hjelper det når man ikke får dem inn i butikk. Jeg ble advart mot bokbransjen da jeg startet, men tenkte ikke at det skulle være en så umulig kamp.

En god bok er en god bok, og får den nok presse så skal den normalt sett selge. Men i bokbransjen funker det ikke sånn.

Jeg kommer til å fullføre de prosjektene jeg har påbegynt, og sommeren/høsten 2020 er det over. Kanskje tidligere. De prosjektene er:

C+C RECORDS:
Ole Paus – 70-tallet (13CD-boks)
Ole Paus – 80-tallet (9CD-boks)
Bendik Hofseth – TBA (4 album på 12 måneder 2020)
Karin Okkenhaug – TBA (CD)
Odd Einar Nordheim – TBA (CD)
Karen Jo Fields – TBA (CD)
Jahn Teigen – Komplett (14CD-boks)
Galactic Funk – We Come In Pez (LP)
+ et hemmelig prosjekt og noen plater som skal distribueres gjennom C+C Records.

FALCK FORLAG AS:
Ole Paus – Pauspoeten (samling av samtlige av Oles sangtekster)
Terje Mosnes – TBA (Boka om norsk jazzhistorie)
Arvid Skancke-Knutsen – TBA (Tidenes største musikkleksikon)
+ et hemmelig bokprosjekt.

DA SITTER JEG IGJEN MED:
Gåsehud – konsertserie i Nordstrand kirke (20-25 konserter i året) sammen med Richard Larsson.
Gåsehud ved fjorden-festival på Sæterstranda (også Nordstrand) sammen med Catharina Jacobsen.
I tillegg skal jeg være altmuligmann for Bendik Hofseth. Kommer også helt sikkert også til å sette opp noen konserter her og der.

Poenget er at jeg nå, fra høsten 2020 kommer til å ha mye tid til overs. Det jeg sitter igjen med er rundt 25% årsverk (eller 50% for folk som jobber halvparten så fort). Og at jeg kanskje kunne tenke meg å jobbe for eller med noen, og ikke bare for meg selv. Vi kan jo kalle dette for en slags jobbsøknad. Eller sutring. Eller sikkert litt av begge deler. Christer Falck!

……

Jeg sier det igjen  – slik det norske “kultur-system” er bygget opp fra A til Å, der alt eies av få, men store, som selvsagt av den grunn sitter på alt av makt og kapital, så går alt i en evig runddans der de få store og veletablerte får alt, ikke bare støtte i form av kulturmidler og presseoppslag, men også markedet – dette mens idealister og nyskapende, nye spirer i kulturfeltet blir ignorert og slukner. Dette taper vi alle på.

Les mer  om dette her.

Vel da vet dere det. Christer Falck er altså ledig på markedet, dessverre – for nok en “stjerne” innen kultur har altså sluknet. Systemet vant nok en gang. Skal dere ha tak i en stor kapasitet innen kultur og mye mer, så er dette mannen. Just saying – herved sagt!

cropped-fb-cover-1.png

PS! I disse dager kommer Sannheten om Lotte-Marie, Usensurert som solgte 6000 som debutant nok en gang ut i butikk. Kjøp brød og melk, og en god bok! Jepp, det er bare å glede seg, folkens, for en god latter ikke bare forlenger livet – det forbedrer det!

Flere innlegg om litteratur og bøker finner du her.

……….

Mvh. Trude Helén Hole

MIN FORFATTERSIDE 

GRATIS vinkompendium og vinkurs finner du her.

Vil du følge denne bloggen, meld deg på nyhetsbrevet eller trykk på FOLLOW oppe til høyre.

Mine bøker – Min TV kanal – Bilder – Vinkurs– Referanser – Linkedin – Twitter – Facebook – Instagram.

This slideshow requires JavaScript.