News

Babyer har ingen ting på en kafé å gjøre!

Juhuuu! Tilbake fra en fantastisk ferie, der vi tilbrakte tilsammen to uker i Kroatia, Dubrovnik og ikke minst Korsula – en øy vi har forelsket oss i. Bilder ser du her🙂 Bildet under er derimot fra Rhodos for mange år siden, og er hentet opp i anledning dette innlegget, der mitt budskap er: Babyer har ingen ting på kafé å gjøre!

DSC02808

Mennesker trenger bevegelse som = god helse, også for babyer!

Nå må disse barsel-mødrene GI SEG!! Vel hjemme og tilbake til bloggverdenen ser jeg at folk engasjerer seg sterkt i ett innlegg min bloggkollega Linn Dahlman Doherty skrev om barselmødre med tittelen: Nå må disse barsel-mødrene GI SEG!!

Skjermbilde 2015-08-14 kl. 08.50.20

Saken handler om en kaféeier på Røa som har sett seg lei på at kaféen hans okkuperes av foreldre, bleier og babyer, og derfor har hengt opp en lapp på døren. Flere småbarnsmødre har reagert sterkt på lappen, føler seg støtt og mente ordlyden var provoserende. Linn Dahlman Doherty, derimot, snart mamma:-) forsvarer eieren i et blogginnlegget som kan leses her. Doherty mener det er mødrene som provoserer, er egoistiske og mangler folkeskikk, og skriver følgende i innlegget sitt:

-Man går tydeligvis inn i en transetilstand, hvor hele verden dreier rundt en akse av deg og din baby. Denne gangen er det en stakkars kafeeier på Røa som får gjennomgå. Han satt opp denne lappen forrige uke og det har ikke gått upåaktet hen. Både toppbloggere og mammanett/forum får ikke kjeftet nok over dette oppslaget. Hvem er det som har dårlig folkeskikk? I allefall ikke den stakkars mannen som prøver å få en kafe til å gå rundt. Dessuten ber han ingen om å reise dit peppern gror, han ber pent om et lite varsku før kafeen hans blir omgjort til en helsestasjon.

…..

Men på nettet går altså mødre mann av huse for å finne steder å okkupere under barseltiden sin. Også en pappa har reagert på lappen og dens ordlyd. Hans-Petter Nygård-Hansen, som selv jobber med kommunikasjon, forteller at han stusset veldig da han for noen dager siden besøkte spisestedet på Røa. Til mammanett sier trebarnsfaren at han synes teksten var provoserende og reagerer spesielt på måten kafeen har valgt å ordlegge seg.

For meg er dette totalt uforståelig. For hva er galt med denne teksten – dette er jo klar tale. I kommunikasjon som både Nygård-Hansen og jeg jobber med, er det viktig med tydelighet, og jeg ser derfor i motsetning til Nygård-Hansen ikke nødvendigheten av å sette opp smilefjes eller pynte på en lapp som informerer om noe som er ganske innlysende.

Vi kan ikke bare ture inn og okkupere kaféer og holde møter og barseltreff som vi vil. Vanligvis booker en møterom. Det må en ofte også gjøre i en del bedrifter en arbeider i, og daglig leder av kaféen vil selvsagt tjene penger på virksomheten sin som alle andre.

Barselskvinnene mener kaféeier mangler folkeskikk, mens de samtidig overfyller stedet med babyer og bleier. I følge daglig leder Daniel Choi hos Miso Cafe Mat og Vinhus, har kaféen i en årrekke hatt store utfordringer med at de til tider er overfylt av foreldre i barselpermisjon som gjerne blir sittende fra klokken elleve til tre – det er fire timer!

-Vi er et lite sted med begrenset antall sitteplasser, men på det meste har jeg talt 13 barnevogner samtidig på utsiden her. Enkelte barselgrupper oppfører seg som om de er hjemme i sin egen stue og okkuperer det største bordet i timevis. De verste eksemplene har vært når de har skiftet bleie på bordene og når det til og med har ligget igjen bæsjebleier under bordet når de har dratt, forteller Choi.

Også andre gjester klager – vel, det er  jo rimelig innlysende som også Linn påpeker i sitt innlegg, at det ikke frister for mennesker uten barn å sitte i lukten av sur gulp og bleier, og spise kanelboller. Babygråt kan jo også være litt påtrengende, så når jeg ser en stor barseltreff på en kafé, går jeg ganske enkelt et annet sted, for jeg orker det ikke og slik er det med den saken:-)

Med andre ord syntes jeg kaféeier Choi er i sin fulle rett til å henge opp en lapp som informerer om noe som burde vært innlysende. Ingen kafeeier setter pris på at kafeen blir okkupert i timesvis av foreldre i barselpermisjon og andre som holde møter, uten å legge igjen nok til at han får betalt regningene sine. Ordlyden på lappen er etter min mening heller ingen ting å syte over, som Nygård-Hansen og disse mødrene over her gjør.

Den er kort og presis og på sin plass.

Babyer har ingenting på kafé å gjøre. Når alt dette er sagt, vil jeg gjerne tilføre en ting til i debatten – og det er at babyer etter min mening ikke har noe på kafé å gjøre. Jeg har selv tre barn, og vi tilbragte ikke våre barseltreff i kaféer, men hjemme hos hverandre. Vi var inne på vinteren og ute på en plen om sommeren slik at barna våre fikk begeve seg fritt, krype rundt og utforske verden og hverandre, og med det utvikle både kropp og hode.

I dag er den vestlige verden blitt for stillesittende – bevegelse er nødvendig for en god helse og et langt og godt liv. Foreldre som legger forholdene til rette for at barn og babyer skal få en god start på livet ved å få bevege og utvikle seg, og rote rundt sunne omgivelser – er i mine øyne gode foreldre. Det samme kan jeg ikke si om foreldre som er nevnt over her, som lar babyen sitte på fanget eller i en vogn i timesvis på en kafé – fordi en velger egne behov foran barnets.

Dog, selvsagt er nevnte tilfelle på Røa ekstremt. En må selvsagt gjerne gå på kafé med babyen, men vanlig folkeskikk må en kunne forvente også av foreldre i permisjon. Å skifte bleier på bordene hører ingen steds hjemme, og barnets behov må komme først. Store barseltreff kan fint holdes andre steder og tre/fire timer som daglig leder Choi nevner over her – er drøyt.

Alt til sin tid, er det noe som heter. Husk at babyer også er svært mottakelig for impulser etter ni måneder i isolat og mørke, og blir fort utslitt. Når du har fått barn, må du derfor ta ansvar og la en del andre ting vente. Babyer har ganske enkelt fint lite i timer på en kafé å gjøre.

Trude Helén Hole

Ps, mine gravidebilder av flotte Linn Dahlman Doherty finner du her. Andre tilsvarene artikler finner du under Aktuelt og Trening, bevissthet og selvutvikling. Følg meg gjerne på sosiale medier –> Min FB side finner du her.

Min logo

 

0 comments on “Babyer har ingen ting på en kafé å gjøre!

Leave a Reply