Management & Health News

Vet du hvorfor vi feirer St. Hans?

Lurer du på hvorfor vi feirer St. Hans aften og hvorfor vi brenner bål? Har det noe med at jenter skal plukke blomster og legge dem under puten for å ønske seg noe for fremtiden, eller hekser som brygger, eller feirer vi at solen “snur”?

Skjermbilde 2015-06-23 kl. 09.46.56

Bål, hekser, sommernatt, blomster og drømmer om den du skal gifte deg med…

Vi feirer Johannes døperen. Sankthans, Jonsok eller Midtsommer er en kirkelig høytid til minne om døperen Johannes fødsel. Dagen feires den 24. juni og er oppkalt etter døperen Johannes danske helgennavn St. Hans. Dagen var helligdag inntil 1770 da den ble avskaffet ved festdagsreduksjonen, eller helligdagsreformen, som ble underskrevet av kong Christian VII den 20. oktober 1770. Reformen innebar en halvering av religiøse markeringer i Danmark og Norge. Dagen kan også kalles Jonsvaka som er norrønt og betyr våkenatt for Jon. Sankthansaften feires i dag 23. juni, kvelden før høytidsdagen på samme måte som for eksempel jul-, påske-, og pinseaften.

Bålbrenning, en hedensk skikk. Sankthansfeiringen er forøvrig også knyttet til gamle før-kristne midtsommertradisjoner som ble markert på ulikt vis over hele Nord-Europa, ofte mer som en folkelig fest enn en kristen høytid. I Norge feires særlig sankthansaften som en hyggelig sommerfest med store sankthansbål hvis været tillater det. Skikken med å brenne svære bål, særlig langs kysten, var opprinnelig en hedensk skikk. Før i tiden var det nemlig vanlig å tro at åker og eng som ble lyst opp av santkthansbålet ville bli ekstra fruktbare, og at bålet ville beskytte mot onde makter. Og den type beskyttelse trenger vi jo også i dag, ikke sant? 🙂

Hekser og “dra til Bloksberg”. Ilden skulle forøvrig også holde heksene borte, og i følge folketroen var heksene spesielt aktive midtsommernatt. De kunne for eksempel være ute denne magiske natten for å samle ingredienser til sine trolldomsaktiviteter, eller de kunne være på vei til heksemøte på Blokksberg, en fjelltopp i Tyskland. I Bergen har vi også et eget heksefjell, kalt Lyderhorn. Ta gjerne turen opp dit om du ikke har andre planer denne natten og sku utover hav og by, og bare vær til stede – føl den energiske magien som kun lyse sommernetter kan by på. Og kanskje ser du noen fly forbi på sopelime…

Plukke blomster og drømme søtt. Jeg husker vi plukket blomster og la dem under puten. Jeg vet ikke om denne skikken har gått ut på dato, men i følge gammel overtro kan jentene plukke syv ulike sorter blomster på St. Hans aften, legge dem under hodeputen sin når hun skal sove. I drømmene sine den natten skal hun angivelig kunne se sin fremtidige ektemann. Er det ikke flott? Vel, det var i hvert fall både spennende og romantisk – den gangen:-)

Så nyt dagen, dere, be nice og ha en riktig fin St. Hans feiring alle sammen!

Ha en strålende dag, alle sammen – følg drømmen din, og spre kjærlighet og glede hvor enn du ferdes. 🙂

Mvh. Trude Helén Hole

MIN FORFATTERSIDE 

Mine online vinkurs og vinkompendium finner du her.

Vil du følge denne bloggen, meld deg på nyhetsbrevet eller trykk på FOLLOW oppe til høyre.

Mine bøker – Min TV kanal – Bilder – Vinkurs – Referanser – Linkedin – Twitter – Facebook – Instagram.

Time spent with good books is never wasted. (5)

0 comments on “Vet du hvorfor vi feirer St. Hans?

Leave a Reply