Management & Health News

Kjære Bomann-Larsen. Å håndhilse handler ikke om å bli tatt på!

– Tidligere ble menn med makt sagt opp for å forsøke å ta på kvinner som ikke ville bli tatt på. Nå har en skoleassistent mistet jobben for ikke å ha tatt på kvinner som ville bli tatt på, skriver Antje Bomann-Larsen i VG i dag, og allerede her – i innleggets to første setninger avslører Bomann-Larsen sin egen uvitenhet og dårskap. Les innlegget her.

people-3295555__480

For det første, så handler ikke dette om at “kvinner vil bli tatt på”. Denne uttalelsen er en grov nedvurdering av kvinner og i tillegg særdeles fordummende. For det andre bærer innlegget til Bomann-Larsen preg av grenseløs naivitet krydret med uforståelige paralleller.

Bomann-Larsen skriver følgende; – En gang jeg forsøkte å lære arabisk ville jeg hilse på en medstudent som avviste min utstrakte hånd og jeg ble dypt fornærmet. Senere (det tok meg noen år og en god del bøker om kulturforståelse) har jeg kommet frem til at det av to grunner ikke var kvinnefiendtlig: 

For det første så nektet han faktisk ikke å hilse på meg. Å si at han ikke ville hilse blir som å si at jeg ikke ville kjøpe leiligheten jeg bød på. Jo, jeg ville kjøpe den. Jeg ville bare ikke kjøpe den når selgeren skulle ha to millioner over takst og insisterte på å fortsette å bruke badet i helgene…

For det andre var det ikke fordi jeg var kvinne han ikke ville ta på meg, men fordi jeg var det «motsatte kjønn». Når jeg ikke bruker herregarderoben på treningssenteret er det ikke fordi jeg synes menn er mindreverdige, urene eller har latterlige kjønnsorganer. Det er fordi menn har mitt «motsatte kjønn» og jeg av kulturell vane, moralsk overbevisning eller sosiale forventninger kun unntaksvis menger meg med slike når jeg er naken.

Er det noen som forstår “boligkjøp-parallellen”? For det gjør ikke jeg. Jeg forstår heller ikke mye av argumentet; – han ville ikke hilse, ikke fordi hun var kvinne, men det “motsatte kjønn”.

Enhver med litt vett i behold vil da mene at det “motsatte” kjønn av en mann er en kvinne, eller hur? Men tydeligvis ikke Bomann-Larsen. Også “herregarderobe”-parallellen er etter min mening totalt uforståelig.

At Bomann-Larsen er idéhistoriker og i tillegg “kursholder i diskrimineringslovverket og kulturforståelse”, er med de fortolkningene og parallellene hun her oppdriver, direkte urovekkende.

Lærervikaren «Josef» er tydelig på at han nekter å håndhilse på kvinner for å ikke skape seksuelle fristelser. Dette er i tråd med en tolkning av islam som han sier han forfekter.

Hvorfor kan ikke folk høre på hva folk sier? Jeg er rimelig lei alle som på død og liv skal forsvare menneskefiendtlige holdninger. Bomann-Larsen virker ikke helt på nett med sine rare tilnærminger i debatten – dog, det er tydelig hvor hun vil – men å legitimere og rasjonalisere et forkastelig kvinnesyn, er ikke ok. 

At noen ikke vil håndhilse på deg fordi du er kvinne, er diskriminering.

Punktum! 

At Likestillings- og diskrimineringsombudet Hanne Bjurstrøm slår følge med Bomann-Larsen, er direkte ubegripelig. Bjurstrøm skal være en forkjemper for likestilling og nedkjempe diskriminering, men føler tvert om for å “forsvare” diskrimineringen. – Man kan for eksempel også se i øynene og nikke til personen, istedenfor å håndhilse. Vi må være åpne for at det finnes andre måter, sier Bjurstrøm til Vårt land.

Denne uttalelsen fra et Likestillings- og diskrimineringsombud bør være oppsigelsesgrunn. 

VG´s lederspalte av 09.08.18 forklarer sunn fornuft veldig greit; –  Når ens egne religiøse regler kolliderer med arbeidslivets regler, og dessuten med folkeskikk og likestilling, må noen jenke seg. Kravet kan ikke være at det er storsamfunnets regler som skal endres som følge av enkeltpersoners strenge religiøse oppfatninger.

Flere artikler om islam på denne bloggen finner dere her. Del gjerne.

Fortsatt god sommer, dere! Følg drømmen din – for den kan bli så mye mer, og spre kjærlighet og glede hvor enn du ferdes. 🙂

Mvh. Trude Helén Hole

MIN FORFATTERSIDE 

Mine online vinkurs og vinkompendium finner du her.

Vil du følge denne bloggen, meld deg på nyhetsbrevet eller trykk på FOLLOW oppe til høyre.

Mine bøker – Min TV kanal – Bilder – Vinkurs– Referanser – Linkedin – Twitter – Facebook – Instagram.

NORGES MORSOMSTE SERIE (3)