Books & Literature News

I dag kommer «Maud» endelig hjem

101 år etter at Roald Amundsens «Maud» forlot Vollen i Asker, er det klart for fest og glede når et av norsk polarhistories store klenodier omsider har funnet veien hjem til vårt kjære Vollen der båten ble bygget for over 100 år siden. Er ikke dette kult, eller? Og jeg skal selvsagt være der og ta i mot henne!

maud-polar-ship-artic

– Dette blir en stor folkefest. Blant annet kommer den canadiske ambassadøren, det blir utgitt et nytt hefte om båtbygger Christian Jensen, og NRK skal sende seansen direkte. I tillegg kommer et barnebarn av en av dem som var med om bord i «Maud» sammen med Amundsen, sier Wigeland Nilsen til Aftenposten.

Det var ikke tilfeldig at nettopp båtbyggermiljøet i Vollen ble valgt da Roald Amundsen trengte en polarskute. Her har det i årtier vært en lang og rik båtbyggertradisjon, ledet an av Anker & Jensens verft fra 1905 til 1939. Derfor var det nettopp båtbyggeren Christian Jensen Amundsen ringte til i mars 1916 da han ville ha noen til å konstruere og bygge «Maud».

– Her i Vollen ble noen av Europas raskeste regattabåter bygget, deriblant en hel rekke båter til kongefamilien. «Maud» ble sjøsatt 7. juni i 1917. Det tok 40 mann et drøyt år å bygge ferdig skuta, sier Wigeland Nilsen.

Skjermbilde 2018-08-18 kl. 10.55.13

Jeg som sluker alt av historie, blir selvsagt helt rørt når ildsjeler setter i gang tiltak for å bevare vår fantastiske historie – noen slike mennesker er å finne i familien Tandberg. Min venn Espen Tandberg har nemlig i flere år jobbet hardt og målrettet for å få bortglemte Maud opp av havet og tilbake til sin fødeplass. Espen, dette gleder mange av oss – det er bare å ta av seg hatten!

Skjermbilde 2018-08-18 kl. 10.54.48

Skuten «Maud» ble spesialtilpasset for å kunne drive bort pakkis og skulle etter planen til Nordpolen i en ekspedisjon som Amundsen ledet fra 1918 til 1920. Målet ble ikke nådd, men de vitenskapelige undersøkelsene desto viktigere. Da Amundsen fikk pengeproblemer ble «Maud» solgt på tvangsauksjon til Hudson’s Bay Company, og i 1930 sank skipet i Cambridge Bay.

Maud ble liggende på havets bunn helt til eiendomsselskapet Tandberg Eiendom i Asker bestemte seg for å bruke mellom 20 og 30 millioner kroner på å få fraktet skuta tilbake til Norge gjennom prosjektet «Maud Returns Home». Da hadde Asker kommune 28 år tidligere kjøpt vraket for én dollar. Sett slikt? Nå er hun på vei hjem – og jeg skal selvsagt være på Vollen i dag og ta i mot henne. I simply love it!

Les mer om “Maud returns home” her.

Om dere har lyst å lese litt historie om Bergen, kan dere jo lese boken min Kjærlighet og Klasseskille. Dette er en historisk roman. Vi befinner oss i Bergen i 1727. Bjørne-Ola og hans kjære Marte har nettopp flyttet fra Voss til Askøy like utenfor Bergen. Her forsøker de å livnære seg på fiske og det lille de får dyrket på det karrige bruket de har fått tildelt – de er fiske-striler.

Datteren derimot, har andre planer. Med mot i brystet og store ambisjoner kjemper hun mot fordommer, klasseskille, Gud og Djevelen, heksebrenning og kvinneundertrykking. Hun har et mål i sikte: Kjærlighet. Leseutdrag finner du her.

Cover_2017_-_Kjaerlihet_og_Klasseskille_grande

“Ola vasket trefjølen og fiskekniven i sjøen og la dem begge i den store, nå tomme fiskedunken som han nettopp hadde skyldt ren for blod og avfall. I øyekroken så han skulende, hatefulle blikk fra sine strilefrender, men det fikk han tåle, han var tross alt en fisker og en forretningsmann.

Med et raskt håndgrep løsnet han knutene og satte seg til å ro, og mens han rodde utover lågen hørte han lammeret fra både striler, måker og byfolk. Strilene begynte å bli litt mindre standhaftig og godtok den vanlige prutingen. Bergenshandelen var i gang. Det var en fin dag med opphold og solgløtt. Det var mars måned og året var 1727.”

“Trude Helén Hole er god til å fortelle i denne sjangeren også. Historien fortelles på en enkel og likefrem måte, med mange gode historiske framstillinger. Er interessant å følge personene i boken.” Ivar Eide

Med dette ønsker jeg dere alle en riktig fin aften og en fortsatt god sommer! Følg drømmen din – for den kan bli så mye mer enn bare en drøm – og spre kjærlighet og glede hvor enn du ferdes. 🙂

Mvh. Trude Helén Hole

MIN FORFATTERSIDE 

Mine online vinkurs og vinkompendium finner du her.

Vil du følge denne bloggen, meld deg på nyhetsbrevet eller trykk på FOLLOW oppe til høyre.

Mine bøker – Min TV kanal – Bilder – Vinkurs– Referanser – Linkedin – Twitter – Facebook – Instagram.

NORGES MORSOMSTE SERIE (3)