Guest Authors Management & Health News

Du vet hva jeg skal si?

Dagens gjesteblogger er Bertil Andersson som har skrevet et godt innlegg til ettertanke for de fleste av oss, and it goes like this:

Bertil
Bildet er tegnet av Bertils sønn:-)

Du vet hva jeg skal si!?

Livet ville vært litt annerledes uten de gode samtalene – derfor snakker jeg veldig mye med min 10 åring – om de enkle tingene. Det å leke. Det å ha det gøy. Det kan også være det mer komplekse. Det kommer oftere og oftere nå. Det som utfordrer meg til å gi gode svar! Det har sikkert noe med alderen å gjøre eller er det tidsalderen – eller en kombinasjon?

Det er også litt spennende, for han ser livet så annerledes enn meg. Vi hadde en lang samtale for en tid tilbake om vennskap og sosiale medier, etter en overnatting med noen viltre gutter. Sosiale medier brer om seg. Det griper inn i våre liv på en eller annen måte. Det er noe vi må forholde oss til. Skolen diskuterer hva som er riktig og ikke. Foreldrene diskuterer når barna skal bli aktive. Når skal barna få sine første Instgram eller Facebook kontoer?

Er det riktig å vente og holde igjen så lenge man kan – eller bare gjøre som alle andre? Det får være individuelle valg, men det setter oss som foreldre på prøve. Vi skal ta en klok beslutning på vegna av våre barn. Er det skadelig for barna å få ta i bruk sosiale medier? Hva veier tyngst av det positive eller det negative?

Sosiale medier har kraft. Spørsmålene er mange og svarene likeså. Alle guttene på 10 år den kvelden har fått Instagram kontoer. Jeg overhørte samtalen om antall ”følgere” og antall ”likes”. Den kjenner vi på – også som voksne. Jo flere følgere desto mer populær eller kul! For noen kan dette få alvorlige konsekvenser. Vi hører om mobbing, isolering, selvmord – alvorlige saker! Dette leser vi voksne om i avisene.

Samtalen vi hadde gikk ut på hvor flott gutt han er, hvor god venn han er og hvor godt likt han er – det måles ikke i antall ”likes”. Det at noen ikke trykker ”likes” på bildene forteller ingen ting om hvor mye andre er glad i deg eller elsker deg! Bestemor eller bestefar har ikke likt bildet ditt! Mamma har ikke likt bildet ditt! Pappa har ikke likt bildet ditt! Det er de som elsker deg mest! Jeg forstår at det andre betyr noe, men det må man forholde seg til på en annen måte!

Det kan være vanskelig å forstå for en 10 åring. Det å snakke rolig og åpent, være tilstede samt skape gode øyeblikk sammen – gjør at han føler seg trygg på seg selv! Han er åpen! Vi har opplevd dramatiske ting i våre liv som kanskje preger oss litt, men en god nær relasjon skal ikke undervurderes. Det er uvurderlig! Den nære relasjonen, tiden vi bruker sammen og samtalene har gjort ham godt rustet. Det ble lagt merke til allerede i barnehagen og bemerket. Så på slutten av samtalen sa han at antall ”likes” betyr jo ikke så mye. Tenk om strømmen gikk på telefonen, da er det jo borte uansett. Godt sagt!

Når han skal legge seg spør jeg ham ofte: Du vet hva jeg skal si nå? – Ja, jeg vet at du elsker meg masse! svarer han.

Bertil 2Bertil Andersson

Del gjerne innlegget. Vil du bli gjesteblogger, send ditt innlegg til trude@newspirit.no, med ev bilder du ønsker med. Andre gjesteinnlegg finner dere her.

Trude Helén Hole, New Spirit Communication