News Reviews

Filmtipset – Shame, har du ikke sett den før, så se den nå!

Og jeg sier det med en gang, jeg tror ikke jeg noen gang har sett liknende skuespillerprestasjon! Michael Fassbender spiser deg levende og spytter deg ut som ferdigtygget skråtobakk, og så sitter du der, mens rulleteksten forsvinner foran nesen din og tenker – hva skjedde?

shame

Brandon (Michael Fassbender) er en vellykket mann i 30-årene som lever alene i New York. Han har en hektisk jobb og tilbringer kveldene på byens beste nattklubber eller i armene på en eller annen dame eller foran pcén av en ganske innlysende grunn. Når søsteren hans Sissy (Carey Mulligan) plutselig en dag kommer og trenger et sted å bo noen dager, er det tid for å ta innover seg livet han lever. Er det virkelig et liv han lever? I det hele tatt – lever han?

Avhengighet… 

Du merker tidlig at dette søskenparet ikke er som alle andre, at de preges av opplevelser så ubehagelige at vi ikke vil tenke på det. Det er de små, nesten usynlige detaljene som røper dette, så elegant sydd inn i historien og plassert på lerretet, at denne filmen blir et mesterverk.

Fassbender overgår som jeg tidligere har nevnt, alt jeg tidligere har sett av skuespillerprestasjoner; så forpint, så ekte, så rått og skittent og så forpult jævlig, så smertelig, trist, tomt og ensomt…

Dere vil merke dere spesielt en scene, der han jager løs på to horer og ansiktet hans, det forpinte utrykket, smerten, øynene, tårene… det er så intenst, trist og stygt, at jeg kan ikke fatte at det er mulig å få til.

Regissør er Steve McQueen er en kunstner. Han maler filmene sine og vektlegger detaljer som løfter filmene Hunger og Shame til å bli mer enn bare film. Kjennetegnet på McQueens to filmer er ekthet og kompromissløshet, og jeg simpelthen elsker stilen, selv om enkelte illustrasjons-scener som jeg vil kalle det, som løpe-scenen og der Brandons lillesøster Sissy synger New York, New York, nesten fikk meg til å sparke mannen foran meg ut av stolen i ren frustrasjon. Synge-scenen var irriterende langsom og intens, noe som nok er meningen for dem som tåler slikt.

Men ellers er dette en sterk, ukonvensjonell mesterverk av en film som nesten fillerister deg og som biter seg fast i minnet ditt. Forbered deg på mye sex og nakenhet, og det skader jo heller ikke at Fassbender i en del av scenene opptrer uten en tråd. Trailer.

Ding, ding.

Flere filmartikler finner du her.

Reisetips finner du her.

Ps, vil du bli med meg på vintur til Portugal, kan du sjekke det ut her. Med dette ønsker jeg dere alle en riktig fin dag. Følg drømmen din – for den kan bli så mye mer enn bare en drøm, og spre kjærlighet og glede hvor enn du ferdes. 🙂

Mvh. Trude Helén Hole

MIN FORFATTERSIDE 

Gratis vinkompendium og online vinkurs finner du her.

Vil du følge denne bloggen, meld deg på nyhetsbrevet eller trykk på FOLLOW oppe til høyre.

Mine bøker – Min TV kanal – Bilder – Vinkurs– Referanser – Linkedin – Twitter – Facebook – Instagram.

Time spent with good books is never wasted. (5)