Books & Literature News Reviews

Når bokanmeldere ikke gjør jobben – kan du gjøre den selv

(Forfatterforeningen.no) Sammen med Ludvig Ortun van der Hagen har Anders Storbråten utviklet nettstedet http://www.pulsereads.com som presenteres i disse dager. Storbråten står også bak nettbokhandelen eREADZ, som har solgt ebøker siden 2009.

zulu-1

– Det nye nettstedet skal ikke bare være en nettbokhandel der du kan bestille bøker, men også et sosialt nettsamfunn for alle med interesse for bøker, som et Facebook for litteratur, sier intitativtager Anders Storbråten til Forfatterforeningen.

puls

På Pulsread kan forfattere, kulturarbeidere, anmeldere, bloggere og boklesere flest anbefale, kritisere og trekke frem bøker. Jo mer aktiv man er, desto flere poeng opparbeider man seg som bruker – og disse poengene genererer til slutt inntekter.

– Vi ønsker å bidra til bedre bredde og mangfold i distribusjonen – vi skal ikke bare fokusere på bestselgere. Her er det brukerne som bestemmer – verken forlagene eller bokkjedene, sier Storbråten. Målet er å engasjere formidlere av litteratur og stimulere leserne til å kjøpe og lese flere bøker.

– Vi ønsker å løfte frem og belønne de som bidrar til å lage anmeldelser, boklister, personlige anbefalinger, sier han. – Tjenesten er åpen for alle, og det er bare å registrere seg på pulsereads.com. Hele artikkelen kan leses her.

Les også dagen sartikkel i Aftenposten: Gründer går til angrep i bokbransjen igjen. Denne gangen vil Anders Storbråten lage «Facebook for bøker».

…….

Mange norske bokanmeldere gjør ikke jobben sin. Dette forumet har jeg derfor ventet på i lang tid – for som en del av dere kanskje har fått med dere, så syntes jeg pressen svikter når det gjelder å omfavne mangfoldet i norsk litteratur som de gjør med norsk kunst. Selv har jeg fått svar fra anmeldere at de ikke anmelder bøker fra Indieforfattere (dvs selvstendige forfattere uten forlag som eksempelvis Emelie Schepp som har solgt over 100.000 bare i Sverige  – les mer her)

For meg er dette totalt uforståelig; det er tross alt forfatterne og bøkene som bør være i fokus i enhver anmeldelse, hvordan boken er utgitt bør være irrelevant.

Norsk presse har også, etter min mening – en lei tendens til å hause opp middelmådige bøker fordi de er skrevet av «etablerte og salgbare» forfattere – og slik forblir disse forfatterne salgbare, mens andre og kanskje bedre forfattere aldri får muligheten til å selge fordi de ties i hjel av norsk presse.

Les også Når media skjuler våre skatter.

Mens enkelte forfattere altså får mye ufortjent mye oppmerksomhet i media, er det stille rundt andre like gode og muligens bedre forfattere. Forfatter Pål Johan Karlsen er et annet eksempel på en vellykket selvpublisert forfatter, men han er det kanskje ikke så mange som har hørt om her i Norge? Karlsen står oppført på amerikansk prestisjeliste og det er ganske kult, dog, ikke så mye å skrive hjem om for norsk presse, kanskje – for han er jo Indieforfatter.

Les også min anmeldelse av Fifty Shades of Fucking Boring.

Det skjer altså ting i bokbransjen og det fort – mens Norge derimot, på mange måter fremstår som et litterært Molboland. Forlagsbransjen er i endring, de store gamle forlagene klarer ikke å henge med og etter min mening vil vi i fremtiden se flere nye fremadstormende selvstendige forfattere med gode manus å by på, og som en av Norges første Indieforfattere gleder jeg meg stort over utviklingen.

Les mer om mitt forlag Feather Books Publishing her.

Bokelskere er utvilsomt de beste bokanmelderne! Indieforfattere er altså en litterær berikelse og dette har de for lengst innsett i resten av verden – dette har imidlertid ikke norske bokanmeldere og media her på berget forstått. Dette sier MYE om bokbransjen i Norge – og nettopp derfor er det bra med nyskapninger som Pulsread.com, for der kan Indieforfattere komme til sin rett ved å møte “Indieanmeldere”, dvs bokelskere som anmelder bøker uten dumme “restriksjoner”. Av denne enkle grunn vil disse bli en berikelse for norsk litteratur!

Indieforfattere + Indieanmeldere = konstruktiv utvikling av norsk litteratur!

Bokelskere vil ha bøker og helst gode bøker, og av den grunn finnes det altså ikke bedre anmeldere enn bokelskere selv – derfor vil jeg anbefale alle som liker å lese bøker til å ta en titt i boksamfunnet Pulsread og se om det er noe for deg og din litterære verden, så sees vi kanskje der? Ps, jeg vil også anbefale bokelskere til å ta en titt på BOK365, for der står det mye bra om litteratur og både nye og gamle forfattere. 🙂

Trude Helén Hole

klikk-her-for-a%cc%8a-lese