Management & Health Sex & Relationships

Spiller du hovedrollen i livet ditt?

Don´t stand in the corner of your own life – get in to the middle. Og med dette mener jeg at du skal være midtpunkt i eget liv. Alle fikk nemlig utdelt en hovedrolle den dagen vi ble født, so play it – and play it well.

Be someone that makes you happy

Og først som sist – dette handler ikke om å være egosentrisk – det handler om å ta ansvar over eget liv – og ikke minst, dette handler om hvordan du skal lære barna dine det samme – å spille hovedrolle i eget liv. For tross alt, hvem andre skal gjøre det?

Så kanskje det er på tide å entre scenen om du ikke alt har gjort det – det er ikke farlig, virkelig ikke. Og det er ingen grunn til at andre skal spille den, hovedrollen i ditt liv, er det vel? Eller gjør du det – lar kjæresten, barna eller foreldrene dine, eller antall likerklikk på sosiale medier, eller enkelte venner spille hovedrollen og styre livet ditt, mens du selv nøyer deg med å spille annenfiolin – tenk etter, setter du andre og annet foran deg selv? Danser du etter en annens pipe?

Why?

Barn spiller automatisk hovedrollen – den ligger der helt naturlig frem til vi voksne lærer dem noe annet. Alle er født med selvoppdrift, egenverdi, nysgjerrighet og egne tanker og meninger. Dessverre opplever mange av oss at vi i oppveksten strippes for dette. Vi lærer at andre skal bestemme over oss, og i tillegg skal vi tilpasse oss systemer, regler, normer og lover, og andre mennesker. Vi blir lært opp til å spille annenfiolin.

Mange blir til og med lært opp til å føle seg som små mennesker uten verdi. Vår selvfølelse blir plukket fra hverandre bit for bit.

Du skal ikke tro du er noe!

Kanskje er du en av dem som nå kjenner seg igjen. Jeg er en annen. Eller det vil si – jeg var. Under oppveksten følte jeg meg liten, usynlig og verdiløs uten selvfølelse. Vi var redd vår far og alle typer autoriteter. Jeg gjemte meg bort der jeg kunne – med unntak når jeg skrev innlegg for avisene i Bergen. Da følte jeg meg stor og betydningsfull, og hørt, selv som 13-åring.

Oppveksten din kan bli fasit for resten av ditt liv, jeg skriver kan, for det er viktig å tenke på at ofte kan det negative bli noe positivt. Frykten og mindreverdighetskompleksene jeg ble pådyttet, gjorde meg svært robust – dette ga meg utholdenhet og mental styrke. Jeg ble med denne ballasten tidlig en kriger og tok livet mitt tilbake da jeg flyttet hjemmefra som 17 åring. Da tok jeg styring fullt og helt, og viste det tydelig for omverdenen. Hovedrollen var min – jeg inntok scenen og manus skrev jeg selv. Frihet, ansvar og respekt for meg selv ble førende – og med dette blir du også respektert av andre. Tenk litt på det.

Når det er sagt – det kunne gått den andre veien. Jeg kunne havnet i skyggenes dal, gjemt meg bort blant dritt og faenskap i lite konstruktive miljøer, nettopp fordi egenverdien var så lav i oppveksten. Men selvoppdriften var heldigvis større. Derfor:

Vår største oppgave som foreldre er å ruste våre barn opp til å møte fremtiden – ikke bryte dem ned slik at de forblir i fortiden.

Vi har altså fått utdelt en rolle i tråd av å være født – den viktigste rollen av alle. Hva du gjør ut av den er opp til deg selv. Jeg tror imidlertid at mennesker som stiller seg på scenen der alle kan se dem tydelig – slik jeg gjorde – lytter mer til sin egen stemme, sine egne ønsker og behov, og formidler dette tydelig utad. Jeg liker å kalle det:

One commitment only – be true to yourself!

Det er ganske enkelt, klarer du ikke å se på deg selv som det viktigste mennesket i ditt liv og tenke og handle deretter, så lever du i bunn og grunn et amputert liv – det er ingen tjent med og aller minst deg. So respect yourself, play your life – and play it well.

Er du tro mot deg selv, får du et sannferdig og rikere liv. Mennesker som våger å leve i lyset og er tro mot seg selv, lever etter min mening et sannere liv der løgner og bortforklaringer blir overflødig. Mennesker som er tro mot seg selv, er ekte og sannferdig – de sier det de mener og mener det sier, fordi de har forstått at det ikke er noe poeng å pynte på sannheten eller å late ikke som at de er noe de ikke er. Dette beriker eget liv.

Klarer du å ta hovedrollen og ta ansvar for eget liv, beriker du også livene rundt deg. Du vil nemlig inspirere andre til å holde sin sti ren, du vil inspirere andre til å være ekte og til å stole på nettopp fordi du ikke har noe å skjule eller har en agenda som ikke tåler dagens lys. Dette vil reflekteres positivt tilbake til deg, fordi du med dette tiltrekker deg riktige mennesker.

Ingen er tjent med mennesker som lever i det kalde, skyggefylle hjørnet og er sur og bitter fordi de lar seg styre av mennesker i solen – den plassen de selv skulle hatt om de hadde hatt ryggrad til det. En del mennesker mangler nemlig ryggrad og bruker livet på å skylde på andre i stedet for å ta ansvar selv ved spille hovedrollen. Det er ganske urimelig.

Og ryggrad er viktig – det er vår plikt å gi barna våre en solid ryggrad. Den skal nemlig bære dem gjennom tykt og tynt et helt liv og tåle både rufsevær og storm, og faenskap. Og da må barna også tåle sol, lys, varme og godhet, ikke minst fra seg selv. Vi er vår strengeste dommer og ofte er vi for streng med oss selv.

So be nice, er budskapet her – vi må som regissør i eget liv, tåle å gjøre feil – det kalles å leve:-)

For å oppsumere – spiller du hovedrollen eller en/flere biroller? Svært mange av de jeg coacher føler de lever for å tilfredstille andres behov og krav. De mister seg selv og sine drømmer og undergraver egne liv. De spiller biroller. Dette er trist og totalt bortkastet. Jeg lærer derfor mine barn i motsetning til min egen oppvekst, å spille hovedrollen og det mener jeg er en omsorgsfull og kjærlig gave å gi, kanskje den største. For med dette lærer de å ta ansvar & elske seg selv som den de er og være raus med den store kjærligheten de da faktisk bærer på – og ikke minst lærer de å være ekte ved å si hva de mener og føler – og med det leve et mer sannferdig liv.

Det handler om å være trygg på seg selv og med det vise raushet og tydelighet for omverdenen. Det er ikke så vanskelig – det handler bare om å ta den rollen du fikk da du ble født og synge med den stemmen du har – den er god nok. Og manuset, det skriver du altså selv.

One commitment only – be true to yourself and be someone that makes YOU happy!

…….

For samtaler eller coaching, send mail til trude@newspirit.no

Ønsker med dette alle en super dag:-)

Del gjerne innlegget – takk.

Trude Helén Hole, New Spirit Communication

Trykk på FOLLOW oppe til høyre, om du vil følge denne bloggen. Ønsker du å følge meg på YouTubeInstagramLinkedinTwitter eller Facebook, eller kjøpe mine bøker og vinkurs – kan du gjøre det her.

klikk-her-for-acc8a-lese

0 comments on “Spiller du hovedrollen i livet ditt?

Leave a Reply