Books & Literature News

Ut og stjæle forfattere?

Frisk pust kan fort bli dårlig ånde. Krimforfatter Tom Kristensen er nå den andre forfatteren som på kun noen dager bryter med Aschehoug forlag og går over til Petter Stordalens nye forlagsfamilie og Capitana forlag, der Jørn Lier Horst og Jonas Forsang er forleggere. For kun noen dager siden ble det klart at Tom Egeland fikk en telefon og ble lokket til å skiftet beite.

Skjermbilde 2020-10-30 kl. 12.44.26

At flere vil følge, er selvsagt en selvfølge – og jeg ville sannsynligvis gjort det samme om et forlag hadde dinglet med gull foran øynene mine. Jeg har også tidligere skrevet at det er bra med nytt blod i en sidrumpet, uetisk og lite fornybar bokbransje. Les om det her. Men om det er slik at de nye forlagene nå går bevisst inn for å “stjele” toppselgere, så kan den friske brisen fort bli dårlig ånde.

– Vi tar det på største alvor at vi mister allerede etablerte bestselgende forfatterskap og at det skjer på den måten vi nå er vitne til. Dette er forfatterskap vi har utviklet i samarbeid med forfatterne over mange år, sier forlagssjef for skjønnlitteratur i Aschehoug, Trygve Åslund til VG. Han legger ikke skjul på at han misliker Stordalen og Capitanas fremgangsmåte.

– Vi har fått forståelse for at de kontakter mange av vår godt etablerte og bestselgende forfattere og sier de vil doble salget, sier Åslund. Dette tilbakeviser Jonas Forsang i Capitana.

– Dette er ren løgn. Vi har aldri lovet noen å doble salget. Vårt fokus er på tettere redaksjonell oppfølging og mer omfattende markedsføringsplaner, svarer Forsang.

En ting er lovnader, en annen ting er å følge opp – det gjenstår å se. En tredje ting er måten dette gjøres på – for om det er riktig at de nye forlagenes strategi er å “lokke flest mulig salgskanoner” over til nytt beite, forfattere andre forlag har brukt år på å bygge opp, så hviler det som nevnt noe litt uspiselig over metoden.

Det er nemlig stor forskjell på forfattere som av eget initiativ bytter beite, og på forfattere som blir oppringt og direkte overtalt. Sistnevnte kan fort bli en taktikk som kan slå tilbake på både forlag og forfattere – for redelighet er et ord folk skatter høyt, mens grådighet derimot, er et ord folk liker dårlig.

Det gjelder altså å trå varsomt i graset når en entrer nye arenaer.

Jeg vil avslutningsvis si at jeg er svært glad for nyetableringene og håper det vil medvirke til å røske opp i den gamle, søvnige bokbransjen, der alle de store eier alt og melker forfatterne. Jeg vil altså ha frisk pust inn i bransjen – men ikke dårlig ånde, for det skaper dårlig stemning. Så jeg håper det ikke er hold i metodene som det nå snakkes om der ute.

Med dette ønsker jeg alle forlag og forfattere, enten de er her eller der, og ikke minst de viktigste i bransjen, nemlig leserne lykke til – for nå går vi en spennende tid i møte – og jeg håper noe godt komme ut av det. Les om etableringen av den nye Forfatterorganisasjonen og Fredagspraten med Hole.

Med dette ønskes alle en riktig fin dag!  :-)

Mvh. Trude Helén Hole

MIN FORFATTERSIDE 

Mine online vinkurs og vinkompendium finner du her.

Vil du følge denne bloggen, meld deg på nyhetsbrevet eller trykk på FOLLOW oppe til høyre.

Mine bøker – Min TV kanal – Mitt firma – Blogg – Bilder – Vinkurs – Referanser – Linkedin – Twitter – Facebook – Instagram.

presentasjonvinkurs-kompendium