News

99 av 100 voldtekter uten domfellelse – ønsker kvinnen å bli voldtatt?

I forrige uke kunne vi lese i Aftenposten at 99 av 100 voldtektssaker ender uten fellende dom.  Hver tiende kvinne i Norge blir voldtatt i løpet av livet, halvparten av disse er under 18 år når voldtekten skjer. Voldtekstofre og eksperter fraråder å anmelde voldtekter – hvorfor leser du i artikkelen over.

Skjermbilde 2015-04-26 kl. 12.41.33

Jeg har også mitt klare syn på problematikken, og nettopp derfor henter jeg opp igjen en artikkel jeg skrev som svar på et innlegg skrevet av Karin Monsen i samme avis for noen år siden i anl voldtekter.

Monsen legger skylden på kvinner – vi må tåle å bli voldtatt, fordi vår kultur, les “likestilling” nærmest tilrettelegger for det, og da kan det selvsagt ikke felles noen dom, eller hur?

Det handler etter mitt syn om holdninger som må endres hos mennesker som nettopp Monsen – men også innenfor rettsvesenet. Her er innlegget mitt i sin helhet:

En overseksualisert kultur, skriver statsstipendiat Nina Karin Monsen i Aftenposten 16 mai i anledning den pågående debatten om voldtekt. Og den overskriften støtter jeg fullt ut. Jeg har selv skrevet mye om hvordan blant annet media er en pådriver for denne ukulturen. Nettavisen er en av verstingene der fordummende sexartikler og nakenhet fremmes for å tjene penger.

Jeg er altså enig i overskriften, men har problemer med å følge resten av innlegget til Monsen. Jeg tolker det nemlig som sterk kritikk av kvinnen – vi må tåle å bli voldtatt fordi vi nærmest ber om det selv. Monsen skriver blant annet følgende:

-Dagens moderne kvinner krever rett til å kle seg utfordrende, gå full og alene på byen nattetider. Kommer det en ulv i mannsklær vandrende forbi, skal han forholde seg til kvinnens rettigheter og være blind for muligheten som et ubeskyttet offer gir ham…

Dagens moderne kvinner krever å gå full og alene – bare smak på den påstanden – den er direkte smakløs, latterlig, stigmatiserende og farlig. Moderne kvinner krever selvsagt ikke å kle seg utfordrende og gå full og alene nattestid. Men om vi en gang befinner oss alene i gaten en sen nattetime, beruset og kledt som vi er kledt – så krever vi å kunne gjøre det i likhet med mannen som skal hjem – uten frykt for voldtekt.

Moderne kvinner er rask og villig, skriver Monsen videre, og lar det gå inflasjon i bruken av moderne kvinner – kanskje for å skape distanse til dem hun kritiserer og seg selv. På den ene siden har vi altså moderne kvinner som hun skriver:

dåner av beundring over en erigert penis og vil ha så mange som mulig. Orgasmer i fleng er målet. Moderne kvinner er raske og villige. At kvinner sier nei, men mener ja, er evig sant i den maskuline verden – og så har vi Monsen på den andre siden; stemmen fra det dunkle mørket som sier nei og mener nei!

Monsen nevner serien Sex og Singelliv for å underbygge påstandene sine. Vel, livet er som de fleste vet ikke en film, tv-serie eller en musikkvideo, så sammenlikningen er totalt skivebom. Påstandene Monsen fremmer er derfor preget av uvitenhet og har overhodet ikke noen rot i virkeligheten. De fleste kvinner klarer utmerket å skille mellom underholdning og eget liv – og når jeg skriver eget liv – så mener jeg også at folk må få lov å leve det slik de ønsker uten at det skal moraliseres i hjel av slike som Monsen.

Villige og aktive kvinner. Monsen skriver at dagens menn har lært at kvinner er seksuelt villige og aktive. Og ja riktig – samfunnet har nemlig gått fremover og heldivis for det. Den vestlige kultur har endret seg – kvinnen er ikke lenger bare til pynt og en fødemaskin. Hun er ikke lenger umyndig – hun fikk stemmerett og rett til utdanning og arbeid. Menn setter ikke lenger dagsorden for hvordan kvinnen skal tenke, føle og oppføre seg – og vi trenger virkelig ikke kvinner som Monsen som tydeligvis ønsker å ta over den formynderrollen.

Til deg Nina Karin Monsen: Samfunnet har endret seg og det til det bedre. Når du påstår at moderne kvinner krever å kle seg utfordrende, gå full og alene på byen nattetider, så har du sovet i timen. Vi gjør selvsagt ikke det – men vi krever å få være mennesker vi også. Og vi går ikke i kortere skjørt nå enn for 40-50 år siden, da du var ung – vi ønsker å kle oss som vi vil uten å bli stigmatisert av slike som deg – og vi ønsker å kunne gå hjem trygt, selv om vi er beruset.

Hvem er så skyld i voldtekt? Alle må ta ansvar for egen trygghet, også ved inntak av alkohol – du kan bli ranet, slått ned og voldtatt – men det er kun når det gjelder voldtekt at skylden legges på offeret som du gjør i innlegget ditt. Det er skammelig og trist at vi ikke har kommet lenger!

Du undergraver også mannens intellekt ved å gjøre ham til et primitivt dyr som styres av enkle drifter og mulighet til å ta et lett bytte. Dette faller på sin egen urimelighet – menn er ikke dyr og han vet godt hva han gjør om han begår en vold-tekt. Og kvinnen er ikke ansvarlig om hun blir vold-tatt uansett hvordan hun går kledt og når tid på døgnet. Det ligger i ordet – voldtekt!

I dag kan heldigvis vestlige kvinner få lov å få orgasme uten å bli buret inn og lagt i reimer, eller brent på bål fordi menn bokstavelig talt, tente på henne. Dette er i Monsens øyne er en dårlig utvikling. Hun avslutter det hele med følgende:

Mens mannen voldtar henne, ødelegger hun kulturen rundt seg…

Vel, det finnes fortsatt regimer som steiner, pisker, brenner og henger kvinner fordi de har blitt voldtatt eller har en mobil. Kanskje du Monsen burde flytte dit? For holdningene dine hører så absolutt ikke hjemme i et moderne og likestilt samfunn.

Trude Helén Hole

Monsens artikkel. Les også, Iranske kvinner kaster sjalet på Facebook. Og Gravid kvinne dømt til pisking og dødstraff for “utroskap” og frafall fra Islam, vær snill og klikk inn og signer.

Cityscape 2

 

0 comments on “99 av 100 voldtekter uten domfellelse – ønsker kvinnen å bli voldtatt?

Leave a Reply