Books & Literature News

Løftebrudd fra Venstre?

La oss snakke litt om moms på e-bøker, for hvorfor skal det være moms på e-bøker og ikke papirbøker? Produktet er jo det samme! Just asking!

Time spent with good books is never wasted. (5)

E-bok-momsen skal vekk, skrev Tom Egeland i BOK365 14 januar i år. Egeland skriver følgende; – Dette er ett av resultatene av regjeringsforhandlingene mellom Trine Skei Grande og Venstre på den ene siden – og Høyre og Fremskrittspartiet på den andre. Etter sondering gjennom høsten ble det søndag ettermiddag klart at Venstre går inn i regjeringen. Det får konsekvenser også for språk- og litteraturpolitikken. I tillegg til å fjerne ebok-momsen vil regjeringen også «videreføre og revidere innkjøpsordningene for litteratur med sikte på blant annet økt tilgjengeliggjøring og inkludering av digitale plattformer».

Vil styrke litteraturpolitikken. Regjeringen vil også videreføre fastprisordningen for bøker, men vurdere hvordan konkurransen i bokmarkedet kan bedres. Venstres Trine Skei Grande som har vært nevnt som en mulig ny kulturminister – kunne på pressekonferansen love «en ny og mer moderne kulturpolitikk og en veldig aktiv språkpolitikk». Og så sa hun:

– Og personlig må jeg bare si en liten ting: Det at vi får til å fjerne momsen på e-bøker, synes jeg er en liten og viktig ting i litteraturpolitikken.

Lene Røren, som leder nettbokhandelen EBOK.no var også svært fornøyd med erklæringen:

– Nå ser det endelig ut til at e-boka blir sidestilt med papirboka. Det vil bety enormt mye for leserne og for norsk litteratur og språk. Et momsfritak gir leserne like vilkår uavhengig av hvordan de ønsker å konsumere bøker. For bokbransjen tror jeg det vil bety mer lesing av norske bøker totalt sett og vi vil stå mye sterkere i møtet med konkurransen fra de store internasjonale digitale aktørene, sier Lene Røren.

Vel, nå kan det se ut til at dette ikke er så viktig allikevel. Kulturminister Trine Skei Grande, ja – for hun ble kulturminister – lovet fra talerstolen under åpningen av Nordiske Mediedager å fjerne den ubegripelige forskjellsbehandling som har vært på digitale aviser og tidsskrifter. Det heter seg at nettaviser som også gir ut papir, slipper moms, mens nettaviser som kun gir ut digitalt – må betale moms. Nå blir det kanskje ikke endringer allikevel. Hvor er logikken?

Medier24 kunne i oktober i fjor skrive at; En samlet mediebransje har bedt Stortinget om å utvide nullmomsen til også å gjelde fagpressen.
– Det er helt urimelig at fagpressen skal stå utenfor det digitale mva-fritaket, sa NRs generalsekretær Arne Jensen i høringen. Og jeg er enig.

– Moms er bra og gir inntekter til Staten. Likevel er noen varer fritatt for merverdiavgift i siste ledd, fordi de har en betydning utover å være ren forbruksvare. Som bøker og aviser. Det skrevne ord bidrar til demokrati, ytringsfrihet og folkeopplysning. Norge ville vært et mindre opplyst folk uten disse ordningene, skrev Gard L. Michaelsen i Medier24 i går.

Må rydde opp og sørge for likebehandling. Nå er det til syvende og sist Finansdepartementet som er sjef for skatter og avgifter, men vi må kunne forvente at Trine Skei Grande som ivrig talsperson for å fjerne moms på blant annet e-bøker, nå gjør sitt for å rydde opp i dette uforståelige kaoset og sørger for likebehandling. Det finnes nemlig ingen gode argumenter for at VG med sitt fokus på pupper, kjendiser og sex, skal slippe moms, mens fagpressen må betale.

Det er likeledes totalt urimelig at en bok, hvis innhold er det samme som i en papirutgave, som forøvrig også er miljøbelastende i henhold til produksjon og frakt, skal ha moms, og dette kun fordi leser kjøper den digitalt. Sunn fornuft er det noe som heter. Kanskje på tide å bruke den?

…….

BØKENE FINNER DU HER

Om du vil lese mine bøker tar du turen til nærmeste bokhandel eller du kan bestille både e-bok og papirutgavene her, så får du dem på mail nå eller i posten i morgen. It´s easy!

To enjoy or not enjoy, that´s the question.

Ha en strålende dag, alle sammen – følg drømmen din, og spre kjærlighet og glede hvor enn du ferdes. 🙂

Mvh. Trude Helén Hole

MIN FORFATTERSIDE 

Mine online vinkurs og vinkompendium finner du her.

Vil du følge denne bloggen, meld deg på nyhetsbrevet eller trykk på FOLLOW oppe til høyre.

Mine bøker – Min TV kanal – Bilder – Vinkurs – Referanser – Linkedin – Twitter – Facebook – Instagram.

The reason most people never reach their goals is that they don't define them, or ever seriously consider them as believable or achievable. Winners can tell you where they are going, wha