Books & Literature News

Tredje bok om Lotte-Marie: – Jeg vil få folk til å le

Har du fått med deg intervjuet i Åsane Tidene denne uken? – Jeg har funnet ut hvor jeg vil med stemmen min: jeg vil få folk til å le. Å skrive morsomme bøker gjør meg glad, forteller forfatter og tidligere åsabu Trude Helén Hole til Åsane Tidende. Nylig kom hun ut med den nye boken «Lotte-Marie og Matchmorderen». Tekst; Kristine Rande, Åsane Tidende

Skjermbilde 2018-06-16 kl. 22.36.43.png

Ga ut tredje bok om Lotte-Marie. Hole, som tidligere hadde et forhold til forfatter Jo Nesbø, har utgitt til sammen elleve bøker. Av disse er tre bøker om Lotte-Marie: en kvinnelig detektiv. Forfatterdrømmen bar hun fra tidlig alder, da hun som liten jente løp opp Løvstakken for å lese bøker. I dag er bokskriving det hun liker aller best.

– Det er det jeg gjør, sier Hole glad. Hole har vært usikker på om det er riktig å kalle bøkene om Lotte-Marie for en serie. Bøkene kan nemlig leses separat. – Jeg får ofte spørsmål fra folk som lurer på om de må begynne med den første boken. Det trenger de altså ikke, forsikrer den artige forfatteren, – for alle bøkene står selvstendig i seg selv.

Mye tungt stoff. Den fiktive karakteren Lotte-Marie er en dame som finner på mye rart. Felles for de tre Lotte-bøkene, er blant annet humoren. – Det er meningen at det skal være morsomt, og jeg tror at leserne etterlyser den typen litteratur, mener Hole. Hun opplever at det er mye tungt lesestoff der ute.

– Hvorfor ikke le og trekke på smilebåndet når en leser bøker? sier Hole med en liten latter. Hun understreker likevel at hovedkarakteren opplever et stort spekter av følelser.

– Lotte kjenner også på savn, sorg og fortvilelse. Jeg tror bøkene er populære fordi leserne kjenner seg igjen i henne, sier forfatteren, som opplever å ha en del mannlige lesere.

– På samme måte som kvinner forelsker seg i mannlige detektiver, som Varg Veum, tror jeg menn forelsker seg litt i Lotte-Marie, sier en overbevist Hole.

Ler av egne tekster. I Lotte-Marie og Matchmorderen møter Lotte-Marie en morder på nettet. Hole forteller at hun har parodiert enkelte andre fiksjons-karakterer i boken.

– Vi møter blant annet Barry Hole og Varg Lærum, sier hun lattermildt. Åpenhjertig forteller hun at det foregikk en liten strid mellom henne og Nesbø som kom ut med boken «Tørst» i 2017. Ifølge Hole var denne krimromanen inspirert av hennes idé.

– Det ble litt baluba og jeg ble fortvilet, for min bok var jo nesten ferdig selv. Jeg valgte å holde fast med mitt originale manus, men da med en ny vri, forteller Hole, som også forsikrer at forholdet til Nesbø er fint den dag i dag. Hole har skrevet litt av hvert, og tidligere skrev hun gjerne sterke, politiske innlegg på bloggen sin.

– Jeg engasjerte meg i mye, men har kommet litt ut av den boblen nå, forteller hun, og konstaterer at hun kunne bli både sint og gretten av å skrive den typen innlegg. – Jeg har funnet ut at jeg heller vil få folk til å le, legger forfatteren til, og nevner at hun tidvis ler seg skakk av egne tekster. – Men det skal også sies at jeg jobber litt med en røff krimroman ved siden av, erkjenner hun.

Mulig film. På et tidspunkt var det snakk om å lage film av bøkene om Lotte-Marie. – Et internasjonalt filmselskap med hovedsete i Dubai fikk interesse for serien, forteller Hole.

– De ble ikke enige. Noen ville ha innspillingen i London, mens en annen ville ha den i Oslo. Det endte til slutt med at prosjektet ble skrinlagt, sier Hole. Hun er ikke fremmed for tanken om at bøkene kunne ha blitt en morsom komedie, men det er ikke et fokus nå.

– Når jeg skriver er det kun bøker jeg tenker på, understreker hun.

Hjemsøkt hus på Hitland. Vi spør Hole om hun kan fortelle litt fra tiden i Åsane, hvor hun hevder å ha bodd i et hjemsøkt hus.

