Management & Health News

Monsanto dømt til å betale milliarderstatning – underkommuniserte kreftrisiko

At mennesker får kreft er selvsagt ikke en gladsak, det er en tragedie. Men at Monsanto endelig må stå til ansvar for sine skitne handlinger bør de fleste være glad for. Omsider begynner verden å se dette firmaets omfattende ondskap – og endelig gjøres det noe med det!

Det amerikanske bioteknologikonsernet Monsanto er dømt til å betale nær 290 millioner dollar eller i underkant av 2,5 milliarder kroner i erstatning. Selskapet er dømt for å ha undertrykt studier som bekrefter at ugressmiddelet Roundup fører til økt risiko for kreft. Den kreftsyke gartneren DeWayne Johnson (46) brukte ugressmiddelet Roundup på arbeid og fikk det også rett på seg. Han og hans advokat saksøkte selskapet, og nå får han milliarderstatning.

Ondskap. Domstolen i San Francisco har kommet til at konsernet handlet i «ondskap» og at ugressmidlene Roundup og RangerPro har bidratt «i vesentlig grad» til at DeWayne Johnsons kreftsykdom, skriver nyhetsbyrået AFP, som siterer dommen.

Fra 1920-årene vokste selskapet til et stort kjemisk konsern med bl.a. syntetiske plaststoffer, kunstfibrer og kunstgjødsel på produktlisten, fra 1960-årene også plantevernmidler. Ved siden av produksjonen av ugressmidler er Monsanto nå verdens klart største leverandør av genmodifiserte kulturplanter som er resistente mot plantevernmidler. Monsanto har vært involvert i mange konflikter rundt sine produkter, skriver NRK.

Dommen er den første av sitt slag, og kan føre til et skred av andre saker mot Monsanto. Johnson er den første av flere hundre kreftpasienter som tar konsernet til retten, skriver CNN.

Jeg har skrevet om Monsanto i en rekke innlegg, noen av dem finner du her. Denne oppsiktsvekkende og etterlengtede dommen er ikke bare en stor seier for den kreftsyke gartneren DeWayne Johnson – den er en stor seier for alt liv på jord, og jeg håper verden nå for alvor begynner å ta for seg andre tilsvarende stygge bedrifter. Del gjerne.

Fortsatt god sommer, dere! Følg drømmen din – for den kan bli så mye mer, og spre kjærlighet og glede hvor enn du ferdes. 🙂

Mvh. Trude Helén Hole

MIN FORFATTERSIDE 

Mine online vinkurs og vinkompendium finner du her.

Vil du følge denne bloggen, meld deg på nyhetsbrevet eller trykk på FOLLOW oppe til høyre.

Mine bøker – Min TV kanal – Bilder – Vinkurs– Referanser – Linkedin – Twitter – Facebook – Instagram.

NORGES MORSOMSTE SERIE (3)