News

La Mustafa og familien få bli i Norge

Så kom dagen vi fryktet. Forrige onsdag fikk vi vite at Mustafa og hans familie splittes opp og sendes ut av Norge etter å ha bodd her i 7 år!

IMG_6268Mustafa er 13 år og går i klassen til min sønn Johannes. Guttene er gode venner på privaten og også lagkamerater på DIF fotball G02. De har spilt fotball sammen i nesten like mange år som familien har bodd her – og sammen med resten av laget, et meget godt og sammensveiset guttelag, har uker, måneder og år blitt tilbakelagt i felleskap. Guttene har delt både oppturer og nedturer, store gleder og det motsatte når de ikke følte de fikk det til ute på banen. Men sammen har de trent og spilt kamper, vunnet godt og tapt stort, reist seg igjen og kjempet tappert og godt, alle for en og en for alle! Sammen har de utviklet seg til å bli bedre både som spillere og ikke minst som enkeltmennesker. Teamwork, omsorg, vilje og omtanke er stikkord for denne guttegjengen. I snart 8 år av sine små liv, har de 16 guttene stått sammen, side om side.

Men nå er det slutt. En ny epoke begynner. Den uten Mustafa.

Myndighetene ønsker ham ut av landet. 

Og vi forstår det ikke. I helgen var guttene på fotballcup i Skagen. Mustafa var ikke med, for han fikk ikke lov av norske myndigheter ettersom han nå skal utvises fra Norge. Det var et stort savn for oss alle. Våre gutter ble banket 13-0 av de store, danske fotballguttene som var ett år eldre med tøff spillestil, men med ukuelig mot og styrke ga de aldri opp – fordi de spilte for Mustafa!

IMG_6299

Teamwork, omsorg, vilje og omtanke.

Da danskefergen la til kai i går kveld klokken 18.30, kjørte vi det vi kunne for å rekke kirkekonserten i Vardåsen kirke som var arrangert for Mustafa og hans familie – fordi guttene ville være med kameraten sin og delta i konsertens siste sang: We are the World, We are the Children, en sang til Mustafa og hans familie. Vi rakk det bare såvidt, og det var med tårer i øynene at guttene våre stod der fremme i en fullsatt kirke og sang for og sammen med kompis, klassevenn og lagkameraten sinhan de snart ikke har lenger. Og de fortalte det også etterpå, at de hadde problemer med å synge fordi de så på Mustafa og kjente følelsene presse på. Mustafa forstår det heller ikke, hvorfor han ikke får bli hos oss lenger. Det er jo her han hører til! Det er jo her han har bodd mesteparten av hans liv!

IMG_6303We are the World fremføres av Mustafa og klassen hans gjennom 7 år til alle de fremmøtte i kirken, som alle reiste seg. Konferansier for støttekonserten var Petter Nome.

IMG_6302 IMG_6301

Vedtaket om utkastelse av Mustafa og familien hans strider mot FNs barnekonvensjon om barns beste og et generelt humanitært syn på at barn skal beskyttes og ha egne rettigheter som individ. I skrivende stund møtes Mullar Krekar i retten for å ha fremsatt nye trusler mot den norske stat. Rettsaken er forventet å vare en uke. Hva denne mannen har kostet Norge i kroner og frykt, kan ikke beregnes. At denne mannen får bli, mens Mustafa på 13 år sendes ut i det uvisse – er for meg en gåte. Nå trenger vi hjelp av dere, i anstendighetens navn til å hjelpe Mustafa og hans familie!

IMG_6278

Her hører Mustafa hjemme, blant sine kompiser, i trygghet og med en mulighet til en fremtid!

Bakgrunn for innsamlingsaksjonen: Familien kom til Norge desember 2008. Mustafas mor, Samar, har 5 gutter. Minstejenta Sara ble født i Norge i februar 2009 og er norsk. Mor er skilt fra far som ikke har vært i Norge. Barna har ikke kontakt med ham av grunner vi ikke trenger å opplyse. Saken til Samar og barna har pågått i snart 7 år! Det hele er ganske umenneskelig.

Samar har i disse årene jobbet som frivillig både i Vardåsen kirke, Galleri Unika, NaKuHel, Røde kors og Hasselbakken her i Asker. Hun har lært seg norsk, er en god ressurs og en god mor. Barna er fullt integrert, men har i alle disse årene slitt med frykt for å måtte forlate landet de har vokst opp i. Den ene sønnen har utviklet posttraumatisk stress. Barna er redd for å sove om natten, redd for at politiet skal komme og ta dem. Samar ble tvangsgiftet. Fordi Samar er skilt, vil hun etter Jordans lov ikke få lov til å beholde barn som er over 12 år. Det vil si at Mustafa og hans eldre brødre skal til en far de knapt kjenner og som ikke vil ha dem. De to yngste guttene Mustafa og Abdel kan ikke skriftlig arabisk og vil derfor ikke kunne følge med i skoleundervisning, så utdannelse og en trygg fremtid er nå tapt for disse guttene.

Samar og datteren Sara på seks år som begynte i 1 klasse i år, blir sendt til Samar´s mor som bor på Vestbredden. UNE har ikke forholdt seg til faktiske opplysninger og har med dette uforståelige vedtaket om utkastelse fattet i forrige uke, også brutt 5 års regelen som ble innført i mars i år av blant annet V og KRF.

At norske myndigheter splitter opp familier og sender ut barn som har bodd i Norge i 7 år og er fullt integrert – til et land de ikke kjenner, til en “far” de ikke har sett på over 7 år og som ikke vil ha dem, til et land der uroligheter og utrygghet er en del av hverdagen (Jordan er naboland av Syria og har et serdeles strengt regime, slave- og barnearbeid er vanlig, politiet utøver vold mot befolkningen, kvinner er uten rettigheter etc), er ikke bare brudd på 5 årsregelen, det er inhumant, forferdelig og uverdig, og strider mot FNs barnekonvensjon. Derfor har vi startet en innsamlingsaksjon for å få omgjort dette vedtaket.

Innsamlingsaksjon til rettsak mot den norske stat. Orientering om innsamling ble gitt til støttegruppen Stopp utkastelsen ila helgen som var, og i løpet av kort tid og sammen med kirkekonserten, ble det samlet inn rundt 90.000.- kroner! Vi er med andre ord mange som kjemper for Mustafa, hans familie og deres rett til en fremtid! Men vi trenger mer for å kunne gjennomføre en rettsak mot staten Norge.

Det er opprettet en konto – Liv Ruud, med nr. 1208 26 52998.

Så jeg spør nå dere om dere kan hjelpe. Jeg vet at mange av dere ikke kjenner disse barna, ei heller Samar. Jeg håper allikevel at noen av dere viser medmenneskelighet og med det hjelper noen som sårt trenger det slik at familien kan forbli samlet, og Mustafa fortsatt kan vokse opp i Norge i trygghet, i likhet med sine venner og lagkompiser gjennom 7 år. Takk!

Trude Helén Hole

0 comments on “La Mustafa og familien få bli i Norge

Leave a Reply