News

Informasjon om tvangsmulkt!

Hva er det egentlig med offentlige instanser og formuleringer? Er det slik at de ser på alle som ikke jobber i det offentlige som skurker, og derfor formulerer seg deretter i et slags føre var prinsipp? Eller liker de å skremme folk? I dag mottok jeg følgende mail fra Skatteetaten, og den er formulert slik:

skjermbilde-2017-01-18-kl-08-42-31

Som selvstendig næringsdrivende er det en del dokumenter og rapporter som skal fylles og leveres, og da er det fint at Skatteetaten tar seg tid til å informere om endringer etc, men ærlig talt – på denne måten?

Jeg vil jo tippe at de fleste setter kaffen i vrangstrupen når de mottar denne mailen fordi de tror de har fått tvangsmulkt for noe, sannsynligvis et lovbrudd de mest sannsynligvis ikke vet noe om fordi de fleste av oss faktisk er lovlydige borgere som gjør vår plikt og betaler det vi skal, når vi skal. Og så dumper det ned en mail om tvangsmulkt fra Skatteetaten – og det er i det hele tatt utidig å lese!

Nå var jo ikke dette en tvangsmulkt, det var følgende informasjon:

Tvangsmulkt innføres for mva-meldingen og andre pliktige meldinger til Skatteetaten. Fra 1. januar 2017 kan Skatteetaten ilegge en daglig løpende tvangsmulkt dersom virksomheten ikke leverer mva-meldingen (tidligere omsetningsoppgaven), skattemeldingen (tidligere selvangivelsen) eller andre pliktige opplysninger i tide. For virksomheter som er opplysningspliktige om egne eller andres forhold er det viktig å overholde leveringsfristene. Tvangsmulkten kan gi større økonomiske konsekvenser enn tidligere ordninger. For de fleste næringsdrivende er første innlevering som kan gi tvangsmulkt, mva-meldingen for 6. termin 2016, med frist 10. februar 2017. Dersom dere har årstermin gjelder andre frister.

Derfor hadde det vært fornuftig å latt overskriften vært noe slikt som: Informasjon om innføring av tvangsmulkt ved for sen innlevering mva-meldingen.

Så enkelt er det – det offentlige bør kanskje ansette tekstforfattere til å ta seg av denne type informasjon, så slipper folk i den andre enden å få hjerteinfarkt. Jeg melder meg gjerne til tjeneste, jeg – sånn, når begynner jeg? I dag? Hva faen…

Trude Helén Hole, New Spirit Communication

Del gjerne om du er enig:-)

Skjermbilde 2018-03-06 kl. 16.54.36

Videokurs - klikk her langbilde.jpg