News

Foreldre kjøper likes og falske venner til barna sine

Foreldre kjøper likes og falske venner til barna sine, i følge NRK. Og i mellomtiden øker selvmordsstatistikken blant unge. Om ikke dette er psykisk mishandling av barna, så vet ikke jeg!

Skjermbilde 2015-06-26 kl. 15.47.34

Jeg holder i skrivende stund på med en bok om selvmord. Sosiale medier og mangel på nettvett, samt det triste faktum at mange blir avhengig av “likes” og positive tilbakemeldinger på det ytre – med andre ord faktorer som i det store og hele ikke betyr noe som helst, kan være avgjørende for en vår mentale helse, om den er sunn eller ikke. Den alt-opp-slukende og strevsomme jakten på “åh, du er så fin” og liker-klikk,  er etter min mening symtomer på et samfunn i ubalanse.

Den mentale helsen ødelegges. Med andre ord – liv ødelegges. Å være avhengig av “likes” og den korte lykkefølelsen det gir, er i mine øyne like ille som å være rusavhengig eller spilleavhengig. At barn og unge i økende grad bortimot ruser seg på antall likes, er derfor urovekkende. Dette påvirker den mentale helsen svært negativt fordi det ikke har rot i noe konstruktivt, men tvert om er nedbrytende og forsterker følelsen av meningsløshet og ikke minst ensomhet når liker-klikkene uteblir. Dette kan få fatale konsekvenser for den enkelte og vårt samfunn som helhet. Jaget rundt det å være såkalt “vellykket” skaper depresjoner, ensomhet og følelse av mislykkethet – at foreldre bidrar til dette er for meg totalt uforståelig!

Derfor reagerer jeg sterkt når foreldre velger å bli en pådriver og del av galskapen, i stedet for å være en sunn motvekt som holder barna godt plantet på jorden ved å fortelle dem hva som betyr noe er her i verden – og det er ikke antall liker-klikk!

Foreldre som kjøper likes til barna sine, bør etter min mening derfor skamme seg. Å rulle barna inn i en falsk og syk verden, der alt kan kjøpes bare du er en stor nok idiot og har penger nok, er ikke et godt signal å sende ut.

Hva dette i sum gjør med barnas egenverdi og selvfølelse oppdages kanskje ikke før det er for sent, før barnet er et mentalt vrak som medisineres for depresjoner med medisiner som forsterker negative tanker og øker faren for selvmord.

I stedet for å kjøpe likes til våre barn – bør vi derfor fortelle dem at 3 eller 30 likes ikke spiller noen rolle!

Foreldre bør ta ansvar, vise ryggrad og si nei til kjøp av likes, og i tillegg som nevnt lære barna at antall “likes” ikke er synonymt med et vellykket liv. Tvert om! Og skolene bør innføre totalforbud mot mobilbruk. Dette av flere årsaker, fokus, tilstedeværelse og optimalisering av læremuligheter når elevene faktisk er på skolen – er noen. Vi godt voksne klarte oss utmerket på skolen uten mobil! Mobbing og den negative like-trenden som er avhengighetsskapende og ødelegger den mentale helsen til elevene, en annen.

Så tenk litt på det om du er en av de som luller barna dine inn i en stressende verden i jakten på det perfekte, en verden fyllt av usikkerhet og utilfredshet – en overflatisk klikkeverden der overflaten glitrer og alt kan kjøpes – mens innsiden rotner på rot!

Ikke bare skolene bør sette grenser, også i hjemmet bør eget og barnas bruk begrenses. Legg mobilen på kjøkkenet når det er natt så barnet ditt får sove. Lær barna dine at det ikke er bilder, hvordan de ser ut, eller antall likerklikk som definerer hvem de er – men hvordan de er mot andre. Lær barna dine at de er god nok som de er, at de har en egenverdi i tråd av å være seg selv. Og ikke minst; lær barna dine å være glad i seg selv – egenkjærlighet er viktig!

For er vi mennesker glad i oss selv, er det ikke så viktig hva andre måtte mene om oss. Så enkelt er det! 

Jeg vil avslutningsvis minne om at det ytre er en skjør verdi å investere i. Skjønnhet vil falme – og det er en sannhet. Indre verdier gir større og sikrere avkastning, og er ryggraden som skal bære oss gjennom tykt og tynt og skjerme oss mot negativ, ytre påvirkning som beskrevet over her. Antall liker-klikk er og forblir totalt meningsløst – det er mitt enkle budskap, og det bør folk nå begynne å forstå. Foreldre også!

One commitment only, be true to yourself. Get a life that feels good on the inside – not one that looks good on the outside.

Trude Helén Hole

……….

NRK´s artikkel om kjøp av likerklikk kan du lese her, samt Skoleveska mi koster 9.000.- Les også det populære innlegget om Selfiesykdommen. Ha en god uke dere!

0 comments on “Foreldre kjøper likes og falske venner til barna sine

Leave a Reply