News

Å kaste fullt brukelig sportsutstyr er dårlig imagebygging!

Nordmenn kjøpte sportsutstyr for 14 milliarder kroner i 2015. De største sportskjedene kjemper knallhardt for å få kundene til å handle hos dem. Et av virkemidlene for å kapre kundene er den såkalte «100 % Fornøyd Garantien» som tre av de største kjedene i landet tilbyr sine kunder, forteller TV2 nyhetene oss i dag.

Skjermbilde 2016-03-14 kl. 09.19.12

Får du gnagsår av fjellskoene eller hadde ikke skiene helt riktig farge? Ikke noe problem, sier sportsgigantene Intersport, G-Sport/G-MAX og XXL. Kom tilbake med kvittering, så får du byttet til et nytt produkt i samme kategori og prisklasse. Men garantien har en bakside.

Systematisk ødeleggelse. Et titalls ansatte TV 2 har snakket med i G-Sport/G-MAX og Intersport forteller at butikkmedarbeidere får instruks om systematisk å ødelegge og kaste sportsutstyr som kommer inn på «100 % Fornøyd garantien». Mye av utstyret er så vidt brukt. Bilder TV 2 har fått tilgang på viser hansker, bukser, ski, fjellsko og joggesko som er kastet i en container. Og historiene fra de ansatte er mange.

På butikkenes bakrom brukes en kniv til å skjære opp tuppen av skoen, før produktet ender i en container. For beskjeden er klar: destruer utstyret så det ikke kan selges og brukes igjen. Selv får de ansatte i den aktuelle butikken beskjed om ikke å fortelle kundene hva som skjer med produktene.

Hoppet i stykker sykler. En tidligere ansatt i Intersport forteller til TV 2 at det som regel var klær og sko som ble destruert mens han jobbet der. Men også dyrere varer ble ødelagt og kastet.

– Jeg har ikke tall på hvor mange ganger jeg har hoppet på og ødelagt nye sykler og destruert dyre ski som kunder har returnert, sier han.

Hårreisende og forkastelig. Fagrådgiver i Framtiden i våre hender, Håkon Lindahl, reagerer sterkt på at utstyr som bare så vidt er brukt ender i en søppelcontainer.

– Det er hårreisende. Dette ser ut som helt brukbart utstyr, som kunne vært satt ned til lavere pris eller gitt bort til en organisasjon eller et idrettslag. Noen ganger må man la miljøhensyn gå foran kommersielle hensyn.

Hevder utstyret gis bort. Når vi viser Gresvig-ledelsen bildene vi har fått tilgang til, hevder de at det må ha vært gjort en feil i den aktuelle butikken.

– Ingenting tilsier at vi kaster produkter som er fullverdige og kan brukes, selv om de er brukt. Det gjøres en vurdering i hver enkelt butikk, og enten gis det bort til et godt formål eller selges til lavere pris, sier kjededirektør i G-Sport/G-MAX, Dag Johansen.

Når vi spør Gresvig om eksempler på gode formål eller avtaler med organisasjoner, kommer de ikke på noen. De kan heller ikke vise oss eksempler på varer som har kommet inn på garantien og er satt ut til nedsatt pris i G-Sport på Alnabru, som er en av Oslos største. Les hele TV2s artikkel her, og les gjerne om 2-barnsmoren som ikke har råd til å “spytte i” klassekassa.

……

Endrer ikke praksis. Det er ikke første gang G-sport har blitt tatt med buksene nede. I 2014 kunne vi lese følgende i Vest24: Tonny Kolås er forbannet på sløseri i klesbransjen. – Ett sted må grensen gå, her ødelegger sportsbutikken ting bare for at det ikke skal komme andre til gode. På sin FB side nå i anledning at saken kommer opp på nytt i dag, skriver han følgende: -G-Sport ble konfrontert i 2014 etter mitt container raid, og fikk landsdekkende oppmerksomhet, men tydeligvis gir G-Sport totalt faen, så da kan vel vi gjøre det samme, gi faen i G-Sport!? G for GLEM DET!

Og jeg er enig. Å kaste nytt utstyr er en skammeig praksis. Vi har minstepensjonister, og familier og barn som lever under fattigdomsgrensen her i Norge, og ikke minst har vi flyktninger som også trenger klær og utstyr. At sportsbutikkene ødelegger klær og nytt utstyr som burde gått til mennesker som trenger det og til idrettsorganisasjoner – er fullstendig FORKASTELIG!

Ikke bare forkastelig, men også dårlig imagebygging! Og fra en PR-rådgivers ståsted, ja, jeg er også PR-rådgiver, så er denne praksisen fullstendig uforståelig og nedbrytende med tanke på imagebygging – vi har en univers og et miljø å ta vare på, og hva med å bygge opp en sosial, raus og positiv profil?

Den butikken som markedsfører seg med: Vi har 100% garanti – det du ikke er fornøyd med blir en annen garantert fornøyd med. Vi kaster ikke returnerte varer, men donerer det til de som trenger det.

Vel, en butikk med et slik budskap hadde jeg garantert handlet i og det med glede, og slik er det med den saken! 

Del gjerne.

Trude Helén Hole, New Spirit Communication

Vil du følge denne bloggen, trykk på Skjermbilde 2016-03-20 kl. 20.47.18 knappen til høyre. Følg meg gjerne også på Facebook. Ønsker med dette alle en riktig så fin dag:-)

Annonsebilde New Spirit

Skjermbilde 2016-03-14 kl. 09.15.37