Management & Health News

Selfie me, me, me… Dette er GALSKAP!

(VG) Pøser du ut selfies på sosiale medier? Da kan du være syk – eller være i ferd med å bli det, i følge eksperter. Eksperter i Storbritannia og USA knytter selfie til et overkritisk fokus på eget utseende, og i verste fall psykisk lidelse. Mennesker som har stor trang til å stadig knipse og publisere selfies, kan ifølge fagfolk ha underliggende mental forstyrrelse, skriver Daily Mail.

Selfie me 1

Her er min selfie – I knoooow, ser totalt gærn ut, og det er også meningen, for det er for en tv-serie. Jeg spiller en som sender rare selfies til kjæresten. I virkeligheten tar jeg ikke selfies, eller trynebilder som her – for det er totalt meningsløst etter min mening. Hva er poenget liksom? Selfies er som bildet mitt over illustrerer – ren galskap!

Sykelig opptatt av eget utseende. – To tredjedeler av pasienter med forstyrret kroppsbilde, såkalt dysmorfofobi BDD, har en sterk trang til gjentatte ganger ta og poste selfies i sosiale medier, ifølge en av Englands ledende psykiatere, Dr. David Veale. Dysmorfofobi er en sykdom som kjennetegnes av sykelig opptatthet av eget utseende, med fokus på minimale «feil» eller imperfeksjoner.

Mer selvkritiske enn noen gang. BDD kan være et symptom ved flere ulike psykiske lidelser. I en ny undersøkelse fra American Academy of Facial Plastic and Reconstructive Surgery, mener plastikkirurger at stadig yngre ønsker å korrigere hvordan de ser ut, på grunn av kraftig økt utseende-fokus.

– Sosiale plattformer som Instagram, Snapchat og apper som kun er bildebaserte, tvinger pasienten til å granske sitt eget utseende i mikroskop med et mer selvkritisk blikk enn noen gang før, sier Dr. Edward Farrior. Akkurat nå svever mer enn 230 millioner selvportretter med hasjtaggen #me på bildetjenesten Instagram.

Skjønner? 230 millioner selfies på et sted!

Blikke sett da, vettø! 

Publiserer du selfies hver dag? Da bør du snarest gjøre noe med det, for dette er altså en lidelse, og i tillegg en svært tidkrevende lidelse som spiser opp livet ditt. For ikke bare tar det tid å ta bildene som sikkert er minst 30 hver dag i følge enkelte, proffe selfie meér, men du må bruke tid på å velge ut bilder og redigere/retusjere disse i god Fotballfrue-ånd, og deretter sjekke likes and so on – så det er jo bortimot en heltidsjobb.

Spørsmålet er hvor viktig og meningsfylt er dette er – og deretter må en spørre seg selv: kan en leve uten å ta selfies? Jeg har blokkert en del jenter/kvinner på FB fordi jeg ikke orker å ha de usedvanlige mange selfiesene deres inn i stuen min. Jeg er ikke interessert i å se oversminkede, stive tryner med rosa restylinelipper i kyssemodus i min feeder – det ser bare usedvanlig tåpelig og stakkarslig ut.

Og jeg er heller ikke interessert i å se ned i dype kløfter, eller ha rumper up in my face. Det er bare irriterende. Og nei – jeg er ikke misunnelig. Jeg syntes dette fenomenet er direkte patetisk. Sånn, godt å få det ut. Her er noen eksempler:

Skjermbilde 2015-01-23 kl. 17.24.28 Skjermbilde 2015-01-23 kl. 17.23.40Skjermbilde 2015-01-23 kl. 17.30.19

Skjermbilde 2015-01-23 kl. 17.29.50

At jenter og kvinner i dag velger å gjøre seg til objekter – er for meg totalt uforståelig!

Og hva er forresten greia med at det nesten bare er jenter som er selfie meér? Er det slik at om vi bare får noen likerklikk på dagens valg av lip gloss, den nye hårfargen, de nye vippe-extensionsene – så er dagen reddet? Just asking.

