Management & Health News

Vi er ikke tjent med et evigvarende fyllekalas i norsk toppidrett – Tom Tvedt bør gå!

Alkohol har som vi vet fint lite med idrett å gjøre - men fortsatt evner de ikke å ta selvkritikk. At idrettens "sjefer" drikker opp penger som burde gått til barn- og breddeidrett og idrettshaller - er skammelig.

Nye alkoholskandaler blant idrettspampene florerer i media om dagen. Men dette er gammelt nytt. Spørsmålet vi bør stille er; hva gjør vi med det? Jeg har sagt det før og sier det igjen, Idretts-Norge bør slankes i toppen, en del bør ta sin hatt og gå – og pengene omfordeles.

Saken: NIF har nå omsider og etter sterkt press gitt innsyn i anslagsvis 16.000 bilag, fordelt på 1100 dokumenter. Ledere i Norges idrettsforbund, deriblant Inge Andersen (53) og Tom Tvedt (49), har drukket store mengder alkohol for titusenvis av kroner på fellesskapets regning. Alkohol har som vi vet fint lite med idrett å gjøre – men fortsatt evner de ikke å ta selvkritikk.

Her er noen andre eksempler: Norges idrettsforbund (NIF) betalte rundt 240.000 kroner for mat og alkohol på samme restaurant under London-OL i 2012. I andre bilag kom det også frem at fellesskapets midler er blitt brukt til måltider med champagne, konjakk, hummersuppe og østers. Norges Idrettsforbund har også holdt tett om en suite til 185.000 kroner i Sotsji, at de har brukt 900.000 på å kjøpe seg positiv omtale under Ungdoms-OL, og spandert nær 200.000 kroner på samme ungdomsarrangement, og holdt party hos stortingspresidenten for 170.000 kroner, for ikke å snakke om vår nøkterne OL søknad, der det ble brukt hele 2,6 millioner kroner kun på mat og drikke i løpet av 17 dager.

At idrettens “sjefer” sitter og drikker opp penger som burde gått til barn- og breddeidrett og idrettshaller – er direkte skammelig. Nå må politikerne våkne! Det er våre skattepenger de drikker opp, og si meg – hva pokker har alkohol i disse mengder i idretten å gjøre? Enhver med sunn fornuft i omløp vet at alkohol og idrett ikke er forenelig. Men sunn fornuft er tydelig en mangelvare i toppledelsen i norsk idrett, det samme er etikk og moral. Og slike ledere skal vi betale millioner for?

Idretten trenger en heftig omorganisering når det gjelder struktur, mennesker og penger.

Pampene på toppen har vist sin udugelighet lenge nok, det er på tide at noen reagerer. Idretten er har alt for lenge vært en arena der enkeltmennesker, styrer og forbund ganske så fritt kan drive maktkamp for å fremme seg selv, drive med selvforherligelse og feste og drikke på vår regning – og med det glemmer de tydeligvis hva idretten først og fremst handler om.

Nemlig hovedsaklig barn, helse, aktivitet, inkludering og glede!

Pengene bør investeres i kompetanse på bakkeplan og idrettsarenaer, ikke alkohol og fester. Skal vi ha en idrett i vekst, trenger vi kompetanse i alle ledd i form av ansatte og frivillige, men også i styrer og forbund. Jeg har som daglig leder i Norges største enkeltstående klubb i over tre år, dessverre sett altfor mange inkompetente mennesker og styrer på kort tid rive ned og ødelegge gode idrettsklubber.

Kjennetegnet på denne type mennesker er ofte maktbegjær, selvforherligelse, manglende selvinnsikt og manglende forståelse for både økonomi og idrettens verdier, noe vi ser tydelig på toppen av idrettsnorge.

Les også kronikken Idretts-Norge bør slankes i toppen som jeg skrev i Aftenposten i april 2013.

Idrett er i all hovedsak tuftet på barn og unge – og idrettens verdigrunnlag er glede, helse, felleskap og ærlighet. Tom Tvedt viser en begredelig arrogant holdning i disse sakene, ja, han fremstår som direkte dum. Når en toppleder med vitende vilje går inn for å overstyre lovverk og regler og med det godkjenner vanvittige summer til alkohol, så viser dette tydelig at mannen ikke ser sitt ansvar som leder – og sannsynligvis heller ikke har forstått hvilken type organisasjon han er leder for.

