Books & Literature News

Kulturministeren ga bokbransjen en velfortjent smekk

Norsk bokbransje ligger kraftig bakpå når det gjelder digitale løsninger, mener kulturminister Trine Skei Grande, som i følge Klasskampen kom med klare formaninger til bokbransjen under en debatt på Lillehammer Litteraturfestival.

Bøker i butikk 1

Kulturministeren mener det må bli lettere å kjøpe e-bøker, strømmetjenestene må åpne opp for titler fra flere forlag, og forretningsmodellene i de digitale delene av bransjen må ivareta både bredden og bestselgerne, var budskapet fra Grande. Men fra bokbransjen stritter i mot.

– Jeg har ikke noe ønske om at det digitale plutselig skal skyte fart, eller at det skal ta av. Jeg tror det er viktig at det ikke går for fort, svarte direktør for litteratur Kari J. Spjeldnæs i Aschehoug. Spjeldnæs minnet om at den store bærebjelken i boksalget i dag fremdeles er i den fysiske bokhandelen.

Og selvsagt mener Spjeldnæs det, for det er jo Aschehoug, Gyldendal og CappelenDamm som i det store og det hele eier bokhandelen. Og de er selvsagt ikke interessert i at det kommer nye aktører og kanaler inn på banen som kan stjele markedsandeler fra dem. Nettopp derfor gjør de det de kan for å hindre konstruktiv utvikling av litteraturbransjen – dette på bekostning av både forfattere og lesere.

Money talks, that´s the name of the game. Men forfattere som følger med i timen begynner nå for alvor å se potensialet i e-bøker når det gjelder nye markeder og lesere  – og ikke minst ser de hvilke fortjeneste de kan få ved å gi ut selv. Å gi ut e-bøker kan alle gjøre ved noen enkle tastetrykk. Det er heller ingen problem for en forfatter i dag å gi ut papirbøker. Selv bruker jeg AIT Bjerch, fordi jeg ønsker et “kortreist og miljøvennlig” og ikke minst, profesjonelt trykkeri. De populære Lotte-bøkene kommer ut i butikk i uke 38, og om ikke lenge kommer de også ut på Storytel.

Flere lesere velger e-bøker. Også leseglade nordmenn begynner nå smått og senn å våkne opp i forhold til e-bøker. Ved kun noen tastetrykk kan du som elsker bøker få tilgang til tusenvis av spennende forfattere og bøker på alle språk. Så på ett eller annet tidspunkt vil forlagene sannsynligvis sitte og klø seg i hodet, for bokhandelen støver ned i mangelen på kunder. Og kanskje er ikke forfatterne der heller – for de gir ut bøkene sine selv. Jepp, money talks, that´s the name of the game.

Fortsatt god sommer, dere!

Følg drømmen din – for den kan bli så mye mer, og spre kjærlighet og glede hvor enn du ferdes. 🙂

Mvh. Trude Helén Hole

MIN FORFATTERSIDE 

Mine online vinkurs og vinkompendium finner du her.

Vil du følge denne bloggen, meld deg på nyhetsbrevet eller trykk på FOLLOW oppe til høyre.

Mine bøker – Min TV kanal – Bilder – Vinkurs – Referanser – Linkedin – Twitter – Facebook – Instagram.

Time spent with good books is never wasted. (1)