News Wine

Vant fem gull i verdens mest prestisjefylte konkurranse, men det er hemmelig

Det Norske Brenneri i Grimstad er tildelt fem gullmedaljer i en av verdens mest prestisjefylte brennevinskonkurranser. Mens produsenter i resten av verden stolt kan smykke sine produktene med  medaljer oppnådd i verdensomspennende kvalitetskonkurranser, må norske produsenter holde godt kjeft. Er det ok?

Akevitt
Gullvinnerne fra Det norske brenneri; Arvesølvet fatlagret akevitt, Harahorn fatlagret gin og Harahorn gin. (Foto: Det norske brenneri)

– Det er jo fantastisk artig at et lite og ganske nyetablert brenneri i Norge nærmest gjør rent bord i en stor og svært anerkjent konkurranse. Aldri har en norsk brennevinsprodusent opplevd noe lignende. Fem gull! Vi vet jo at vi holder et svært høyt nivå, men at det skulle ende med fem gull til tre produkter er likevel langt over vår fatteevne, sier daglig leder Odd Johan Nelvik (63) hos Det norske bryggeri i Grimstad til Dagens Næringsliv.

Bruker gamle håndverkstradisjoner. Det Norske Brenneri som har sin produksjon og  sitt fatlager i Grimstad på Sørlandet, har produsert forskjellige akevittmerker og eplebrennevin siden produksjonsmonopolet i Norge ble oppløst 2005. Det Norske Brenneri var det første private brenneriet i Norge etter mer enn 80 år med monopol, men Grimstad har en historie helt tilbake fra 1880-tallet når det gjelder fremstilling av hetviner gjennom merkevaren Fuhr.

I akevittene brukes kun det beste av urter og krydder, mange av dem fra norsk natur. På grunn av klimaet er det få steder på kloden hvor urter og bær får tilsvarende smak og aroma som i Norge. Det Norske Brenneri samarbeider med botaniker Rolv Hjelmstad i Urtekilden på Oppdal med økologiske urter fra Røros, og kun de beste Oloroso sherryfat fra Spania blir tatt i bruk.

Det er fantastisk at et lite bryggeri fra Norge betegnes som en av verdens beste produsenter. Dette er nemlig profesjon av ypperste klasse, det er håndverk og kultur, og noe vi alle bør være stolt over. Over 3000 brennevinsprodukter fra hele verden var med i konkurransen i San Francisco World Spirits Competition og Det Norske Bryggeri tok altså fem gull – men lov å fortelle oss forbrukere om gullmedaljene? Nei, det får Nelvik ikke.

– Nei, her i landet har Helsedirektoratet dessverre lagt ned forbud mot medaljer på flaskene. For meg blir dette et spørsmål om man skal fremme kvalitet eller kvantitet. Det må da være bedre at folk kjøper kvalitet som har vært gjennom en objektiv bedømming. Men nei da, her til lands skal gullmedaljer gjemmes bort og publikum skal ikke få vite om det som står i polets hyller er kvalitet eller noe søtt skvip. Det mener jeg er veldig feil, sier Nelvik – og jeg er enig.

Alkohol er alkohol, men kvalitetene er vidt forskjellig. Med så mye søl som selges, må vi kunne skille klinten fra hveten eller omvendt. Også norske produsenter må få lov å fortelle at de lager verdens beste brennevin, konjakk eller vin – når så er tilfelle. Sunn fornuft er det noe som heter. Kanskje Helsedirektoratet skal begynne å bruke det?

…….

Ps, vil du bli med meg på vintur til Portugal og Italia, kan du sjekke det ut her. Med dette ønsker jeg dere alle en riktig fin dag. Følg drømmen din – for den kan bli så mye mer enn bare en drøm, og spre kjærlighet og glede hvor enn du ferdes. 🙂

Mvh. Trude Helén Hole

MIN FORFATTERSIDE 

GRATIS vinkompendium og vinkurs finner du her.

Vil du følge denne bloggen, meld deg på nyhetsbrevet eller trykk på FOLLOW oppe til høyre.

Mine bøker – Min TV kanal – Bilder – Vinkurs– Referanser – Linkedin – Twitter – Facebook – Instagram.

Trude Helén Hole!-kopi