– Jeg og min venninne Hege bodde i et flere hundre år gammelt hus på Hitland, i en periode hvor vi jobbet på Hotell Norge, forteller den sprudlende forfatteren, som synes huset var «kjempeskummelt». Hun legger til at det var mindre festlig de kveldene hvor den ene skulle jobbe sent.

– Da måtte man nesten sitte ute på trappen og vente, forteller Hole. Hun legger til at de bare fikk lov til å bruke den ene halvdelen av huset. – Jeg er litt høysensitiv, selv om jeg egentlig ikke er så redd av meg. Men jeg kjenner når det er noe som er annerledes, og akkurat det huset likte jeg ikke, fastslår Hole. Hun opplyser at eiendommen tidligere hadde tilhørt en eldre dame.

– Jeg tror ikke hun likte at vi var der, sier Hole med en liten latter. Men til tross for den skumle atmosfæren, ble hun og venninnen boende der i nesten to år. – Jeg minnes den kalde luften og kjøleskapet som alltid var tomt. Samtidig var det veldig fint å bo der på sommertid, understreker hun.

– Har du brukt dette skumle «spøkelseshuset» som inspirasjon for noen av bøkene dine?
– Nei, det har jeg foreløpig ikke gjort, men det er ikke utenkelig at jeg gjør det. Neste gang skal Lotte-Marie til Australia, og da er det ikke umulig at jeg bruker dette huset som inspirasjon, avslutter Trude Helén Hole. Les hele intervjuet her.

Skjermbilde 2018-06-16 kl. 22.57.23
NY BOK: Bok nummer tre i serien om Lotte-Marie har nylig kommet ut. Hole har av Dagsavisen blitt omtalt som Norges beste jenteforfatter. Askeravisen har omtalt Hole som «prinsessen av humor». Tekst; Kristine Rande

Vel, om jeg klarer å få folk til å le, må jeg vel si meg rimelig fornøyd – for da skriver jeg etter min mening meningsfulle bøker. Just saying, og når det først er sagt, så vil jeg påpeke at samtlige av mine bøker, morsomme eller ei – har et underliggende budskap som den enkelte intelligente leser vil oppfatte.

Avslutningsvis vil jeg nevne at jeg skriver unisex-bøker, dvs for begge kjønn. Når det gjelder The Story og Lotte-Marie bøkene og spesielt den siste om Matchmorderen, så har jeg flere mannlige lesere enn kvinnelige. 😉

Kan jo for moro skyld ta med disse mailene fra et par bokhandlere til forlaget; 

1. Heisann! Jeg lurte på om det var mulig å få tilsendt lese-eksemplar av bøkene om Lotte-Marie av Trude Helén Hole? Da hadde jeg hvert fall blitt veldig glad, synes de høres så morsomme ut! Ha en fin dag 🙂

2. Hei! Eg las det lille utdraget i mailen om første møte med Barry Hole og eg må sei at du klarte fint å få meg hekta! So eg lurer på om det er mulig å få tilsendt leseeks på serien? For ut i fra det eg fekk lese so virka den veldig bra og da har eg noko godt lesestoff i sommarferien 😊😊

3. Hei. Er det mulig å få ett lese-eksemplar av denne serien? Den virker jo helt fantastisk morsom 😃 Om mulig, merk den gjerne med Lise. Ha en fortsatt strålende dag ☀

4. Hei. Går det an å få et lese eks? På den første boken i serien? 😃På forhand, tusen takk!

Slike mailer gleder meg! Så gå til bokhandelen og spør etter bøkene, så får du en god latter med på kjøpet. I uke 37 kommer bøkene ut i nærmeste butikk, men du kan også bestille bøkene her, så får du dem i posten signert og greier, og det før sommeren. 😍

To enjoy or not enjoy, that´s the question.

Ha en strålende dag, alle sammen – følg drømmen din, og spre kjærlighet og glede hvor enn du ferdes. 🙂

Mvh. Trude Helén Hole

MIN FORFATTERSIDE 

Mine online vinkurs og vinkompendium finner du her.

Vil du følge denne bloggen, meld deg på nyhetsbrevet eller trykk på FOLLOW oppe til høyre.

Mine bøker – Min TV kanal – Bilder – Vinkurs – Referanser – Linkedin – Twitter – Facebook – Instagram.

Time spent with good books is never wasted. (5)