Hør her jenter; 20 selfies hver dag er ikke sexy – tvert om – det er et tegn på dårlig selvbilde!

Og hvorfor tar ikke gutta selfies i like stor grad? Fordi de syntes det er latterlig? Eller fordi de er mer opptatt av å formidle hva de har mellom ørene, enn på håret? Vel, her er et knippe morsomme bilder som viser hvordan verden ville sett ut om gutta var like navlebeskuende og fordummende på egen bekostning som en del jenter og kvinner.

Menn med M

b

d

e

a

c

Thank God for at mannfolk har det mellom ørene og ikke mellom beina!! Nok en gang – det finnes knapt noe mer meningsløst enn selfies der bildet ikke har en historie å fortelle – annet enn “se på meg.

It´s so stupid!

Dog, et bilder sier mer enn 1000 ord. Så misforstå meg rett, noen selfies er morsomme når de har noe å by på. Dette handler derfor om intensjon, innhold og ikke minst omfang. Å pøse ut med selfies er altså ikke sexy, selv ikke når du er naken, for tvert om er dette ofte et tegn på et dårlig selvbildenoe som dessverre ofte forsterkes i dette “selfiesamfunnet”.

Selfiefenomenet skaper en ukultur der det aldri blir vakkert nok og det blir aldri nok likes – og i mellomtiden øker depresjoner og selvmord blant barn og unge. Det er trist!

Så om du pøser ut selfies er du ikke bare syk etter min mening – du har glemt ditt indre jeg. Gjør du deg avhengig av likes og andres mening om ditt ytre, er du allerede på tynn is. For det er ikke ditt ytre som er viktig, ei heller hva andre måtte mene om deg. Det er ditt indre og hva du selv mener om deg selv – som er viktig!

Så glem likes og kommentarer – invester heller tid og energi i å bygge opp et godt og trygt selvbilde i stedet der du blir uavhengig av andres meninger. Med et godt selvbilde klarer du deg fint uten et eneste likerklikk – fordi du da vet hva du står for og hva du er god for. Du har da forstått at hva andre måtte mene om deg, er revnende likegyldig. Da har du to bein godt plantet i jorden og står stødig når det blåser – for det vil blåse, og kanskje blir det storm – og da hjelper det fint lite om du har tre eller 200 likes. Skjønner?

Din verdi måles ikke i antall likes. Din verdi er bygget på hvordan du ser på deg selv. 

For å oppsummere – om du føler du er i faresonen eller har blitt avhengig av likes – test deg selv ved å la det gå en uke uten en eneste selfie. Alt annet av bilder er lov, så publiser i vei! Klarer du en uke uten selfies, kjører du på med en uke til.

Belønningen din er at du bygger styrke, selvstendighet, ryggrad og integritet = god selvfølelse, og med dette vil du forstå at selfies og jaget etter antall likes er verdiløst og direkte skadelig for deg – så dropp det. Oki?

Her kan dere lese mitt innlegg om Likestilling i revers. Ps. om du likte dette innlegget MÅ du se dette, #Justperfect, en fantastisk ironisk musikkvideo med et godt budskap! Mine reiseartikler finner du her. 🙂

Med dette ønsker jeg dere alle en riktig fin aften og en herlig dag. Følg drømmen din – for den kan bli så mye mer enn bare en drøm, og spre kjærlighet og glede hvor enn du ferdes. 🙂

Mvh. Trude Helén Hole

MIN FORFATTERSIDE 

Mine online vinkurs og vinkompendium finner du her.

Vil du følge denne bloggen, meld deg på nyhetsbrevet eller trykk på FOLLOW oppe til høyre.

Mine bøker – Min TV kanal – Bilder – Vinkurs– Referanser – Linkedin – Twitter – Facebook – Instagram.

Time spent with good books is never wasted. (1)

 

 

0 comments on “Selfie me, me, me… Dette er GALSKAP!

Leave a Reply