At Tom Tvedt ikke ser hvilke konsekvenser denne type mislighold og lovbrudd får for idretten, og heller ikke evner å beklage – er etter min mening oppsigelsesgrunn.

Ukulturer vokser når konsekvenser uteblir. At ledelsen i norsk toppidrett fremstår som et evig fyllekalas, er altså ikke greit. Det er når toppledelsens filosofi er at “disse eier” idretten og kan gjøre som de vil, reise på turer hit og dit og feste som idioter og la skattebetalerne betale – og dette ikke får konsekvenser – at normale retningslinjer for god ledelse tilsidesettes, noe som i dette tilfellet bryter ned idrettens verdigrunnlag.

Signalene er tydelige – ledelsen i norsk toppidrett bør slanke, effektivisere og fornye seg – nytt, rent blod med riktige verdier på plass må nå inn. 

Feilplassering av ressurser – barn fortjener kompetente trenere. Den viktigste jobben foregår på bakkenivå og utføres av de lag og mennesker som er i nærkontakt med barn og utøvere. Det er her penger og ressurser bør settes inn – for det er nemlig udiskutabelt hvem som i hovedsak fremmer idrettens verdier, visjoner og mål.

Men toppledelsen i idrettsforbundet har dessverre ikke ører og tror så godt om seg selv og sin norske idrettsmodell basert på gratisarbeid for alle andre enn dem selv og dugnad i breddeidretten, at nye innspill ofte latterliggjøres.

Forbundene bør nå ta innover seg at samfunnet endrer seg. Det samme gjør idretten og dugnadsånden. Dessverre har det i motsetning til økte midler på bakkeplan – i stedet gått inflasjon i antall forbund og ansatte i disse, samt million-lønninger til grådige ledere, noe som er svært kostbart og lite nevenyttig.

Og mens pampene med millioner i lønn fester og drikker og beskytter seg selv og hverandre, har stadig flere ikke råd til å ha barna i aktivitet og idrettsarenaer forfaller.

Idrettsforbundet må se sitt ansvar og ta innspill fra grasrota på alvor. Frivilligheten forsvinner og barn er mer inaktive enn før, fedme og livsstilsykdommer øker, også blant barn og unge – idrett og aktivitet blant barn og unge er derfor viktigere enn noen gang før.

Hadde Olympiatoppen og Idrettsforbundet gjort jobben sin, hadde svømmebassengene vært fylt med vann og idrettsarenaene vært fullgode. Idrettsaktiviteter hadde vært tilnærmet gratis og mer profesjonalisert – men dette ser ikke Tvedt og co, for de befinner seg tydeligvis i en evig bakrus.

Idretts-Norge bør altså slankes i toppen, en del bør ta sin hatt og gå – og pengene omfordeles. Festligheter og alkohol bør reguleres strengt, antall papirflyttere må reduseres, nivået på lederlønningene må bli fornuftig og større ressurser bør settes inn på bakkeplan. Det er nemlig der de trengs!

Og ikke minst, hele toppledelsen bør skiftes ut umiddelbart – at vi bør begynne med Tom Tvedt er rimelig innlysende!

Les også: Bortreiste Tvedt nektet å si unnskyld for idrettens alkohol-regninger og NIFs økonomisjef nektet å godkjenne alkoholservering, så da gjorde Tom Tvedt det.

……….

Del gjerne.

Klikk deg inn her for å lese om mine bøker og de gode anmeldelsene.

Med dette ønsker jeg dere alle en riktig fin lørdag:-)

Trude Helén Hole

Trykk på FOLLOW oppe til høyre, om du vil følge denne bloggen.

Ønsker du å følge meg på YouTubeInstagramLinkedinTwitter eller Facebook, eller kjøpe mine bøker og vinkurs – kan du gjøre det her.

Tredje bok i serien om Lotte-Marie, Norges morsomste serie – kommer i november 2017.

Trude Helén Hole!-kopi